Krievijas kosmosa kuģis savienojies ar SKS

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Krievijas kosmosa kuģis «Sojuz TMA-22» trešdien veiksmīgi savienojies ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS).

«Kuģis [ar staciju] savienojās plkst.9.24 pēc Maskavas laika (plkst.7.24 pēc Latvijas laika). Viss noritēja normāli,» apliecināja Krievijas kosmosa aģentūras pārstāvis. «Pietuvošanās un savienošanās process tika veikts automātiskajā režīmā misijas vadības un [kosmosa kuģa] apkalpes uzraudzībā.»

LETA jau ziņoja, ka «Sojuz» ar diviem krievu kosmonautiem un vienu amerikāņu astronautu pirmdien startēja no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā.

Viņi SKS pievienosies trim tur jau strādājošiem astronautiem, kuri 22.novembrī atgriezīsies uz Zemes.

Savukārt jauna apkalpes komanda uz SKS no Baikonuras kosmodroma startēs 21.decembrī.

Tas ir pirmais Krievijas pilotējamā kosmosa kuģa lidojums kopš augustā pieredzētās bezpilota kravas kuģa «Progress» avārijas.

«Sojuz» starts bija plānots jau 22.septembrī, taču bezpilota kravas kuģa avārijas dēļ tas tika aizkavēts uz gandrīz diviem mēnešiem.

Krievija pašreiz ir vienīgā valsts, kas spēj nodrošināt pilotējamo misiju nosūtīšanu kosmosā, un augusta negadījuma dēļ tai nācās veikt neatliekamas konsultācijas ar ASV Nacionālo Aeronautikas un kosmosa pārvaldi (NASA), kas paudusi satraukumu, ka varētu rasties nepieciešamība evakuēt SKS.

Jau ziņots, ka bezpilota kravas kuģis «Progress-M-12M» 24.augustā neveiksmīgi startēja uz SKS. Tas nespēja sasniegt ieplānoto orbītu un kopā ar nesējraķetes trešo pakāpi nogāzās neapdzīvotā taigā Sibīrijas Altaja republikā.

Savukārt Krievijas pirmais mēģinājums pēdējo divdesmit gadu laikā īstenot starpplanētu kosmisko misiju trešdien jau sākuma posmā cieta neveiksmi, jo pēc nonākšanas Zemes orbītā tā arī nesāka darboties zondes «Fobos-Grunt» dzinējs. Kā piektdien vēstīja ziņu aģentūra «Interfax», izredzes glābt bezpilota kosmisko zondi ir ļoti mazas.

Līdzās šīm nedienām Krievija pēdējo 12 mēnešu laikā neveiksmīgu startu dēļ zaudējusi arī trīs navigācijas satelītus, modernu militāro satelītu un telekomunikāciju satelītu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu