Koķe: bērni no sešu gadu vecuma sāks mācības pirmajā klasē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) pauž pārliecību, ka tuvākajā nākotnē bērni jau no sešu gadu vecuma uzsāks mācības pirmajā klasē. «Es ticu, ka pārskatāmā nākotnē – varbūt jau divu trīs gadu laikā – mēs Latvijā nonāksim pie tā, ka bērni pirmajā klasē sāks mācības sešu gadu vecumā,» –tā intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» norāda Koķe.

«Ministrijai pārsvarā pārmet, ka tādas vai citādas pārmaiņas tiek ieviestas sasteigti, nekonsultējoties ar skolotājiem un sabiedrību. Šis nu ir tas gadījums, kad mēs neko nesasteidzam – mēs jau no 2008. gada runājam ar sabiedrību par nepieciešamību vai par iespējamību pāriet uz mācībām skolā no sešu gadu vecuma. Kopā ar ekspertiem esam sākuši mācību satura pārskatīšanu, atbilstošu mācību līdzekļu izstrādi. Kad tie būs gatavi, rādīsim tos profesionāļiem un jautāsim, vai tos atzīst par labiem. Ja tie tādi būs un arī skolās būs nodrošinājums, lai uzņemtu sešgadniekus, tad arī tiks pieņemts lēmums. Un man to negribētos saukt par politisku lēmumu, jo politiski lēmumi bieži vien ir voluntāri lēmumi, bet izglītībā nedrīkst pieņemt voluntārus lēmumus bez pamatojuma.»

Ministre intervijā strikti norāda, ka līdz ar mācību sākšanu no sešu gadu vecuma, visā Latvijā būs vienoti kritēriji, cik sagatavotam bērnam mācības jāuzsāk.

«Gribam arī sakārtot un noteikt visā Latvijā vienotas prasības, ar kādām zināšanām bērniem jāatnāk uz pirmo klasi. Nebūs tā, kā ir tagad, ka vienā novadā bērnam prasa, lai, uzsākot skolas gaitas, viņš jau prastu lasīt, bet citā ne. Nav pieņemami, ka valsts teju jau desmit gadus maksā pedagogiem, lai bērnus jau no piecu gadu vecuma sāktu gatavot skolai, bet vēl arvien viņi skolā ierodas ar ļoti dažādiem sagatavotības līmeņiem. Arī pašai skolai būtu jāmainās. Es saprotu, ka sešgadnieku vecākus biedē skolas tradicionālā vide, kur bērnam jāapsēžas solā, jāatver grāmata, jāsaliek rociņas un jāklausās, bet es vēlos nomierināt vecākus. Jāmaina metodika, lai tā atbilstu bērnu vecumposmam, lai bērniem patiktu skolas vide,» sacījusi ministre.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu