KNAB sāk kriminālprocesu par noziegumiem «Vides projektos»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu saistībā ar audita rezultātiem par SIA «Vides projekti» nelietderīgi izmantotajiem vismaz 735 000 latu, taču to izmeklēs Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē (RRP).

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs aģentūru LETA informēja, ka pēc iesniegumā minēto faktu izvērtēšanas KNAB konstatēja Krimināllikuma 24.nodaļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes - noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

12.aprīlī lieta ir nodota Ģenerālprokuratūrai institucionālās piekritības noteikšanai, teica Vitenburgs.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga aģentūrai LETA sacīja, ka savukārt Ģenerālprokuratūra 16.aprīlī lietu nodevusi izmeklēšanā Rīgas policijā.

LETA jau ziņoja, ka RRP, pārbaudot informāciju saistībā ar audita rezultātiem par SIA «Vides projekti» nelietderīgi izmantotajiem vismaz 735 000 latu, secinājusi, ka uzņēmuma amatpersonu rīcībā varētu būt saskatāmas noziedzīgas darbības, kas saistītas ar korupciju. Lēmuma pieņemšanai materiāls tika nosūtīts KNAB.

Tagad atkal tie paši dokumenti ir atgriezušies RRP.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja VP preses pārstāve Sintija Virse, sākotnēji minēto informāciju saņēma VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, kas iesniegumu pārsūtīja Rīgas reģiona pārvaldei.

Marta sākumā RRP Kriminālpolicijas pārvaldē no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) tika saņemts iesniegums par VARAM Iekšējā audita departamenta konstatētajiem pārkāpumiem valsts SIA «Vides projekti» valdes rīcībā saistībā ar piešķirto līdzekļu izlietojumu projektos «Daugavas hidroelektrostacijas ūdenskrātuvju krastu nostiprināšana» un «Rīgas hidroelektrostacijas ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācija».

Saņemot iesniegumu, RRP tika veikta tajā norādītās informācijas izvērtēšana. Pēc tās secināts, ka «Vides projektu» valsts amatpersonu rīcība, iespējams, ir vērsta uz to, lai, izmantojot dienesta stāvokli, savas pilnvaras vai pārsniedzot tās, iegūtu nepelnītu labumu sev vai citām personām. Proti, iespējams, ir notikuši noziedzīgie nodarījumi valsts institūciju dienestā, kas saistīti ar korupciju, skaidroja Virse.

Jau ziņots, ka AS «Latvenergo» Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbiem un inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas projekta īstenošanai bija piešķīrusi aptuveni 2,8 miljonus latu, no tiem neatbilstoši mērķim valsts SIA «Vides projekti» izmantojusi vismaz 735 000 latu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa, VARAM Iekšējā audita departaments valsts SIA «Vides projekti» auditā konstatējis būtiskus pārkāpumus un, iespējams, noziedzīga nodarījuma pazīmes, tādēļ nosūtīs audita rezultātus tiesībsargājošajām iestādēm.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) arī ir ticies ar «Vides projektu» valdes priekšsēdētāju Guntaru Viziņu un valdes locekli Aigaru Lisovski. Tikšanās laikā tika pārrunāti uzņēmumā veiktā audita rezultāti, kuros konstatēti būtiski pārkāpumi un, iespējams, noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Konstatējot, ka audits uzņēmumā nav veikts jau vairākus gadus, valdes priekšsēdētājs Viziņš iniciēja pārbaudi. No 6.februāra līdz 22.februārim VARAM Iekšējā audita departaments veica revīziju uzņēmumā. Tās laikā konstatēti būtiski pārkāpumi, dažos no tiem, iespējams, saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Auditā pārbaudīts līdzekļu izlietojums par laikposmu no 2009. līdz 2011.gadam ieskaitot.

«Audita rezultāti ir šokējoši un vēlreiz apliecina iepriekšējās valdes locekļu mazspēju un absolūtu vienaldzību pret uzņēmumā notiekošo. Piešķirto līdzekļu neatbilstošs izlietojums un pamatotās bažas par, iespējams, krimināli sodāmām darbībām prasa ātru un izšķirošu rīcību,» uzsver Sprūdžs.

Pēc ministra ierosinājuma Iekšējā audita departamenta ziņojums par «Vides projektu» konstatētajiem pārkāpumiem tika nosūtīts izvērtēšanai tiesībaizsardzības iestādēm.

Kā liecina informācija «Vides projektu» mājaslapā, valsts uzņēmums administrē projektus «COFREEN - Niedru biomasas izmantošanas koncepti enerģijas iegūšanai un būvniecībai», «BalticSeeNow.info - Inovatīvs līdzdalības forums Baltijas jūrai», «BalticClimate», «NaturNet Plus», «AFO - Privāto mežu īpašnieku iesaistīšana meža biomasas patēriņa veicināšanā», «Azbesta atkritumu apsaimniekošana», «Bioenerģijas izmantošanas veicināšana Baltijas jūras reģionā», «VAS «Latvijas Dzelzceļš» SIA «LDz ritošā sastāva serviss» teritorijas gruntsūdeņu sanācijas darbi», «Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbi un Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas darbu koordinēšana».

Tāpat uzņēmums nodrošina pirmsprojekta izpēti un tehniskā projekta izstrādi stacionāro hidrotehnisko aizsargbūvju būvniecībai bīstamo vielu noplūdes ierobežošanai Daugavā un sagatavo projekta dokumentāciju Liepājas speciālās ekonomiskās zonas iekļaušanai 2007.-2013.gada finanšu plānošanas perioda aktivitātes «Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija» 2.kārtā, ka arī finansē TV raidījumu «Vides fakti».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu