Kosmosā devušies pirmie Lietuvas nanopavadoņi (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DonkeyHotey, CC BY-SA 2.0

Ceturtdien ceļu kosmosā beidzot sākuši pirmie lietuviešu nanopavadoņi «LituanicaSAT-1» un «LitSat-1», no Volopa salas ASV austrumu piekrastē startējot raķetei «Antares», kurai jānogādā kosmosā bezpilota kapsula «Cygnus» ar šiem diviem un vēl 29 mazajiem satelītiem.

Trešdienas vakarā kompānija «Orbital Sciences Corp», kam pieder kuģis «Cygnus», pieņēma lēmumu, ka vairākkārt atliktais starts notiks ceturtdien plkst.20.07 pēc Latvijas laika un ka kravas kuģim Starptautisko kosmosa staciju (SKS) jāsasniedz 12.janvārī.

Kā ziņots, sākotnēji starts no Volopa salas ASV austrumu piekrastē bija paredzēts jau 8.decembrī, tad tas tika pārcelts uz 15.decembri, bet pēc tam atlikts līdz janvārim saistībā ar tehniskām problēmām SKS. Visbeidzot tas tika noteikts 7.janvārī, bet tad vēlreiz pārcelts par diennakti slikto laika apstākļu dēļ, bet arī šos plānus izjauca spēcīgs Saules uzliesmojums, kas notika otrdienas vakarā un bija vērsts Zemes virzienā. Pastāvēja bažas, ka spēcīgs kosmiskais starojums varētu bojāt kuģa elektroniskās sistēmas.

«Orbital Sciences Corp» ar ASV Nacionālo aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA) noslēdzis 1,9 miljardus dolāru vērtu līgumu par astoņu kravu piegādi SKS līdz 2016.gada sākumam. Pirmais izmēģinājuma lidojums notika septembrī, kad orbītā sekmīgi tika nogādāta 725 kilogramus smaga krava - pārtika, apģērbs un citas SKS apkalpei nepieciešamas lietas.

Kopš ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas slēgšanas SKS apgādē iesaistījušās divas privātas kompānijas - «Orbital Sciences Corp» un «SpaceX».

Uzņēmumam «SpaceX» piederošais kravas kuģis «Dragon» bija pirmais privātais kosmiskais lidaparāts, kas 2012.gadā sasniedza SKS. «SpaceX» ar NASA noslēdzis līgumu par 1,6 miljardiem dolāru.

Kosmosa kapsula «Cygnus» atšķirībā no «Dragon» nevar atgriezties uz Zemes, bet sadeg, ieejot atmosfērā.

«Cygnus» vedīs uz SKS aprīkojumu zinātniskajiem eksperimentiem un citas kravas, tostarp lietuviešu nanopavadoņus «LituanicaSAT-1» un «LitSat-1».

Pavadonis «LitSat-1» konstruēts Kauņas Tehnoloģijas universitātē ar Lietuvas Kosmosa asociācijas un Kosmosa zinātņu un tehnoloģiju institūta atbalstu. Iecerēts, ka tas pārbaudīs jaunus principus mazo pavadoņu orientācijai telpā, izmēģinot pjezoelektrisko orientācijas sistēmu, kas tālāk varētu tikt pārbaudīta nākamajā lidojumā 2015.gadā. Tas nākotnē varētu pavērt daudz plašākas iespējas nanopavadoņu izmantošanai un to sistēmu veidošanai.

Otrs pavadonis «LituanicaSAT-1» tapis sadarbībā starp Viļņas Universitāti un nekomerciālo organizāciju «Inovatyvūs inžineriniai projektai». To veidojusi vairāk nekā 30 cilvēku komanda, kurā darbojušies augsti kvalificēti jaunie lietuviešu zinātnieki, inženieri, fiziķi un programmētāji, strādājot gan Lietuvā, gan ārvalstīs. Iecerēts, ka orbītā pavadonis atradīsies vairāk nekā pusgadu, analizēs Saules aktivitāti un Zemes magnētisko lauku, izmēģinās lietuviešu radītās tehnoloģijas un pārbaudīs alternatīvus enerģijas avotus ekstremālos apstākļos.

Kad pavadoņi beidzot būs nogādāti uz SKS, tos aptuveni pēc mēneša paredzēts palaist orbītā, kur tie sāks paredzētos pētījumus. Iecerēts, ka pavadonis «LituanicaSAT-1» veiks pirmo lietuviešu uzņēmumu no kosmosa, bet «LitSat-1» pirmo reizi no orbītas translēs trīs sabiedrības balsojumā izvēlētus vārdus lietuviešu valodā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu