Kodolnāvei politiskā sistēma neinteresē (44)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Izvērtējot Latvijas Zaļās partijas (LZP) rīcībā esošo informāciju, nākas secināt, ka atomstacijas nemaz tik atšķirīgi netop – «komunisms» vai demokrātija, viss viens: ekonomiskais labums tiek vērtēts augstāk par vides, planētas un cilvēka veselību un dzīvību. Tikai skaitļi ir tie, kas spēj pārliecināt valstu vadītājus, kas, šķiet, aizmirsuši, ka viņu pašu nākotne ir tikpat apdraudēta kā to, kas referendumā balsoja «pret» vai kuriem šāda iespēja izteikt savu viedokli pat netiek dota. Pie šāda secinājuma nonācis Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, salīdzinot faktus par Lietuvā (Visaginā), Krievijā (Kaļiņingradā) un Baltkrievijā iecerēto atomelektrostaciju (AES) būvniecības attīstības gaitu.

«Krievijas un Baltkrievijas AES mūsu darba kārtības prioritāšu sarakstā ir nākamie aiz Visaginas AES, tāpēc sākām padziļināti šos projektus pētīt, un jau pirmā iegūtā informācija satriec daudz vairāk, nekā bijām domājuši! Šīs AES apdraudējuma risks ir daudz augstāks, kā prognozējām iepriekš. Lai gan šobrīd vel neredzam mehānismu, kā mēs varam ietekmēt šo projektu gaitu, tomēr skaidrs ir viens, ka šim jābūt ļoti nopietnam Latvijas ārpolitikas ekspertu un vēstnieku darbam. Mums jāpanāk kompromiss, jebkāds cits saprātīgs risinājums, lai šīs stacijas netiktu būvētas!» satraukts par kaimiņvalstīs iecerētajiem objektiem ir E. Tavars.

Viņš atzīst, ka Latvijas Zaļajai partijai ne reizi vien ir pārmests, ka tā neizrāda pienācīgas bažas par Kaļiņingradas jauno AES būvniecību pretstatā Visaginas AES, piedēvējot Krievijas interešu lobēšanu un piebilst, ka šajos gadījumos situācija ir pilnīgi cita, jo, piemēram, Kaļiņingradas atomstacijas būvniecībā Latvija neplāno startēt ar vismaz miljarda lielām investīcijām. Līdz ar to mūsu valstij nav iespējas ietekmēt šī projekta realizāciju. «Mūsu protestu pret AES vēsture ir balstīta uz tīri racionāliem apsvērumiem - vispirms ir jādara, jāmaina tas, ko mēs spējam ietekmēt! Tāpēc arī Visagina sākotnēji izpelnījās lielāku Zaļo uzmanību,» teic E. Tavars.

Un tomēr...

Riski ir milzīgi

Kamēr Lietuvas AES jautājums pagaidām ir nonācis pauzes stadijā un kamēr tiek gaidīta jaunā Lietuvas valdība un tās lēmumi, LZP ir izdevies iegūt informāciju par to, kā AES būvniecības process noris Kaļiņingradā.

Pirmkārt, esam guvuši apliecinājumu, ka Baltijskā (pilsēta, kurā tiek būvēta AES) cilvēki arī nav iepriecināti par to, ka viņu pievārtē tiek būvēta atomstacija. Vēlme pēc referenduma ir, bet tāda iespēja ir gandrīz neiespējama Krievijas politiskajā režīmā. Jau kādu laiku atpakaļ tika izveidota iniciatīvas grupa (un tajā cita starpā ir arī Latvijas zaļo organizāciju pārstāvji), kuri šobrīd aktīvi darbojas, lai iegūtu pēc iespējas vairāk informācijas par projekta norisi un tālākajiem plāniem.

Ir noskaidrots, ka pirms būvniecības darbu uzsākšanas 2009.gadā netika veikti nepieciešamie seismiskie testi (lai arī kopumā projektā bija paredzētas trīs pārbaudes). Gan Krievijas zinātnieki, gan citi starptautiskie eksperti atzinuši, ka šāda rīcība ir vairāk nekā bezatbildīga un var maksāt ļoti dārgi. Šie paši eksperti arī apgalvo, ka jaunās AES saražotā enerģija nemaz neesot tik ļoti nepieciešama, jo jau šobrīd pietiek ar esošajiem enerģijas avotiem, lai pilnībā nodrošinātu ar elektrību gan privātās mājsaimniecības, gan uzņēmumus.

Konstatēti nopietni pārkāpumi arī būvniecības procesā, piemēram, AES pamatu un citu lielo konstrukciju izveidei tiek sajaukti dažādi materiālu veidi, kā rezultātā AES būvniecības konstrukcijas ir nekvalitatīvas un pastāv liels risks to garantētajai izturībai.

Kaļiņingradai vēl aizvien nav skaidrs, kur tiks uzglabāta izlietotā kodoldegviela (nu gluži kā Visaginas gadījumā). Taisnības labad jāatzīmē, ka līdz šim nekur pasaulē vēl nav atrasts patiešām drošs veids, kā uzglabāt vai pilnībā atbrīvoties no AES saražotās elektrības blakusproduktiem.

Mums šobrīd Visaginas AES būvniecības kontekstā tiek apgalvots, ka jaunā AES radīs ļoti daudz darbavietu, mazinās bezdarbu un cels ekonomisko labklājību. Tomēr Kaļiņingradas AES būvniecības gaita parāda pavisam citu ainu. No 2009.gada līdz šim brīdim nodarbināti apmēram 600 cilvēku. Paredzams, ka pilnvērtīgi funkcionējošā AES būs nepieciešami labi, ja vēl kādi 1000 darbinieki. Tātad kopumā 1600 darbavietu, no kuriem ap 70% būs tehnoloģiju speciālisti (Visaginas gadījumā – japāņi)! Tā vien šķiet, ka darba vietu solījums bija kārtējie meli.

Veiksmes stāsts mirušām zonām

LZP nav ekonomiskie dunduki un labi saprot, ka AES nenoliedzami ir vieglākais ceļš, lai iegūtu milzīgas papildus elektrības jaudas un zināmā mērā veicinātu valsts attīstību. Tomēr šai iespējamajā ekonomiskajā veiksmes stāstā ir neatbildēts viens būtisks jautājums - ko dos pāris procentu IKP pieaugums pēc gadiem, ja daļa Latvijas, Lietuvas, Krievijas u.c. valstu, dabas stihiju, cilvēciskas kļūmes vai teroristu dēļ kļūs pilnībā nederīgas cilvēka dzīvošanai? Ko dos Latvijas veiksmes stāsts, ja Latvija būs tikai vieta, kur pēc daudziem gadiem drosmīgie brauks ekspedīcijās līdzīgi kā tagad uz Černobiļas nāves zonu? Tāpēc LZP ir pret AES un kā alternatīvu iesaka atjaunojamo energo resursu ražošanas pilnvērtīgu izpēti un realizāciju.

Visa augstāk minētā dēļ LZP aicina Krievijas Federācijas vadību un Krievijas valsts atomenerģijas korporācijas ROSATOM valdi pārtraukt Kaļiņingradas AES būvniecību! Lai nepārmestu, ka mēs esam nenovīdīgi kaimiņi, LZP ir gatava piedāvāt savu padomu un redzējumu par to, kā Krievija, lielākā valsts pasaulē, var sniegt milzīgu atbalstu planētas un visu tās iedzīvotāju drošībā, veselībā un labklājībā, līdzīgi kā to jau darījušas vairākas Eiropas valstis, atsakoties no AES un tā vietā investējot ilgtspējīgās un nekaitīgās enerģijas iegūšanas metodēs.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu