Koalīcijā joprojām nav vienprātības jautājumā par uzturēšanās atļaujām (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sean MacEntee, CC BY-SA 2.0

Valdošās koalīcijas politiskajiem spēkiem joprojām nav vienprātības jautājumā par uzturēšanās atļaujām, kas tiek piešķirtas par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā. Visiem pieņemamu risinājumu varētu piedāvāt koalīcijas darba grupa.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem norādīja, ka šodien tika uzklausīti gan nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumi, gan Ekonomikas ministrijas piedāvājums par investīciju fonda izveidi, un politisko spēku pārstāvji vienojās, ka jāsasauc darba grupa, kas meklēs iespējamus risinājumus.

Premjers piebilda, ka no «Vienotības» puses nav būtisku iebildumu pret investīciju fonda izveidi, tomēr «jāskatās, kādā veidā tas iet kopā ar nacionālās apvienības priekšlikumiem».

Nacionālās apvienības pārstāvis, Saeimas deputāts Imants Parādnieks gan uzsvēra, ka jautājumā par fondu izveidi nav nekādu problēmu, bet «lielākais klupšanas akmens» patlaban ir tieši «Vienotības» atšķirīgā pozīcija par ierosinājumu pārtraukt piešķirt uzturēšanās atļaujas pret ieguldījumiem nekustamā īpašumā. Saskaņā ar Parādnieka teikto Reformu partija (RP) ir konceptuāli pieņēmusi šādu uzstādījumu un jautājums ir tikai par termiņiem.

«Bet paliek atklāts jautājums, vai «Vienotība» savā valdes sēdē, kur skatīs uzturēšanās atļaujas, nevis kādus citus jautājums, arī varētu pieņemt lēmumu, kas būtu izdevīgs Latvijai kopumā,» ironizēja Parādnieks, netieši atgādinot par lēmumu pieprasīt kultūras ministres demisiju, par ko tika paziņots neilgi pēc «Vienotības» valdes sēdes.

Dombrovskis gan nepiekrita šādam viedoklim, skaidrojot, ka niansēs nostājas atšķiras praktiski visām koalīcijas partijām. Arī no neatkarīgo deputātu grupas bija būtiski iebildumi, tāpēc koalīcija vienojās, ka darba grupa meklēs risinājumu, piebilda premjers. Viņš arī norādīja, ka «Vienotības» frakcija šo jautājumu plāno skatīt šonedēļ, tāpat kā citas frakcijas.

Savukārt RP līderis Edmunds Demiters uzsvēra, ka par investīciju fondu no koalīcijas partneriem saņemts konceptuāls atbalsts, tātad turpmāk runa būs par detaļām, kas tiks pieslīpētas.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija koalīcijas sēdē prezentēja ideju termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu pret ieguldījumiem nekustamajā īpašumā aizstāt ar investīciju fonda izveidi.

Ministrijas piedāvājums, kas patlaban tiek izstrādāts sadarbībā ar Iekšlietu ministriju, paredz izveidot ekonomiskās attīstības fondu, kurā, veicot iemaksu, investors varētu saņemt uzturēšanās atļauju.

Iepriekš RP un nacionālā apvienība vienojušās, ka 2014.gadā pakāpeniski jāpārtrauc uzturēšanās atļauju piešķiršana ārvalstniekiem par nekustamā īpašuma iegādi, pārejas posmā no šiem darījumiem būtiski palielinot valsts ienākumus.

Tā ir viena no abu politisko spēku kopīgajām prasībām 2014.gada valsts budžeta veidošanas procesā.

Nacionālā apvienība iepriekš norādīja, ka, ņemot vērā «milzīgo izsniegto uzturēšanās atļauju skaita pieaugumu, kas veido jaunu kolonizācijas vilni, ierobežo latvisko kultūrtelpu, apdraud Latvijas ekonomikas ilgtspējīgu attīstību un Latvijas kā nacionālas valsts nostiprināšanos, kā arī mazina Latvijas pilsoņu iespējas iegādāties mājokli par saprātīgu cenu», 2014.gada pirmajā pusē ir pārtraucama uzturēšanās atļauju izsniegšana par nekustamo īpašumu iegādi, akcentē VL-TB/LNNK.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu