Koķe: skolu liktenis izšķirsies dažu mēnešu laikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

as, vai katra konkrētā skola tiks reorganizēta vai turpinās darbu kā līdz šim, izšķirsies dažu mēnešu laikā, aģentūrai LETA norādīja izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

«Pašreizējā ekonomiskā situācija mums to neļauj darīt lēni, vairāku gadu garumā,» uzsver Koķe, «daudzu skolu liktenis izšķirsies šajā mācību gadā.«

Ministre atzīst, ka viņas rīcībā ir tādu skolu saraksts, kuras nekvalitatīvi strādā un kurām ir zemi mācību sasniegumi, un tās, pēc viņas domām, neattaisno savu pastāvēšanu. Taču uz šo skolu rēķina tiek bezjēdzīgi tērēti resursi. Šajā sarakstā minētas 33 skolas, tostarp arī privātskolas.

Tomēr Koķe uzsver, ka gala lēmums par skolu slēgšanu vai saglabāšanu būs jāizdara pašvaldībām.

Jautāta par to, vai Izglītības un zinātnes ministrija neiejauksies, ja pašvaldības izlems atstāt arī «nekvalitatīvās skolas», viņa norāda, ka ministrijas ierocis ir skolu akreditācija, taču, viņasprāt, pašvaldības finansiāli būs spiestas izvērtēt, kuras no skolām paturēt un kuras ne. Turklāt stimulējošs faktors būtu arī skolu autobusi, kas ļautu atrisināt skolu pieejamību laukos.

Tomēr ministre uzsver - tās pašvaldības, kas rūpējas, lai pastāvētu un tur būtu iedzīvotāji, ļoti rūpējas par skolām, it īpaši tajās pašvaldībās, kas atrodas tālu no Rīgas. «Sakārtotai, sekmīgai skolai ar pilnvērtīgu pedagogu darbu nav par ko uztraukties,» norāda Koķe. Tomēr esot arī skolas, kas arī labākajos gados ir nonākušas parādos, bet nav līdzekļu to atmaksāšanai.

Kā alternatīvu risinājumu skolu slēgšanai viņa piedāvā skolām ar maz audzēkņiem pārcelties uz mazākām telpām vai arī atrast veidu, kā dažādot programmas, lai piesaistītu jaunus audzēkņus.

Jau ziņots, ka līdz 2.martam rajonu un republikas pilsētu pašvaldību izglītības pārvaldēm virtuāli jāmodelē skolu tīkls, ņemot vērā jauno finansēšanas modeli, un ministrijā jāiesniedz izglītības iestāžu attīstības plāns noteiktā teritorijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu