KNAB tiesā pieprasa partijas LPP/LC darbības apturēšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Saskaņā ar likumā uzlikto pienākumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Aleksejs Loskutovs iesniedzis tiesai prasību par partijas «Latvijas Pirmā partija/«Latvijas ceļš»» (LPP/LC) darbības apturēšanu, jo šī partija arī pēc rakstveida brīdinājuma nav izpildījusi likumā noteiktās prasības un nav pārskaitījusi valsts budžetā pretrunā ar Politisko organizāciju finansēšanas likumu saņemto ziedojuma daļu 2900 latu apmērā, portālu «Apollo» informēja KNAB.

Veicot 2005. gadā saņemtā ziedojuma — 5000 latu — likumības un patiesuma pārbaudi, kā arī izvērtējot tās gaitā gūtos pierādījumus un paskaidrojumus, KNAB konstatēja, ka viena fiziska persona ziedojusi naudas summu, kas pārsniedz viņas ienākumus iepriekšējos trijos gados (2002–2004), tā pārkāpjot Politisko organizāciju finansēšanas likumu. Ziedojuma daļa 2938,90  latu apmērā veikta no ienākumiem, kuri neatbilst likuma prasībām.

Saskaņā ar likumu Loskutovs 2007. gada jūlijā pieņēma lēmumu uzdot LPP ieskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos finanšu līdzekļus. Tā kā noteiktajā termiņā LPP neizpildīja tai uzlikto pienākumu, kā arī nepārsūdzēja šo lēmumu, atbilstoši likuma prasībām 2007. gada oktobrī partijai tika nosūtīts rakstveida brīdinājums, informējot: ja līdz 2007. gada 22. novembrim LPP neizpildīs KNAB likumīgās prasības, birojs ierosinās partijas darbības apturēšanu tiesas ceļā. Arī šajā termiņā LPP neizpildīja KNAB priekšnieka lēmumā noteikto pienākumu.

Politisko organizāciju finansēšanas likums nosaka: ja partija KNAB noteiktajā termiņā neizpilda likumā noteikto pienākumu, KNAB priekšniekam ir pienākums ierosināt attiecīgās partijas darbības apturēšanu tiesas ceļā

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistra 2007. gada 2. novembra lēmumu par četru partiju apvienošanos jaunā partijā un tās statūtos noteikto jaundibinātā partija LPP/LC ir Latvijas Pirmās partijas tiesību un saistību pārņēmēja.

Prasības pieteikumā tiesai KNAB prasa apturēt partijas LPP/LC darbību uz sešiem mēnešiem, kā arī uzlikt par pienākumu partijai LPP/LC divu nedēļu laikā no tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīža saņemtā ziedojuma daļu 2938,90 latu apmērā ieskaitīt valsts budžetā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu