Ko Latvijā populāri cilvēki saka par nākamo paaudzi (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna attēls

Fotogrāfa Māra Kiseļova (www.marimoart.lv) projekta «Paaudzes» ietvaros Latvijā populāri uzņēmēji, aktieri, raidījumu vadītāji, sportiste, kulinārijas un dietoloģijas eksperti, kā arī pasniedzēji sniedza interviju, atbildot uz jautājumiem: «Kādu es redzu nākamo paaudzi un ko es gribētu tai nodot», stāsta Olga Kazaka.

«Esmu pateicīgs projekta «Paaudzes» varoņiem, kas piekrita dalīties savās pārdomās par jauno paaudzi un to, ko viņi vēlētos tai nodot. Apzinoties, cik šie jautājumi ir sarežģīti, es ceru, ka varoņu intervijas iedvesmos apkārtējos apstāties ikdienas steigā, uzdot sev šos pašus jautājumus un godīgi uz tiem atbildēt,» saka fotogrāfs Māris Kiseļovs.

Uzņēmēja Marika Ģederte:

«Nākamā paaudze būs tehnoloģiski attīstītāka un ļoti strauja. Kaut man pietiktu spēka nedaudz viņus pieturēt, lai viņu dzīves ritms nebūtu pārāk ātrs! Savam bērnam es vēlos iemācīt, lai viņš būtu patstāvīgs un mācētu atrast tās svarīgās lietas, kas padara otru cilvēku laimīgu.»

Uzņēmēja un televīzijas raidījumu vadītāja Gundega Skudriņa:

«Nākamās paaudzes pārstāvji būs ļoti spējīgi, zinātkāri, reālistiski, mērķtiecīgi, vispusīgi attīstīti, bet viņos pietrūks sirds mīlestības. Es gribu iemācīt saviem bērniem, lai viņi būtu godīgi pirmām kārtām pret sevi, lai viņi cienītu vērtības, kas ir pastāvējušas laiku laikos, piemēram, ģimeni, lai viņi iemācītos rūpēties arī par citiem. Vēlos saviem bērniem iedot saknes, balstu, bet tajā pašā laikā lai viņi nezaudētu spēju «lidot».

Dialogu dizainers un notikumu vadītājs Valdis Melderis:

«Nākamo paaudzi es redzu daudz tiešāku. Iespējams, viņu vidū būs mazāk dzejnieku, komiķu, humoristu, jo tur ir vajadzīgs noteikts uzkrāts traģisms. Viņi būs arī daudz situatīvāki, neplānos ilgtermiņā, dzīvos šeit un tagad. No sevis es gribētu nodot divas lietas: sirsnību un drosmi iestāties par to, kas, viņuprāt, ir pareizi. Tad pasaule būs daudz labāka!»

Televīzijas raidījumu vadītāja Anna Rozīte:

«Nākamo paaudzi es gribētu redzēt dzīves gudrāku, dabiskāku un gaišāku nekā pašreizējā un iepriekšējās pirms mums. Man gribētos ticēt, ka šī paaudze būs attīstītāka ne tik daudz tehnoloģiskā, bet vairāk cilvēcīgo kvalitāšu ziņā. Taču, lai mēs varētu izaudzināt tādu paaudzi, arī pašiem jākļūst labākiem, jo mēs varam dot tikai to, kas ir pašiem - jāsāk ar sevi!»

Kulinārijas eksperte Signe Meirāne:

«Manuprāt, nākamā paaudze dalīsies divās daļās. Viena būs ļoti gudra, kas ceļos, mācīsies, garšos, daudz ko sasniegs; bet otra – slinka, jo būs pieradusi, ka daudz kas ir pieejams gatavā veidā. Es vēlos, lai visi bērni, arī manējie, apzinātos, ka lielākā vērtība ar ģimene, ka tas ir spēks, kas ļauj virzīties uz priekšu un izdarīt ļoti daudzas lietas. Ir svarīgas arī rūpes par sevi, un ļoti būtiski darīt to, kas pašam patīk, jo tikai tad gūsti piepildījumu dzīvē.»

Teātra un kino aktieris Ģirts Ķesteris:

«Es apskaužu jauno paaudzi par to, ka viņi nav ierobežoti ne režīmā, ne izvēles iespējās. Viņi var ticēt Dievam, mīlestībai, labākajai nākotnei bez jebkādas ideoloģijas vai piedevām. Viņi ir daudz brīvāki. Tomēr mans ieteikums viņiem: atcerēties, ka ne jau velti viņi ir piedzimuši šeit, Latvijā, un viņiem ir iespēja mainīt pasauli, atrodoties šeit, Latvijā.»

Šefpavārs Māris Jansons:

«Nākamā paaudze būs tāda, kādu mēs to uzaudzināsim. Tagad ir skaidrs, ka viņi būs daudz gudrāki un ātrāki. Katrā ziņā ir jāpaliek cilvēciskām vērtībām. Mani bērni noteikti būs arī gardēži. Gribētos atstāt bērniem materiālo bāzi, nodrošināt labu izglītību, kas palīdzēs viņiem iesākt savas gaitas dzīvē. Svarīgi ir arī atstāt tīru vidi un skaistu dabu, lai viņi varētu uzaudzināt savus bērnus tikpat skaistā valstī kā mēs.»

Maratoniste Jeļena Prokopčuka:

«Iztēlē es redzu nākamo paaudzi daudz prātīgāku, gudrāku par mums, talantīgāku daudzās jomās, bet īstenībā es to redzu mazliet apjukušu. Iespēju un ceļu tagad ir ļoti daudz, un jaunā paaudze bieži vien metas nepareizajā virzienā. Tāpēc novēlēt es viņiem gribētu atrast tādu nodarbošanos, kas viņus interesētu visu dzīvi. Cilvēciskās vērtības neviens nav atcēlis, tāpēc es vēlos, lai jaunā paaudze būtu krietna, godīga, prastu strādāt, prastu cienīt vecākus un vienkārši vairāk pieaugušus cilvēkus, prastu klausīties un dzirdēt, draudzēties un būt neatkarīga no materiālajām vērtībām.»

Uzņēmēja Elita Drāke:

«Šī paaudze noteikti ir ļoti īpaša. Tā ir atnākusi ar uzdevumu mācīt mums to, ko mēs esam aizmirsuši. Šī paaudze ir tik stipra, ka pie tās vajadzētu turēties un dubultā mācīties no tās. Mans dēls man ir skolotājs ar ļoti grūtu uzdevumu: palīdzēt man saprast to, ko es neesmu zinājusi, jo viņš ir tas, kurš zina daudz vairāk par mani un daudziem citiem kopā. Es gribētu vairāk izdarīt šajā dzīvē tieši sadarbībā ar jauno paaudzi.»

Dietoloģe Lolita Neimane:

«Jaunā paaudze ir ļoti atvērta. Viņi nebaidās no iespējamiem zaudējumiem un ir ļoti tehniski. Es gribētu, lai pa starpu visiem tehnikas sasniegumiem viņi varētu apstāties, ieklausīties jūrā, paskatīties skaistā mežā, ieraudzīt brīnišķīgu saulrietu un saullēktu, lasīt grāmatas.»

Pasniedzēja, sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lejiņa (Adamss):

«Es saskatu nākamās paaudzes unikalitāti Zemes pastāvēšanas vēsturē. Tā ir paaudze, kas iemācīsies nekonkurēt un apvienoties. Tie nebūs egoistiski individuālisti. Tie būs individuālisti, kas spēs sadarboties un radīt lietas, jūtas, pasauli no jauna, jo mūsu planēta ir tādā stadijā, kad to būtu jāsāk reanimēt. Esmu pārliecināta, ka nākamā paaudze spēs to veikt. Tādēļ es novēlu, lai mūsu bērni un mazbērni taupītu savu dārgo laiku, neizliekoties par kādu citu, bet pēc iespējas ātrāk atrodot sevi.»

Režisore Ināra Kolmane;

«Nākamās paaudzes pārstāvji ir cita gadsimta bērni. No vienas puses, viņu dzīve ir skaistāka, no otras – daudz sarežģītāka. Viņi nobriest agrāk, viņu studiju gadi ir nopietnāki, viņi ir daudz mērķtiecīgāki vai arī vienaldzīgāki. Viņi mūs pāraug ātrāk, nekā mēs pāraugam savus vecākus. Tas ir skaisti, jo mēs daudz ātrāk kļūstam par draugiem, domubiedriem. Mēs vēl palīdzam viņiem, bet viņi jau palīdz mums. Es novēlu, lai visiem izdodas piepildīt savus sapņus un lai aiz katra liela mērķa ir nākamais lielais mērķis, bet sevis pilnveidošana viņos nebeidzas nekad.»

Profesore, Dr. paed. Inta Brikše:

«Paaudze pēc manis ir noteikti dzīves gudrāka. Prot labāk ieraudzīt sevi dzīvē un prot arī labāk aizsargāties no dzīves. Prot vairāk domāt par to, kā sasniegt to, ko pašam vai pašai gribas. Manā paaudzē to ir saukuši par egoismu, bet cilvēkam tomēr jādzīvo pašam sev, nevis pārējiem.»

Dziedātāja Diāna Pīrāgs:

«Es redzu nākamo paaudzi humānu un izglītotu. Gribas novēlēt nākamajai paaudzei vairāk uzmanības veltīt saviem radiem un draugiem, būt reālistiem. Gribētos, lai viņi mazāk dzīvo internetā, vairāk lasa grāmatas un reizēm varbūt pat domā par kvantu fiziku.»

Televīzijas raidījumu vadītāja Natālija Vasiļjeva:

«Nākamā paaudze visādā ziņā būs pārāka: izaugsmes, tehnoloģiju apguves, sporta sasniegumu un citās jomās. Es gribu viņiem novēlēt S un T: siltumu, ko mēs kā vecāki dosim viņiem līdzi nākotnē, un tehnoloģijas – nezaudēt jau izdomātās un izgudrot jaunas, iespējams, tādas, kas ļaus viņiem vairāk tikties reālajā dzīvē.»

Teātra aktieris Anatolijs Fečins:

«Nākamā paaudze, atšķirībā no mūsējās, būs dinamiskāka, straujāka un ātri risinās visas problēmas. Mēs augām ar televizoriem bez pultīm un tālruņiem ar ciparripām, bet iPad un interneta laikmetā jaunatne mūs ievērojami apsteigs domāšanas ātruma ziņā. Es gribētu novēlēt, lai jaunieši mazāk sēž pie datora un uz dīvāna, lai vairāk dodas ārā un ķer katru iespēju nodarboties ar sportu, jo īpaši tādēļ, ka iespēju tagad ir daudz.»

Teātra aktrise Darja Podoļako:

«Nākamo paaudzi es redzu krietnu, atsaucīgu un veselu. Runājot Ernesta Hemingveja vārdiem, «ja rodas iespēja darīt labu, centieties to nepalaist garām». It ļoti svarīgi, lai cilvēkiem, ar kuriem jūs nonākat saskarē, nebūtu kauns atzīties, ka viņi jūs pazīst. Pats svarīgākais – būt godīgam!»

Teātra aktieris Jakovs Rafalsons:

«Gribētos redzēt nākamo paaudzi lasošu, domājošu, krietnu un atsaucīgu. Es ļoti gribētu, lai viņi izmantotu tiem doto brīvību kā izglītoti, inteliģenti un kulturāli cilvēki.»

Modes māksliniece Anna Ledskalniņa (Anna Led):

«Es gribētu, lai nākamā paaudze prastu apvienot jēdzienus «pirmsākumi» un «tradīcijas» ar moderno ārprātīgo dzīves ritmu. Visā jābūt līdzsvaram.»

http://ow.ly/htSf2

http://ow.ly/hcA5m

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu