Konceptuāli atbalsta Satversmes papildināšanu ar preambulu (34)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Juridiskā komisija pirmdien konceptuāli atbalstīja izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimā grozījumus Latvijas Satversmē, kas paredz pamatlikumu papildināt ar ievadu jeb preambulu. Likumprojekta tālāko virzību atbalstīja seši Juridiskās komisijas locekļi, bet trīs deputāti balsoja pret, portāls «Apollo» uzzināja parlamentā.

Satversmes ievadā paredzēts norādīt Latvijas valsts mērķus un valstiskuma vēsturiskās attīstības nozīmīgākos punktus, ka arī galvenās vērtības, uz kurām balstās Latvijas valsts un sabiedrība. Satversmes ievadā nepārprotami uzsvērta Latvijas valsts nepārtrauktība un pausts nosodījums nacistiskā un padomju okupācijas režīma noziegumiem.

Preambulas projektā arī uzsvērta latviešu valodas īpašā loma saliedētas sabiedrības veidošanā. Tāpat norādīts uz indivīda atbildību par savu rīcību un saistību ar sabiedrību, valsti un nākamajām paaudzēm, kā arī iezīmēta Latvijas loma starptautiskajā un Eiropas kontekstā.

Likumprojekta iesniedzēju vārdā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne uzsvērusi, ka demokrātiska valsts balstās uz noteiktām vērtībām un principiem un daudzās valstīs šie principi ir atklāti konstitūcijas rakstītajā tekstā.

«Gandrīz visas konstitūcijas, kas ir pieņemtas pēc Otrā pasaules kara, satur šādas vairāk vai mazāk izvērstas preambulas jeb ietvarus. Tas palīdz cilvēkiem izprast savas valsts būtību, pamatvērtības un darbības principus. Šāda izpratne veicina pilsoņu konstruktīvu un atbildīgu līdzdalību savas valsts veidošanā, līdz ar to stiprina demokrātiskas valsts iekārtu,» pauda Čepāne.

Šodienas Juridiskās komisijas sēdē diskutēt par konstitūcijas ievaddaļas nepieciešamību un par tās saturu bija aicināti konstitucionālo tiesību eksperti Egils Levits, Ringolds Balodis un Lauris Liepa, vēsturnieki Ainārs Lerhis un Valters Ščerbinskis, kā arī filozofe Skaidrīte Lasmane.

Juridiskā komisija nolēma lūgt Saeimu likumprojektu «Grozījumi Latvijas Republikas Satversme» pirmajā lasījumā izskatīt Saeimas 20.marta sēdē un kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījuma noteikt 20.aprīli.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu