Koalīcijā nav atbalsta ierosinājumam nepieļaut deputātu algu celšanos (174)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ernests Dinka/Saeimas kanceleja

Koalīcijas partneri neatbalsta nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-TB/LNNK (VL-TB/LNNK) grozījumus likumā, kas nepieļautu deputāta atalgojuma palielināšanu šā sasaukuma laikā.

Deputātu mēnešalga šogad tiks aprēķināta, par pamatu ņemot valstī strādājošo mēneša vidējo darba samaksu 2012.gada pirmajā pusgadā, kas bija 474 lati, un piemērojot tam koeficientu 3,2. Tādējādi deputāta mēnešalga šogad būs 1517 lati pirms nodokļu nomaksas, savukārt 2012.gadā deputātu alga bija 1417 lati pirms nodokļu nomaksas. Tātad šogad deputātu algas pieaugtu apmēram par 100 latiem.

«Vienotības» frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis norādīja, ka nacionālā apvienība par šo jautājumu varēja diskutēt šī gada budžeta veidošanas laikā, taču to nedarīja, kas liekot aizdomāties, ka VL-TB/LNNK tomēr «mazliet liekuļo», tagad virzot šādu jautājumu. Visticamāk, «Vienotība» neatbalstītu nacionālās apvienības piedāvātos likuma grozījumus.

Arī neatkarīgie deputāti uzskata, ka VL-TB/LNNK piedāvājums ir novēlots, jo, skatot likumu par 2013.gada valsts budžetu, bija iespēja lemt par deputātu algu nepaaugstināšanu. Līdz ar to nacionālās apvienības ideja ir populistisks mēģinājums notušēt iepriekš atbalstīto algu pieaugumu, aģentūrai LETA skaidroja deputāte Elīna Siliņa.

Viņa gan piebilda, ka partneru vienošanās gadījumā neredz problēmas atbalstīt šo priekšlikumu, taču uzskata, ka parlamentāriešiem ir jāuzņemas atbildība par agrāk pieņemto lēmumu. Siliņa atgādināja, ka 2013.gada budžeta izskatīšanas laikā sniegusi ierosinājumus par Saeimas budžeta samazināšanu, taču tie neguva kolēģu atbalstu.

Reformu partija (RP) nacionālās apvienības VL-TB/LNNK aicinājumu nepaaugstināt deputātiem algas dēvē par populistisku un saista ar mēģinājumu novērst uzmanību no kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) komandējuma ārzemēs. RP arī norāda, ka likums par Saeimas deputātu un valsts pārvaldē strādājošo vienotu atalgojuma sasaisti ar ekonomisko izaugsmi valstī jau ir spēkā.

Kā ziņots, Nacionālā apvienība deputātu algu aprēķināšanai piedāvā saglabāt koeficentu 0,94 arī 2013. un 2014.gadā, lai reāls atalgojuma palielinājums nenotiktu šī Saeimas sasaukuma laikā.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, šogad līdz ar Saeimas deputātu atalgojumu mainās amatalgas apmērs arī Ministru prezidentam, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem un virknei Saeimas ievēlētu, apstiprinātu un ieceltu amatpersonu. Šo amatpersonu algām samazinošais koeficients iepriekšējos gados netika piemērots.

Līdz ar valstī strādājošo vidējās darba samaksas izmaiņām mainās arī piemaksas Saeimas amatpersonām, tāpat par dažiem latiem pieaug arī maksimālais kompensāciju apmērs, uz ko deputāti var pretendēt, lai segtu attaisnotas telpu īres un transporta izmaksas.

2010.gada nogalē Saeimas deputātu atalgojuma sistēma tika reformēta, iekļaujot deputātus vienotajā atalgojuma sistēmā, mainot līdzšinējos atalgojuma noteikšanas principus un atsakoties no kompensācijām un piemaksām. Deputātiem vairs netiek piemaksāts par komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklēšanu un viņi nesaņem reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju. Vienīgā kompensācija ir apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri. Tās maksimālais apmērs atkarīgs no deputāta dzīvesvietas. Lai to saņemtu, deputātiem jāuzrāda attaisnojoši dokumenti.

Komentāri (174)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu