Krievijas izmeklēšana: Gruzija gribēja iznīcināt visus osetīnus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šī gada augustā Gruzija gribēja iznīcināt visus Dienvidosetijas osetīnus un šajā teritorijā izveidot marionešu valdību, piektdien pavēstīja Krievijas Prokuratūras izmeklēšanas komisija, kas ilgāk nekā mēnesi meklējusi liecības par gruzīnu noziegumiem konflikta gaitā.

«Izmeklētāju veiktais darbs ļauj izdarīt viennozīmīgu secinājumu, ka agresoru mērķis bija Dienvidosetijā dzīvojošās osetīnu nacionālās grupas pilnīga iznīcināšana,» norādīja komisijas vadītājs Aleksandrs Bastrikins.

Izmeklēšanas rezultāti «ļaus starptautiskajām tieslietu struktūrām juridiski pareizi, kvalificēti, objektīvi novērtēt notikušā mērogus un izlemt jautājumu par konkrētu atbildīgo personu vainu, lai arī kur viņi atrastos. Mēs zinām, ka tam ir precedenti vēsturē», sacīja Bastrikins.

Kaut arī Krievija sākotnēji paziņoja, ka Dienvidosetijā nogalināti tūkstošiem cilvēku, Krievijas prokuratūra tagad izvairās pieminēt upuru skaitu.

Krievijas prokuratūra par cietušajiem konfliktā atzinusi 4434 cilvēkus, ieskaitot 160 krievu karavīrus, kas karadarbībā cietuši fizisku, īpašumu vai morālu kaitējumu.

Konflikta zonā pabijušie cilvēktiesību centra «Memorial» un «Human Rights Watch» eksperti nav spējuši noskaidrot konkrētu osetīnu upuru skaitu.

Chinvali apgalvo, ka konfliktā bojā gājis pusotrs tūkstotis iedzīvotāju, taču Krievijas prokuratūras izmeklēšanas komisijas ziņojumā runāts par 137 bojā gājušajiem.

«Human Rights Watch» Maskavas biroja vadītāja vietniece Tatjana Mokšina norāda, ka vajadzētu ņemt vērā faktu, ka daļa bojā gājušo ir osetīnu kaujinieki. Tāpat daudzi cilvēki, kas iekļauti sarakstos kā mirušie, patiesībā atrodas slimnīcās Gruzijas teritorijā.

Līdz ar to Dienvidosetijā visdrīzāk bojā gājuši daži desmiti civiliedzīvotāju, uzskata «Human Rights Watch».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu