Krāsu psihofizioloģiskā iedarbība

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Analizējot krāsu toņu paletes, īsumā par krāsu iedarbību uz cilvēku. Katra krāsa uz cilvēku iedarbojas citādi. Par šo jautājumu ir dažādi pētījumi, taču tiem, veidojot imidžu, var būt tikai informējoša nozīme. Neapstrīdot faktu, ka krāsas iedarbojas uz cilvēku psiholoģiski, nevajag aizmirst, ka imidžu cilvēkam veido, lai viņš atrastu kontaktus ar apkārtējiem cilvēkiem, nevis pats ar sevi.

Ir pētījumi, ka uz dažādiem nervu darbības tipiem krāsas iedarbojas dažādi. Kas ir patīkams flegmatikim, var kaitināt holēriķi un otrādi. Tā kā mūsu reālajā saskarsmē ir darīšana ar dažādu tipu cilvēkiem, iepriekš izplānot taktiski pareizāko sava apģērba tonalitāti nav reāli. Ir arī izņēmumi. Ir anekdote «iz dzīves» — kādas augstskolas docentei tik ļoti patikusi dzeltena krāsa, ka puiši, iedami pie viņas uz eksāmenu, vilkuši dzeltenus kreklus un eksāmenu nolikušie savus kreklus iedevuši tiem, kuriem vēl jāiet atbildēt, un tā ar četriem krekliem eksāmenu likusi visa grupa.

Citēšu kādu pētījumu par katras spektra krāsas ietekmi.

Dzeltenā ir pati optimistiskākā krāsa. Tā ir saules krāsa un simbolizē prātu un mērķtiecību. Dzeltenajai ir daudzi toņi, kurus neuzskata par siltajiem.Tā stiprina veģetatīvo un asinsvadu sistēmu, mazina stresu, normalizē gremošanu un limfas apriti. Uzlabo ādas stāvokli un veicina sārņu vielu izdalīšanos.

Zaļā ir dabas un labklājības krāsa. Veicina šūnu atjaunošanos, mazina ādas kairinājumus, nostiprina nervu sistēmu un atjauno harmoniju organismā.

Sarkanā ir dzīves spēka krāsa. Veicina eritrocītu veidošanos, aktivizē vielmaiņu un ceļ asinsspiedienu, stimulē elpošanu, labvēlīgi ietekmē tauku un sviedru dziedzerus, uzlabo ādas stāvokli aknes un ekzēmas gadījumā, normalizē iekšējo orgānu darbību.

Oranžā ir silta un aktīva krāsa. Svarīga depresijas ārstēšanai. Normalizē vielmaiņu, stiprina iekšējos orgānus un muskulatūru. Ieteicams sausas ādas kopšanas un grūtniecības gadījumā.

Zilā ir pati vēsākā krāsa — tīra un dziļa. Rada svaiguma un vēsuma izjūtu. Nomierina, pazemina asinsspiedienu, stiprina nervu sistēmu, samazina ēstgribu cilvēkiem ar lieko ķermeņa masu, veicina sārņu vielu izdalīšanos. Ieteicama galvassāpju un taukainas ādas ārstēšanas gadījumā.

Indigo uzskata par intuīcijas krāsu. Iesaka psihisku traucējumu ārstēšanas gadījumā.

Violeto uzskata par iedvesmas krāsu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu