Ko labāk ēst grūtniecības laikā?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Ikvienai sievietei tas ir īpašs laiks, kad viņa gaida ierodamies pasaulē savu bērnu. Tikko apjaušot savu īpašo stāvokli, vecāki sāk apcerēt, vai gaidāms dēls vai meita, kāds viņš vai viņa varētu izskatīties. Tomēr visbūtiskāk visiem vecākiem ir, lai bērniņš mātes vēderā augtu, attīstītos un piedzimtu vesels.

Viens no būtiskajiem veidiem, kas ietekmē bērna augšanu māmiņas vēderā, ir uzturs. Mazulim jau šajā periodā būtisks ir veselīgs uzturs, tomēr pašam vēl nav iespēju izvēlēties, ko ēst vai neēst, tāpēc viss ir atkarīgs no māmiņas uztura paradumiem.

Topošajai māmiņai, kā nevienam citam, būtiski ir uzņemt pilnvērtīgu uzturu, kas bagāts ar visām nepieciešamajām barības vielām, minerālvielām un vitamīniem. Uzturam noteikti jābūt daudzveidīgam. Būtiskas ir četras produktu grupas — augļi un dārzeņi, piens un piena produkti, kartupeļi vai graudaugi, kā arī gaļa vai tās aizvietotāji, ja tiek ievērots veģetārs uztura režīms. Ieteicams arī uzturā lietot svaigi spiestas sulas, dzert pietiekami daudz ūdens, izvēlēties dzērienus bez konservantiem un saldinātājiem, maksimāli patērējot dabiskus produktus. 

Bieži vien grūtniecības laikā topošajām māmiņām ievērojami mainās ēšanas paradumi — piepeši gribas ēst vairāk, kārojas kāda produktu grupa, kura iepriekš sievietei vispār nav garšojusi. Šādas izjūtas ir dabiskas, un nevajag par tām satraukties, jo grūtniecības laikā mainās garšas sajūtas, turklāt organismam galvenais ir saņemt pilnvērtīgu uzturu, tāpēc tas sāk «prasīt» pēc dažādības.

Bieži vien topošajām māmiņām pastiprinās kāre pēc saldumiem, sāļiem un trekniem ēdieniem, tomēr ar šīm lietām jāievēro mērenība. Trekni ēdieni nav ieteicami, jo tie var saturēt «sliktos» jeb dzīvnieku taukus, kuri mazos apjomos ir vajadzīgi, jo kalpo kā aizsargslānītis iekšējiem orgāniem, kā arī palīdz uzturēt ķermeņa temperatūru, tomēr, patērēti lielā daudzumā, tie nevajadzīgi uzkrājas. Grūtniecības laikā pārmērīgs svara pieaugums ir bīstams, jo var izraisīt komplikācijas ne tikai pašai grūtniecei, bet apdraudēt arī gaidāmā bērna veselību vai pat dzīvību.

Daudzas veģetārietes, gaidot bērniņu, satraucas, vai viņām jāsāk ēst gaļu. Lai arī gaļa satur daudz nozīmīgu mikroelementu, tomēr iespējams iztikt arī ar gaļas aizstājējiem, būtiski ir raudzīties, lai tiek uzņemtas visas barības vielas un elementi, kas atrodami gaļā. Bet, ja tomēr sākat ēst gaļu, ieteicams izvēlēties liesu, nevis treknu gaļu, lai neuzņemtu pārāk daudz «slikto» tauku.

Tomēr ļoti ieteicams grūtniecēm  izvēlēties produktus, kas satur tā sauktos «labos» taukus jeb augu taukus. «Labie» tauki ir īpaši būtiski topošajām māmiņām, jo tajos esošās neaizvietojamās taukskābes — Omega-3 un Omega-6 — piedalās šūnu membrānu veidošanā un ir nozīmīgas augšanas un attīstības procesā. Šīs taukskābes ir neaizvietojamas, jo organisms pats tās saražot nespēj, bet tās tam ir ļoti vajadzīgas. Ja uzturā nav pietiekami daudz šo taukskābju, faktiski tiek traucēta pilnvērtīga barības vielu iekļūšana šūnās.

Daudziem jau ir zināms, ka Omega-3 taukskābes atrodamas zivīs, jo īpaši trekno zivju eļļā. Tomēr tikpat bagātīgs neaizvietojamo taukskābju avots ir arī augu eļļas, piemēram, olīvu, rapšu, saulespuķu, linsēklu un sojas pupiņu eļļa, kā arī produkti, kas pagatavoti no augu eļļas, piemēram, kvalitatīvs margarīns. Šeit gan jāatceras, ka augu eļļa saglabā savas labās īpašības tikai tad, ja tā netiek karsēta, līdz ar to eļļā ceptie vai vārītie ēdieni negarantēs šīs vērtīgās taukskābes.

Topošās māmiņas, atcerieties, ka tieši no jūsu uztura paradumiem, izvēlētajiem ēdieniem un to kvalitātes ir atkarīga maza dzīvībiņa, kurai arī ir vajadzīgs pilnvērtīgs, uzturvielām un vitamīniem bagāts ēdiens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu