Krīgers: valdība grauj valsts pamatus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) neatbalsta valdības ekonomikas stabilizācijas plānu. Arodbiedrības uzskata, ka programma ekonomiskās krīzes smagumu uzliek uz iedzīvotāju — darbinieku un darba devēju — pleciem. Savukārt tas nozīmējot, ka valsts varas neizdarību dēļ būs jācieš lielākajām nodokļu maksātāju grupām, portālu «Apollo» informēja LBAS.

«Iecerētie drastiskie pasākumi nodokļu reformēšanas un algu samazināšanas jomā ved uz vēl dziļāku krīzi un grauj valsts pamatus — bruks tautsaimniecība un uzņēmējdarbība, pieaugs bezdarbs, samazināsies maksātspēja. Valsts ir bankrota priekšā,» norāda LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Lai gan valdībai ar sociālajiem partneriem bija noslēgta vienošanās, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums nākamgad būs 100 lati, valdība vienpusēji lauž vienošanos un nolemj to samazināt līdz 90 latiem, neveicot nekādas konsultācijas un sarunas ar arodbiedrībām un darba devējiem.

«Jautājums par nodokļu reformu apzināti tika novilcināts, un tas negatīvi ietekmē uzņēmumu un iedzīvotāju labklājību. To vajadzēja apspriest laikus, konsultējoties ar arodbiedrībām, darba devējiem, pašvaldībām. LBAS vairākkārt uzsvērusi, ka ir nepieciešama ieņēmumu nodokļa bāzes paplašināšana, jo ir vesela virkne uzņēmējdarbības veidu, par kuriem netiek maksāts nekāds nodoklis. Tāpat esam ieteikuši ieviest kapitāla pieauguma ienākuma nodokli reizē ar reinvestīcijas principa ieviešanu un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma strauju paaugstinājumu,» uzsver LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns.

LBAS kategoriski nepiekrīt darba algas samazinājumam, nesamazinot darba apjomu un funkcijas — tās var nodot uz āru pēc publiskās partnerības principa. Steidzami būtu jālikvidē atbildību dublēšanās starp institūcijām, norāda arodbiedrības. Turklāt darba samaksas vienkārša samazināšana ir likumdošanas pārkāpums, kas esot pretrunā Latvijas Satversmei.

«Valdība apzināti māna tautu, sakot, ka pensijas un pabalsti netiks samazināti, — paaugstinot PVN un akcīzes nodokli, šo cilvēku maksātspēja strauji kritīsies,» uzskata Baldzēns.

LBAS uzskata, ka valdība ir pakļāvusies valsts kreditoru spiedienam un nav gatava mainīt ne burtu savā slepenajā vienošanās dokumentā ar naudas aizdevējiem. «Tāpēc, mūsuprāt, Nacionālās trīspusējās padomes sēde būs tikai slepena informatīva sanāksme, kurā katra puse paudīs savu nostāju,» uzsver LBAS vadība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu