Koalīcija vienojas pagaidām nelemt par gāzes tirgus liberalizācijas atlikšanu (57)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas virzītie grozījumi Enerģētikas likumā gāzes tirgus liberalizācijas atlikšanai vēl netiks skatīti Saeimā, bet gan tiks vērtēti kontekstā ar Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumu, šodien pēc valdību veidojošo partiju koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers uzsvēra, ka patlaban priekšlikums ir šo jautājumu atlikt, izskatīt valdībā EM ziņojumu un tikai tad kontekstā ar šo ziņojumu lemt par likumprojekta virzību.

Valdība ziņojumu, visticamāk, uzklausīs nākamnedēļ, 12.martā.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka jautājums par gāzes tirgus liberalizāciju jāvērtē ļoti detalizēti, jo tas esot komplekss jautājums, kas jāanalizē no dažādiem aspektiem.

Taujāts par nostājas maiņu attiecībā uz likumprojekta virzību Saeimā, Dombrovskis atbildēja, ka tas ir jājautā komisijas deputātiem, kā arī frakcijām, jo valdība šī lēmuma pieņemšanas procesā nepiedalījās un no paša sākuma esot uzsvērusi, ka EM gatavo ziņojumu, atbilstoši kuram arī būs jāvirzās uz priekšu.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Viktors Valainis norādīja, ka neatkarīgie deputāti pēc būtības nav pret šī jautājuma virzīšanu, tomēr sākotnēji nepieciešams valdības darbs, kā arī jāgaida EM ziņojums un jāsaņem atbildes par tiesiskajiem riskiem.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvis Roberts Zīle pauda gandarījumu, ka šis likumprojekts atlikts, jo tā virzīšana būtu neuzticība ekonomikas ministram. Viņš arī pauda izbrīnu, ka Reformu partijas (RP) frakcijas vadītājs un Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis iekļāva jautājumu komisijas darba kārtībā, ņemot vērā, ka EM strādā pie risinājuma šai situācijai.

Savukārt Vjačeslavs Dombrovskis skaidroja, ka šis jautājums tiešām tika «diezgan steidzami» iekļauts darba kārtībā pēc «Saskaņas centra» (SC) ierosinājuma. Tāpat jautājuma iekļaušanai darba kārtībā bija atbalsts arī no citām frakcijām - gan no neatkarīgajiem deputātiem, gan no «Vienotības».

Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka slēgtajā sēdē visu koalīcijas partiju deputāti, izņemot RP pārstāvjus, nobalsojuši par šī likumprojekta virzību. Tomēr, pēc RP frakcijas vadītāja domām, jautājums par gāzes tirgus liberalizāciju ir valdības kompetencē, tāpēc viņš arī pauda neizpratni par to, ka «premjera partija bija izvēlējusies šo jautājumu pārlikt uz likumdevējiem».

Tikmēr valdības vadītājam bija «grūti komentēt», vai gāzes tirgus liberalizācijas jautājums nav kļuvis par politiskās tirgošanās objektu. Viņš gan vienlaikus uzsvēra, tas nav jāpolitizē un nav «jānodarbojas ar emocijām», bet precīzi jāanalizē, kādā juridiskajā situācijā mēs atrodamies, iespējamie risinājumi, iespējamās alternatīvas un tad jāvirzās uz priekšu.

Premjers gan atzina, ka patlaban neesot alternatīvu gāzes piegādēm, līdz ar to tiek «lauzti šķēpi par to, kas būs uzrakstīts uz papīra». Tāpēc arī ir būtiski panākt alternatīvas gāzes piegādes caur sašķidrinātās dabasgāzes termināli vai arī reversām gāzes plūsmām no Polijas, piebilda Valdis Dombrovskis.

Politiķi šodien atturējās komentēt neoficiāli izskanējušo informāciju par iespējamiem solījumiem no «Gazprom» par atlaidēm gāzes piegādēm, vien norādot, ka valdība izvērtēs dokumentus, kurus AS «Latvijas Gāze» (LG) bija iesniegusi Saeimas komisijā.

Valdības vadītājs sacīja, ka ministri iepazīsies ar EM ziņojumu un dažādiem atzinumiem un tad arī tiks lemts par turpmāko rīcību. Viņš gan piebilda, ka nekomentēs iespējamo valdības taktiku sarunās ar LG, pirms valdība izskatīs šos jautājumus, turklāt EM šo informāciju ir klasificējusi.

Arī Vjačeslavs Dombrovskis akcentēja, ka galvenais sarunu vedējs - EM - nevēlas izpaust savu sarunu taktiku un stratēģiju, līdz ar to situācija, ka Saeimas deputāti komisijas sēdē sarunu oponentu klātbūtnē sāk uzdot jautājumus par šo sarunu taktiku, ir «absolūti» nepieņemama. RP frakcijas vadītājs gan nevēlējās precizēt, kurš no Tautsaimniecības komisijas deputātiem būtu šādi rīkojies.

Kā ziņots, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu vairākums pagājušajā nedēļā slēgtā sēdē vienojās veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atliekot gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju.

Ja Saeima nobalsotu par likuma grozījumiem, gāzes tirgus liberalizācija varētu tikt atlikta līdz, piemēram, tam laikam, kad būs izveidots savienojums no Lietuvas un Polijas. Provizoriskais termiņš šāda savienojuma izveidei varētu būt 2018.gads, bet precīzu laiku ir grūti pateikt, skaidroja Dombrovskis.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcija jau iepriekš pauda viedokli, ka neatbalsta Saeimas komisijas lēmumu veikt izmaiņas Enerģētikas likumā un atlikt gāzes tirgus liberalizāciju. RP pauda līdzīgu pozīciju, un šī politiskā spēka virzītais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Saeimas komisijas lēmumu nodēvējis par «pārsteidzīgu». Šodien arī «Vienotības» frakcija nolēma šo likumprojektu neatbalstīt.

Jau ziņots, ka LG rosina veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atsakoties no patlaban noteiktā tirgus liberalizācijas termiņa no 2014.gada 4.aprīļa, tā vietā nosakot, ka kompānijas sadalīšana jāizdara brīdī, kad Latvija tieši pievienosies jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, izņemot Igaunijas, Lietuvas un Somijas, savstarpēji savienotai sistēmai.

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu