Konkurss par 5000 dzīvokļu būvniecību beidzies bez rezultāta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Pašvaldības SIA «Rīgas pilsētbūvnieks» izsludinātais konkurss par 5000 jaunu dzīvokļu būvniecību Rīgā ir beidzies bez rezultāta. Visticamāk, «Rīgas pilsētbūvnieks» tuvākajā laikā izsludinās vairākus jaunus konkursus, sadalot 5000 dzīvokļus mazākos apjomos, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «Rīgas pilsētbūvnieka» valdes priekšsēdētājs Ivars Gaters.

Viņš uzsvēra, ka pirmais konkurss, kurā vienīgais pretendents bija SIA «Merks», apliecināja, ka «Merks» pēc visiem konkursa tehniskajiem kritērijiem - kapacitātes, jaudas, iespējas uzprojektēt un uzbūvēt šos 5000 dzīvokļus - par 100% atbilda konkursa nosacījumiem.
«Tas nozīmē, ka Latvijā ir vismaz desmit būvfirmas, kas arī varētu izpildīt šī konkursa tehniskos kritērijus,» skaidroja Gaters.

Vienīgais punkts, kurā «Merks» neatbilda konkursa noteikumiem, bija finansējuma piesaiste, sacīja Gaters. «Te jāvērš skats komercbanku virzienā - tas nozīmē, ka Latvijas bankas vēl nav gatavas kreditēt šāda apjoma projektus,» piebilda Gaters.

Tā kā 5000 jaunos dzīvokļus bija plānots būvēt uz septiņiem atsevišķiem zemesgabaliem, tad, visticamāk, ka lielais 5000 dzīvokļu pasūtījums tiks sadalīts mazākos apjomos un tiks izsludināti trīs-četri atsevišķi konkursi konkrētiem zemesgabaliem un ar mazāku dzīvokļu skaitu, skaidroja Gaters.

«Cerams, ka bankas būs gatavas kreditēt mazāka apjoma projektus,» piebilda Gaters.Viņš sacīja, ka «Rīgas pilsētbūvnieks» cer viena līdz pusotra mēneša laikā Rīgas domē saskaņot jauno konkursu principus un noteikumus un tad izsludināt šos jaunos konkursus.Jau ziņots, ka konkursā par 5000 jaunu dzīvokļu būvniecību Rīgā pieteikumu iesniedzis tikai viens pretendents - būvfirma SIA «Merks».

Būvfirmas SIA «Merks» iesniegtais piedāvājums 5000 jaunu dzīvokļu projektēšanai, būvniecībai un nepieciešamās infrastruktūras izbūvei bija 128,7 miljoni eiro (90 090 000 latu), ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja SIA «Merks» valdes priekšsēdētājs Ivars Geidāns.

Viņš uzskata, ka projekta realizācija nav iespējama bez finansēšanas jautājuma atrisināšanas. «"Merks» iesniegtajā piedāvājumā esam apliecinājuši gatavību turpināt sarunas par tālāku projekta attīstību, iespējams, sadalot to mazākos apjomos starp vairākiem finansētājiem, un pasūtītājam risināt visus ar finansējuma atmaksas nodrošināšanu saistītos jautājumus.

Gatavojot finanšu piedāvājumu, piedāvājām sadarbības iespējas vairākām finanšu institūcijām, taču visos gadījumus saņēmām atteikumu piedalīties konkursā tā pašreizējā struktūrā,» skaidroja Geidāns.

Jau ziņots, ka grūtības ar finansējuma piesaisti bija galvenais iemesls, kāpēc lielie būvniecības uzņēmumi nav iesnieguši pieteikumus konkursā par 5000 jaunu dzīvokļu būvniecību Rīgā, liecina biznesa portāla «Nozare.lv» veiktā Latvijas lielāko būvuzņēmumu vadītāju aptauja.

Būvuzņēmuma «Skonto būve» valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis biznesa portālam «Nozare.lv» skaidroja, ka, ņemot vērā saspringto situāciju gan Latvijā, gan starptautiskajos finanšu tirgos, «Skonto būve» neiesniedza savu piedāvājumu par 5000 jaunu dzīvokļu būvniecību Rīgā.

Būvfirmas «Re&Re» valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš biznesa portālam «Nozare.lv» atzina, ka uzņēmumam kā būvniekam, protams, 5000 jaunu dzīvokļu būvniecības projekts šķiet liels un interesants, tomēr «Re&Re» izlēma konkursā nepiedalīties.

«Iepazīstoties tuvāk ar konkursa nolikumu, bijām spiesti secināt, ka dažos punktos neatbilstam konkursa prasībām. Šīs kvalifikācijas prasības gan varētu izpildīt, apvienojoties vairākiem būvniekiem. Galvenais dalības kritērijs bija nepieciešamais ilgtermiņa finansējums - aptaujājot potenciālos investorus un finansētājus, sapratām, ka nevaram piedāvāt tādu priekšlikumu, kas būtu konkurētspējīgs un arī ilgtermiņā interesants pilsētai,» skaidroja Pauniņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu