Korupcijas riskiem pakļauts katrs piektais policijas darbinieks (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Images_of_Money, CC BY-SA 2.0

Iekšlietu ministrija (IeM) izpildījusi teju visus korupcijas risku novēršanai paredzētos uzdevumus, un no ministrijas sniegtās informācijas izriet, ka Valsts policijā īpašiem korupcijas riskiem pakļautus amatus ieņem 19% no visiem nodarbinātajiem.

Valdība otrdien uzklausīs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sagatavoto ziņojumu par noslēguma pasākumiem, kas ir veikti, ieviešot rekomendācijas korupcijas risku novēršanai tiesībsargājošās institūcijās.

KNAB secinājis, ka no visiem valdības dotajiem uzdevumiem saistībā ar rekomendācijām tikai četri IeM uzdotie uzdevumi bija tādi, kuri nav izpildīti, bet kuru ieviešanu nepieciešams turpināt.

IeM nav pabeigusi pilnveidot institūciju iekšējo kārtību, nosakot, ka ar īpašiem korupcijas riskiem saistītajos amatos esošajiem darbiniekiem ir nepieciešama sistemātiska zināšanu pārbaude par pretkorupcijas jautājumiem, paredzot pārbaudes periodiskumu un zināšanu atbilstības kritērijus.

Tāpat vēl nav noteikts, ka darbinieka novērtēšanā papildus citām kompetencēm jāvērtē arī disciplīnas ievērošana, ētiskums, interešu konflikta nepieļaušana, līdzdalība noziedzīgu nodarījumu atklāšanā.

IeM arī nav precizējusi rīcību gadījumos, kad videonovērošanas aprīkojums nedarbojas noteiktajā kārtībā.

Ministrija gan norāda, ka Valsts policijā un Valsts robežsardzē ir veikta īpašiem korupcijas riskiem pakļauto amatu identificēšana un sagatavots attiecīgu darbinieku saraksts. Valsts policijā veikta visaptveroša nodarbināto amata pienākumu izvērtēšana un iespējamo korupcijas risku līmeņa noteikšana, sadalot ar korupcijas riskiem saistītos amatus piecās korupcijas riska pakāpēs - minimāla, zema, vidēja, augsta un ļoti augsta.

Konstatēts, ka Valsts policijā īpašiem korupcijas riskiem pakļautus amatus ieņem 19% no visiem nodarbinātajiem. Saskaņā ar šo amatu identificēšanas rezultātiem sagatavots saraksts, kurā kopumā iekļautas 73 Valsts policijas amatpersonas, kuru ieņemamie amati pakļauti ļoti augstam korupcijas riskam.

Valsts robežsardzē īpašiem korupcijas riskiem pakļautus amatus ieņem 6,5% no visiem nodarbinātajiem. Saskaņā ar šo amatu identificēšanas rezultātiem sagatavots saraksts, kurā kopumā iekļautas 143 Valsts robežsardzes amatpersonas, kuru ieņemamie amati pakļauti augstam korupcijas riskam.

IeM informē, ka izstrādāta koncepcija par jaunu darba samaksas sistēmu, kas paredz uz jauniem principiem balstītas ilgtspējīgas darba samaksas sistēmas ieviešanu, vienlaikus ieviešot stingrākus nosacījumus amatpersonu novērtēšanai.

Jaunās darba samaksas sistēmas ieviešana nodrošināšot samērīgu atalgojuma noteikšanu, ņemot vērā vairākus rādītājus. Ar šīs sistēmas ieviešanu ilgtermiņā tiks atrisināts jautājums par kritiski zema atalgojuma, kas rada sarežģījumus mājsaimniecības pamatvajadzību nodrošināšanā, novēršanu tām amatpersonām, kuras ieņem augstam korupcijas riskam pakļautus amatus.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu