Kur omai bija taisnība

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Vistas buljons, kompreses un citas receptes – tā ir sena tradīcija. Bet vai tas tiešām palīdz? GEO apskata desmit populārus tautas līdzekļus, kuru iedarbībai ir arī zinātnisks izskaidrojums vai vismaz bagātīga medicīniskā pieredze.

Cik gan vienkārši ir drudža gadījumā paņemt no zāļu skapīša temperatūru pazeminošu medikamentu, iedzert to un gaidīt efektu. Daudz sarežģītāk ir pagatavot biezpiena kompresi: biezpiens uz drānas jāuzziež biezā, bet vienmērīgā kārtā un tad uz termofora jāuzsilda. Tad jāliek uz sirdzēja krūtīm un jāpārklāj ar siltu lakatu. Procedūra jāatkārto ik pēc 15 minūtēm, līdz drudzis ir atkāpies. Bieži vien šādas pamācības nodotas no paaudzes paaudzē, tā atstājot mantojumā zināšanas par dabisko kairinātāju – siltuma un aukstuma – dziedinošo spēku un dažādu zālīšu iedarbību.

Būtiska nozīme ir arī tējas vārīšanas, zāļu vannas sildīšanas un kompreses sagatavošanas rituālam – tā uzdevums ir demonstrēt slimniekam, cik ļoti kāds par viņu rūpējas un gādā, savukārt saņemtu rūpju apziņa stimulē organisma pašdziedināšanas spējas.

Tomēr kāda gan ir tautas līdzekļu loma laikmetā, kurā drošas zāles ikvienai kaitei pa rokai tur tradicionālā medicīna? Par spīti visam – ievērojama! «Pacientu pieprasījums pēc tautas līdzekļiem ir ļoti liels,» apgalvo Mihaēls Teits no Charité universitātes klīnikas Berlīnē. «Saaukstēšanās dēļ nav vajadzības uzreiz skriet pie ārsta. Daudzi tautas līdzekļi pārdzīvojuši gadsimtus, un vienkāršāku slimību gadījumos tie noteikti palīdzēs,» saka Valensijas universitātes Medicīnas vēstures institūta direktors un Eiropas Etnofarmakoloģijas biedrības loceklis Hosē Luiss Freskets-Febrers.

Senās tautas ārstniecības metodes atzīst arvien vairāk mūsdienu mediķu gan privātpraksēs, gan poliklīnikās un slimnīcās. Uz antropozofijas idejām orientētajā Herdekes slimnīcā pediatri savu mazo pacientu plaušu karsoni ārstē ar biezpiena un sinepju kompresēm un kumelīšu vai timiāna tvaiku inhalācijām. Bērnu nodaļas galvenais ārsts Alfrēds Lenglers ir pārliecināts, ka dažkārt šīs metodes var aizstāt pat antibiotikas, un pieredzējušā speciālista darba rezultātu bilance ir pozitīva.

Darbā ar tautas līdzekļiem laba pieredze ir arī Charité klīnikas ārstiem. Pacientus, kas cieš no kairinātās zarnas sindroma, viņi ārstē ar indiešu ceļmalītēm un kumelīšu tēju, bet ceļgalu locītavu artrozi – ar vītola mizas ekstraktu, medicīniskajām dēlēm un kāpostu kompresēm. Klīnikas vadītājs Mihaēls Teits piekrīt: bieži vien tam visam trūkst zinātniska pamatojuma. Un nav jau arī nekāds brīnums, jo kurš zāļu ražotājs gan būtu ieinteresēts noskaidrot, vai, piemēram, sīpoli palīdz pret auss sāpēm?

Medus – pret klepus lēkmēm miegā

Jau senie ēģiptieši un grieķi zināja medus dziedinošās īpašības. Mūsdienās šo bišu produktu klepus un saaukstēšanās ārstēšanai iesaka Pasaules veselības organizācija jeb WHO; arī Berlīnes Charité slimnīcas eksperti tā iedarbību sauc par “ticamu”. Kādā pētījumā amerikāņu mediķi novēroja saaukstējušos bērnus miegā un salīdzināja efektu, ko sniedz viena divas karotes tumšā griķu medus, parasts klepus sīrups, kā arī variants, kad netiek lietoti nekādi medikamenti. Visiem 105 zēniem un meitenēm vislabāk palīdzēja tieši medus: tas klepus kairinājumu samazināja visvairāk un ļāva gulēt vismierīgāk. Acīmredzot medus nomierina iekaisušo rīkles gļotādu, turklāt tā sastāvā esošās vielas stimulē šūnu spējas apkarot infekciju augšējos elpošanas ceļos.

Zinātnieki uzskata, ka vairāk vērtīgo vielu jeb fenolu ir tumšajās medus šķirnēs, tāpēc tās ir attiecīgi iedarbīgākas. Ja antibakteriālo medu Medihoney uzklāj uz brūces, tas iedarbojas dezinficējoši, mazina iekaisumu un paātrina dzīšanu. Medihoney sastāvā ir galvenokārt medus, ko iegūst no Austrālijas un Jaunzēlandes manukas koka ziediem.

Lietošana: pirms gulētiešanas lēnām nosūkā vienu divas karotes medus.

Alternatīvas: klepus tēju (timiāns, anīss, fenhelis) saldina ar medu. Uzmanību: lai vērtīgās vielas medū neaizietu bojā, pirms tā pievienošanas tēja jāatdzesē līdz istabas temperatūrai.

Riski un blakusiedarbība: mazuļiem līdz divpadsmit mēnešu vecumam bišu medus nav ieteicams, jo tas satur baktēriju iedīgļus, kas zarnās veido indi.

Lavandas vanna – ieaijā miegā

Lavandas ziedu ekstraktiem piedēvē nomierinošas īpašības, un stresa noņemšanai to iesaka pat ārstniecības augu medikamentu kontroles dienesta eksperti.

Nomierinošo iedarbību, visticamāk, izraisa ēteriskās eļļas linalilacetāts un linalols, kas, izšķīdinātas siltā ūdenī, viegli iesūcas ādā. Eļļas iedarbojas dziedinoši arī ieelpojot, savukārt siltais ūdens atslābina ķermeni. Par lavandas vannas efektu nav gandrīz nekādu pētījumu, tāpēc, no šā viedokļa, tas drīzāk ir pieredzē balstīts paņēmiens. Ja esat pamanījis pirmos saaukstēšanās simptomus, ārsti rekomendē arī citas vannas, piemēram, rozmarīna un kastaņas – šie augi stimulē vielmaiņu un asinsriti, savukārt sinepju vanna kājām palīdz pret galvas sāpēm.

Lietošana: 100 gramus lavandas ziedu aplej ar diviem litriem verdoša ūdens un piecas minūtes ļauj ievilkties. Uzlējumu izkāš un pielej vannai. Procedūra jāveic pirms gulētiešanas apmēram 30–60 minūtes.

Riski un blakusiedarbība: jāuzmanās, ja ir problēmas ar asinsriti, tad pietiek ar 15 minūtēm. Pēc vannas jābauda relaksācija, nedrīkst sākt nekādas aktivitātes.

Vistas buljons – pret saaukstēšanos

To, vai vistas buljons pamatoti tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem līdzekļiem pret saaukstēšanos, bija apņēmušies noskaidrot zinātnieki no Nebraskas medicīnas centra Omahā. Viņi pagatavoja zupu pēc senas receptes (vārot to astoņas stundas) un ar laboratorijas testiem pārbaudīja iedarbību. Rezultāti: buljons ievērojami aizkavēja balto asinsķermenīšu aktivitāti. Šie tā dēvētie neitrofili izraisa gļotādas apsārtumu, uztūkumu un attiecīgi arī ar to saistītās sāpes. Turklāt, dzerot karsto šķidrumu, tiek atbrīvots deguns, domā zinātnieki.

Svarīgs faktors ir arī buljona pagatavošanas un dzeršanas rituāls. Lai noskaidrotu, vai pozitīvais rezultāts attiecas tikai uz īpašo ģimenes recepti, zinātnieki dažādas gatavās vistas zupas iegādājās veikalā un pēc tam laboratorijā veica ar tām testus. Piecas izrādījās efektīvākas nekā ģimenes recepte, astoņas – mazāk efektīvas. Secinājumus pētnieki apkopoja zinātnes žurnāla Chest rakstā Chicken Soup Inhibits Neutrophil Chemotaxis in Vitro: saaukstēšanās pacients no vistas zupas izjūtot virkni pozitīvu efektu, taču neesot zināms, vai simptomus mazina vistas gaļa, kāds dārzenis, garšviela vai varbūt visas sastāvdaļas kopā. Lai nu kā, tautā vistas zupa augstu tiek vērtēta jau gadsimtiem ilgi, par to liecina arī tās apzīmējums ebreju virtuvē: ebreju penicilīns.

Lietošana: kā norāda amerikāņu pētnieki, svarīgākais ir ļaut gaļai vārīties vismaz divas stundas. Tiesa, kas ar šo procesu tiek panākts, – nav skaidrs joprojām.

Riski un blakusiedarbība: buljonu nedrīkst pasniegt pārāk karstu, sevišķi bērniem. Gaļas olbaltumvielas var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Sāls šķīdums – atbrīvo degunu

Sāls piesaista ūdeni un mazina deguna gļotādas uztūkumu, atvieglo iesnas un stimulē atveseļošanos deguna blakusdobuma iekaisuma gadījumā. Kakla, deguna un ausu ārsts Olafs Mihels veicis testus, kuros deguna skalošanai ar sāli novērojis tikpat labu iedarbību kā aptiekā nopērkamajiem deguna pilieniem, un bērniem sāls šķīdums ļauj izvairīties no antibiotiku lietošanas. Līdzīgus secinājumus izdarījusi arī starptautiska sabiedriskā organizācija Cochrane Collaboration, kas sistemātiski gatavo ārstniecības metožu novērtējuma pārskatus. Astoņos pētījumos atklājies, ka vairākkārtīga sālsūdens izmantošana ilgstošā laika periodā mazina pat hroniskās iesnas.

Lietošana: tējkaroti vārāmā sāls (4,5 gramus) pieber puslitram vārīta ūdens, sajauc un veic procedūru – tai izmanto viegli tīrāmu deguna skalotāju. Bieži vien cilvēki sālsūdeni iešņauc no plaukstas, aizspiežot vienu nāsi, taču kādā pētījumā tika atklāts, ka tādējādi no nemazgātām rokām degunā nokļūst baktērijas.

Riski un blakusiedarbība: nav. Pēc lietošanas deguna skalotājs jāizmazgā.

Turpmāk vēl...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu