Krievijas prezidenta padome ierosina pārskatīt Hodorkovska otro lietu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/RIA Novosti

Krievijas prezidenta cilvēktiesību padome trešdien ierosinājusi Izmeklēšanas komitejai pārskatīt bijušā naftas lielfirmas «Jukos» īpašnieka Mihaila Hodorkovska un viņa darījumu partnera Platona Ļebedeva otro krimināllietu, vēsta ziņu aģentūra «Interfax».

Padomes locekļi ierosināja spriedumu pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Lietas izskatīšanas gaitā pieļauti «fundamentāli pārkāpumi», kas liecina par tiesas kļūdu, uzskata padomes locekļi.

Bijusī Konstitucionālās tiesas tiesnese Tamāra Morščakova, veicot ekspertīzi, konstatējusi, ka Krievijas Kriminālkodeksā «nav tādu normu», uz kuru pamata Hodorkovska un Ļebedeva nodarījumus varētu vērtēt kā noziegumu, norādīja padomes locekļi.

Lai turpmāk novērstu tamlīdzīgas kļūdas, padome ierosina izskatīt iespēju, ka ekonomiska rakstura lietu izskatīšanā tiek iesaistīti piesēdētāji, turklāt tā arī aicina nepieļaut, ka notiek «paplašināta» likuma interpretācija, izņemot gadījumus, kad tas uzlabo apsūdzēto stāvokli.

Padome arī ierosināja papildināt iemeslu sarakstu, kuru dēļ tiesnesis nedrīkst piedalīties lietas izskatīšanā, ja ir liecības, ka uz tiesnesi izdarīts spiediens.

Padomes rekomendācijās arī teikts, ka «apsūdzētajam un viņa aizstāvim ir nepieciešams garantēt tiesības tiesā nopratināt apsūdzības puses lieciniekus».

Maskavas Hamovņiku rajona tiesa 2010.gada decembrī piesprieda Hodorkovskim un Ļebedevam katram 14 gadu ieslodzījumu kolonijā saistībā ar apsūdzībām par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu. Ieskaitot pirmo 2004.gada spriedumu, saskaņā ar kuru abiem tika piespriests astoņu gadu cietumsods, un ieslodzījumā pavadīto laiku, soda izciešanas termiņš beidzas 2017.gadā.

Maskavas pilsētas tiesa 24.maijā mīkstināja bijušajam «Jukos» vadītājam un Maskavas finanšu apvienības «Menatep» vadītājam piespriesto sodu par vienu gadu. Tagad Hodorkovskis un Ļebedevs varētu iznākt brīvībā 2016.gadā. Spriedums ir stājies likumīgā spēkā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu