Komunālo maksājumu parādniekiem atlaidīs sodanaudu parādus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Rīgas domes priekšsēdētājs Nila Ušakova (SC) uzdevuma SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» savus klientus atbrīvos no parādiem par uzrēķināto sodanaudu, portālu «Apollo» informēja Rīgas domē.

Lai iedzīvotāji saņemtu soda naudas parādu «amnestiju», tiem būs jānoslēdz mierizlīgums ar namu pārvaldi, jāsastāda parādu atmaksas grafiks ar terminu līdz 24 mēnešiem. Aprēķināta soda nauda tiks dzēsta no mierizlīguma parakstīšanas datuma.

«Ja ģimenei ir parāds 1500 latu, un no šī parāda 750 latu ir pamatsumma, bet 750 latu  - soda nauda, tad pēc mierizlīguma var vienoties par grafiku ar mēneša maksājumu 31,25 lati mēnesī uz 24 mēnešiem. Un 750 lati, kas ir soda nauda, tiks «norakstīta», - teicis Ušakovs.

Visiem «Rīgas namu pārvaldnieks» parādniekiem ir dota iespēja vērsties «Rīgas namu pārvaldnieks» klientu apkalpošanas centros no 1.jūlija līdz 31.decembrim, lai izmantotu šo iespēju.

Pašlaik iedzīvotāju parādi SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» ir  24 miljoni latu. Vēl septiņi miljoni latu ir aprēķināti soda procentos. Parādi ir apmēram 64 tūkstošiem mājsaimniecību, no tām 24 tūkstošiem parādi ir jau ilgstošu laiku. Šiem 24 tūkstošiem parādnieku vidējā parāda summa svārstās no 1000 līdz 2000 latiem, un no tās apmēram  40-50%  ir tieši soda nauda.

«Mēs neesam ieinteresēti pelnīt uz sodanaudas rēķina. Mēs esam ieinteresēti,  lai cilvēki atmaksātu parādus. Un mēs lieliski saprotam, ka absolūtais vairākums no parādniekiem nemaksā tikai un vienīgi grūto ekonomisko apstākļu dēļ. Mūsu pienākums ir palīdzēt viņiem izkļūt no parādiem, nevis iedzīt  viņus vēl dziļākos parādos. Un, pēc mūsu domām, šī «amnestija» palīdzēs mums veicināt pašu parādu atmaksu», - uzskata Ušakovs.

«Rīgas namu pārvaldniekam» ir uzdots arī izstrādāt sistēmu, lai vienošanos par parādu dzēšanu varētu attālināti noslēgt arī tie klienti, kas jau ilgstošu laiku dzīvo ārzemēs.

Veicot veco līgumu pārbaudi, ir arī noskaidrojies, ka soda procentu likmes būtiski atšķiras, atsevišķos gadījumos tās ir pat 0,5% dienā. Tāpēc namu pārvaldei ir uzdots no 1.jūlija sākt pārslēgt visus līgumus ar vienotu likmi 0,1%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu