KNAB veic kratīšanu pie Rīgas apgabaltiesas tiesneša

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki veikuši procesuālās darbības Rīgas apgabaltiesā (RAT) un Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja RAT priekšsēdētāja Sandra Strence, šodien KNAB darbinieki veikuši kratīšanu pie kāda no RAT tiesnešiem. Pamats šādām darbībām neesot saistīts ar kādas lietas izmeklēšanu un tiesneša darbu RAT, bet gan personiskiem motīviem.

Pēc Strences rīcībā esošās informācijas, tiesnesis it kā tiekot turēts aizdomās par likumpārkāpuma atbalstīšanu, kas saistīts ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Strence atzīmēja, ka tiesas darbs līdz ar šo KNAB «viesošanos» neesot ietekmēts. Tiesnesis esot uzaicināts uz KNAB liecību sniegšanai. Viņam tiekot inkriminēts Krimināllikuma 318.pants caur 20.pantu - par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, atbalstot šī likumpārkāpuma izdarīšanu.

Ja šīs darbības veiktas, piemēram, mantkārīgā nolūkā, vainīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Strence uzsvēra, ka tiesa turpina darbu, lai gan šis fakts ir nepatīkams, taču viņa arī saprot, ka cilvēciskie faktori nevienā darbā nav izslēdzami.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK), KNAB darbinieki veikuši kratīšanu arī pie kāda Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša. Lai gan Strence norāda, ka kratīšana pie RAT tiesneša nav saistīta ar darbu tiesā, Bordāns atzina, ka «diemžēl tas ir saistīts ar darbu». Viņš arī uzsvēra, ka tiesnesis ir tiesnesis visas 24 stundas diennaktī, gluži tāpat kā policists vai prokurors.

Tas, ka kompetentās iestādes tiesu sistēmā ir atradušas negodīgus tiesnešus, ir nepatīkams fakts, atzina ministrs, paužot cerību, ka šādas darbības veicinās tiesu sistēmas atbrīvošanos no negodīgiem tiesnešiem.

Bordāns atzina, ka «stāvoklis ir ļoti nopietns». Pirmdien, 13.augustā, no atvaļinājuma darbā atgriezīsies Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, un ministrs jau pirmdien mēģinās tikties ar viņu, lai pārrunātu šo nepatīkamo lietu. Bordāns bija iecerējis nākamnedēļ doties bezalgas atvaļinājumā, taču pēc šodienas notikumiem pieļauj iespēju atsaukt plānoto atvaļinājumu. Ministrs solīja, ka šim jautājumam tiks pievērsta īpaša uzmanība.

Ministrs uzskata, ka līdz ar šādu negodīgu tiesnešu atbrīvošanos augs sabiedrības uzticamība tiesu sistēmai, tādējādi ceļot tiesas prestižu.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja vietniece Aiga Freimane aģentūrai LETA atteicās komentēt KNAB veiktās darbības. Viņa arī sacīja, ka neesot saņēmusi nekādu informāciju par biroja darbinieku veiktajām darbībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu