Ko par tavu veselību stāsta mati un nagi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Nav noslēpums, ka cilvēka ārējais izskats ir lielā mērā atkarīgs no tā, cik laba ir viņa veselība kopumā. Lai gan izskatu varam uzlabot, lietojot kosmētiskos līdzekļus un apmeklējot kosmētiskās procedūras, rezultāts nebūs efektīvs un ilgstošs, ja organismā trūks nepieciešamās uzturvielas - neveselīgs nagu un matu izskats bieži vien ir signāls tam, ka organismā trūkst kāda no uzturvielām. «Ģimenes aptiekas» farmaceite Sandra Ērgle un «Vitabiotics» pārstāvis un iekšķīgo slimību speciālists Māris Belte stāsta par to, kā atšķiras veseli mati un nagi no neveseliem un kas jāievēro, lai mati un nagi būtu veseli.

Pazīmes, kas signalizē par uzturvielu trūkumu

Kā galvenos apstākļus, kas ietekmē matu stiprumu un augšanu Māris Belte nosauc ģenētiskos faktorus jeb iedzimtību, ārējo vidi, bet galvenokārt – ikdienas uzturu. «Ģimenes aptiekas» farmaceite Sandra Ērgle skaidro, ka uzturvielas, ko ikdienā uzņemam ar pārtiku, mūsu organisms proporcionāli un secīgi sadala visiem orgāniem, sākot ar ķermeņa funkcionēšanai būtiskākajiem orgāniem. Redzamā matu un nagu daļa sastāv no nedzīvām šūnām (tāpēc nejūtam sāpes tās apgriežot), tur mati un nagi saņem vismazāko uzturvielu devu. Tāpēc arī nagu un matu izskats ir būtisks kopējās veselības indikators.

Speciālists Māris Belte stāsta, ka matu vai nagu barošana «no ārpuses» var radīt tikai simptomātiskus uzlabojumus. Tas skaidrojams ar to, ka mati un nagi aug no saknītes, kas nogādā barības vielas matam vai nagam. Ļoti būtisks faktors, kas ietekmē nagu un matu stāvokli, ir, piemēram, gremošanas sistēmas stāvoklis - ja cilvēkam būs kādas hroniskas, īpaši kuņģa - zarnu trakta saslimšanas, tas var traucēt noteiktu bioloģiski aktīvu vielu uzsūkšanos, līdz ar to cietīs mati, āda un nagi, un neviens kosmētiskais līdzeklis šādā gadījumā nelīdzēs. Tāpat nagu un matu stāvokli ļoti negatīvi ietekmē smēķēšana, jo smēķējot tiek zaudēts ļoti daudz C vitamīna, kas savukārt ir nepieciešams kolagēna (olbaltumviela, kas veicina matu un nagu stiprumu un elastību) sintēzei.

«Ja veseli mati ir spēcīgi un tiem piemīt dabisks spīdums, tad novājinātiem matiem raksturīgs sausums, tie ir sašķēlušies un lūstoši. Tāpat veselības problēmu gadījumā var pastiprināties matu izkrišana. Arī nagiem, līdzīgi kā matiem, par veselību liecina dabīgs spīdums, izturība un vienmērīga struktūra, kamēr slimi nagi būs plāni, nespodri, ar izmainītu struktūru un viegli lūstoši. Arī ienadžu veidošanās ir noteiktu uzturvielu deficīta pazīme,» stāsta «Vitabiotics» pārstāvis Māris Belte. Lai gan šādas problēmas var uztvert kā vizuālus defektus, kurus varam nomaskēt ar kosmētiskiem līdzekļiem, tomēr būtu jāatceras, ka matiem, tāpat kā nagiem, mērķis ir veikt aizsargājošas funkcijas.

Matu šķiedras aizsargā galvas ādu no siltuma zuduma, UV stariem un traumām, turpretī nagi aizsargā jutīgos pirkstu galus. Tāpēc labākais veids nagu un matu veselības saglabāšanai ir pilnvērtīga un sabalansēta ēdienkarte. Problēmas varētu rasties, ievērojot vienveidīgas diētas, tāpat arī nepārdomāta veģetārieša diēta organismā var radīt dzelzs un cinka deficītu. Eksperts uzsver, ka pat latents dzelzs deficīts samazina skābekļa piegādi matu un nagu saknītēm.

Māris Belte skaidro, ka matu un nagu veselību būtiski ietekmē arī dienas režīms. Daudz uzturoties iekštelpās, kuras ir nevēdinātas, putekļainas, kā arī uzturoties telpās, kurās tiek izmantots gaisa kondicionieris – mati un nagi izjūt stresu, kas atsaucas arī uz izskatu. Arī miega trūkums negatīvi ietekmē matu un nagu izskatu, jo bezmiegs rada stresu. Stress savukārt pasliktina mikrocirkulāciju, kā rezultātā nagos veidojas balti plankumi, mati zaudē melanīnu - kļūst sirmi, sausi un lūstoši.

Uzturs un vitamīni

«Ģimenes aptiekas» farmaceite Sandra Ērgle stāsta, ka bieži sastopamas nagu problēmas, kas rodas vitamīnu trūkuma rezultātā ir, piemēram, nagu šķelšanās, kas liecina par to, ka netiek uzņemts pietiekoši proteīna un minerālsilīcija. Šīs vielas var uzņemt ēdot, piemēram, gurķus, brūnos rīsus, saknes, riekstus un olas. Balti plankumi uz nagiem jeb «ziedoši nagi» liecina par to, ka organismā trūkst cinka. Lai šo cinka deficītu mazinātu, ēdienkartē būtu jāiekļauj vairāk zivju un pākšaugu. Ļoti bieži sastopama nagu problēma ir vertikāla rievošanās, kam tendence pastiprināties līdz ar vecumu. Šāda nagu īpašība visbiežāk liecina par dzelzs trūkumu. Savukārt horizontālas rievas visbiežāk rodas, ja nags ticis bojāts pie ienadža, šī problēma izzūd, nagam augot. Sausi nagi, kam ir tendence lūzt, rodas, ja organismā trūkst proteīna, kā arī B12 vitamīna, kuru iespējams uzņemt, uzturā lietojot vistas gaļu, zivis un subproduktus, piemēram, aknas. Turpretī apaļi, «karotes» formas nagi ar bedrīti norāda uz hroniskas anēmijas simptomiem.

Kopumā ikdienas uzturam būtu jāsastāv no 50% svaigu augļu un dārzeņu. Ar cieti saturoši ogļhidrāti jāaizstāj ar piesātinātajiem ogļhidrātiem, kas atrodami augļos un graudaugos. Tomēr jāatceras, ka būtiski visas dienas garumā uzņemt arī pietiekošu daudzumu šķidruma (30ml uz 1 kg svara), kas palīdzēs nodrošināt mitrumu kā nagos, tā arī matos.

Runājot par uzturu, arī «Vitabiotics» speciālists Māris Belte uzsver, ka ēdienkartei galvenokārt jābūt sabalansētai ar pietiekamu daudzumu dārzeņu, lai varētu uzņemt visus nepieciešamos antioksidantus, minerālvielas, mikroelementus un vitamīnus. Būtiskākie vitamīni un uzturvielas, kuras nepieciešamas matu un nagu veselībai ir: D, E, C un B vitamīnu grupas, folskābe, nikotīnskābe, tādas minerālvielas kā dzelzs, magnijs, cinks, mikroelementi - jods, mangāns, varš, hroms un selēns. Nagiem īpaši svarīga ir aminoskābe cisteīns. Arī dabīgo karotinoīdu (atjauno šūnas, veicina augšanu) maisījums ir lielisks antioksidants. Visu šo vitamīnu avoti atrodami pārtikā.

Daži no vērtīgākajiem uzturvielu avotiem ir olu dzeltenumi, pākšaugi, subprodukti, raugs, graudaugi, brokoļi, zivis, sīpoli, jūras produkti, rieksti. Šo uzturvielu iekļaušana ēdienkartē palīdzēs atjaunot sausus un sašķēlušos nagus un matus, veicinās asins cirkulāciju galvas ādā, uzturēs matu veselību, veicinās spēcīgu nagu augšanu, saglabās matus spīdīgus, ražos keratīnu (proteīns matos un nagos) un radīs spēku un elastību.

Ja ēdienkarte ir pilnvērtīga, tomēr kādu apstākļu dēļ matu un nagu problēmas saglabājas, piemēram, stresa dēļ, tad būtu nepieciešamas vitamīnus matiem un nagiem uzņemt papildus. Specializētajos matu un nagu vitamīnos visas iepriekšminētās vielas ir pareizi sabalansētas, lai preparāti darbotos sinerģiski. Iegādājoties šāda veida vitamīnus, būtu ieteicams izvēlēties kādas labi zināmas un kvalitatīvas Eiropas firmas izstrādājumus, piemēram, «Perfectil». Tomēr gadījumos, ja zarnu traktā gremošanas problēmu rezultātā samazinājusies vitamīnu uzsūkšanas spēja, būtu jāārstē pati slimība, taču arī šādā gadījumā vitamīni nekaitēs. Māris Belte vitamīnus rekomendē profilaktiski lietot arī tiem, kam matu un nagu problēmas mēdz būt sezonāli, piemēram, ziemā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu