Kuru tev, meitenīt!? To melno - ar lencītēm! Konkursa stāsts

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad biju nodomājusi, ka ir nu gan man skaista diena šodien izdevusies, tad arī sākās pats interesantākais, jo tik daudz piedzīvojumu parasti nemēdz būt vienā vakarā un pāris minūtes, ko!?, vai jūs nepiekritīsiet!?

Tas bija piecpadsmit gadus atpakaļ! Braucu no kursiem Rīgā ar elektrisko vilcienu Rīga – Saulkrasti. Biju patiesi patīkami nogurusi, jo ieguvu tik daudz jaunas informācijas par dažādām man interesējošām tēmām, ka labpatikā nodomāju, cik labi, lieta, ka saņēmos un tiku uz tik vērtīgām nodarbībām!

Tā nu es sēdēju elektriskajā vilcienā apcerot, kā man pa dienu gāja tik vien paspēju pamanīt, ka pretī man sēž vīrietis. Viņš nu ne ar ko īpašu neatšķīrās, kā tikai ar to, ka bija ļoti garš un bieži piecēlās un izgāja, laikam starp vagoniem pīpēt.

Tā savā labsajūtā iegrimusi, nemaz nepamanīju, ka ir pienākusi mana pietura. Ātri piecēlos, paķēru savas mantiņas, kas bija līdzās… un hops! no vilciena laukā.

Kā zibens izskrēja caur manu galviņu – mana mugursoma ar šodienas pierakstiem palika vilcienā! Krampjaini pieskrēju no ārpuses pie sava lodziņa un klauvēju, savā naivumā domādama nezin ko…, bet tad man par lielu pārsteigumu pienāca tāds ļoti liels bārdains vīrietis un smagā balsī caur vēdlodziņu prasīja: «Kuru tev, meitenīt?» es kā apstulbusi, skaļi kliedzu: «To melno ar lencītēm!»
Sapriecājos, redz kā man paveicās, bet tad bāc! Pa logu nokrita cita soma, bet ne manējā. Es atkal drudžaini saucu, ka tā nav īstā, lai padod man to otru. Un tad pēc kāda laika izvēlās mana īstā soma, jo vilciens jau bija sācis braukt.

Mana neatlaidība bija nepārspējama, es visas paņemtās somas pametusi, skrēju vilcienam pakaļ un skaļi saucu paldies un to nepareizo somu es nodošu stacijas kasierei, lai pasažieris, kam tā piederēja, neuztraucas…

Kā vēlāk izrādījās, mans blakussēdētājs tanī brīdī bija kārtējo reizi izgājis «tamburā» uzsmēķēt un tālab viņa soma tika izmesta laukā pa logu, jo manam glābējam bija liela izvēle: divas somas un abas bez uzraudzības.

Nu paņēmu tās abas izmestās somas un gāju pie kasieres un lūdzu, lai viņa nodod somu vīrietim, kas, iespējams, kaut kad arī ieradīsies tai pakaļ, kasierei iedevu arī savas mājas telefona numuru, - laikam tāpēc, ka domāju, ja nu tas vīrietis tai somai pakaļ neatnāk, lai velti viņa nemētājas.

Ne cik ilgi man nebija jāgaida, kad man piezvanīja tas vīrietis un pateica paldies, ka soma ir atdota sveika un vesela viņam rokās.

,

Gatavojot bērnus skolai, ne viena vien ģimene saskaras ar problēmu — jāpērk jauna skolas soma, bet kā lai atrod īsto? Tādu, kas kalpotu vairākus gadus, spētu ietilpināt visas vajadzīgās grāmatas un burtnīcas, būtu viegli kopjama, izskatīga, moderna, nebojātu bērna stāju un vienlaikus — arī pietiekami lēta, jo jāpērk taču arī citas skolai neieciešamas lietas. Varētu likties — ideālu somu nav, taču kopš Latvijā nopērkamas ASV populārākā ražotāja «High Sierra» somas, ideāls vairs nav nesasniedzams.

Pašam savs sekretārs!
Šķiet, viena no biežāk sastopamām un visgrūtāk risināmām skolas somu «slimībām» ir juceklis. Tā kā somā viss tiek samests vienuviet — zīmuļi un lineāli starp burtnīcām un grāmatām, burtnīcu stūri tiek sagumzīti, bērnam izmisīgi meklējot kaut kur somas dzīlēs noslēpušos dzēšgumiju vai flomāsteru. Ar šīm pašām problēmām pirms daudziem gadiem saskārās arī amerikāņu skolēni, tāpēc «High Sierra» dizaineri radīja mugursomas ar atsevišķām sadaļām katrai no būtiskākajām līdzi ņemamo priekšmetu grupām. Līdz ar to mapes, grāmatas un burtnīcas nonāk katra savā sadaļā. Rakstāmlietu sadaļa veidota kā kārtīgs sekretārs ar daudzām atsevišķām kabatiņām penālim, rakstāmpiederumiem, vizītkartēm un apliecībām, lineāliem u. c. Īpaša kabata paredzēta patlaban populārajiem mūzikas atskaņotājiem, telefoniem, bet atslēgu ērtai pieāķēšanai un atāķēšanai izveidota sprādzīte. Visās somās ir droša vieta dzēriena pudelei. Vairāku modeļu skolas somās paredzēts gan polsterēts nodalījums fotoaparātam, gan speciāla sadaļa sporta tērpam, lai tas nebūtu jānēsā papildu somā vai jāiemīca turpat starp burtnīcām un grāmatām.

Muguras un stājas aizsardzībai
Skolēnu somas parasti ir tik smagas, ka ar bažām raugāmies, vai netiks traumēta bērna stāja. Tieši tāpēc speciālisti bērniem iesaka lietot nevis rokā vai uz viena pleca nesamās, bet gan mugursomas. «High Sierra» mugursomu konstrukcija ar īpašu stingru polsterējumu cieši piekļaujas mugurai, neļaujot augumam salīkt. Pārmērīgas slodzes vietās ir dubultšuves vai šuve staru veidā, lai šuvuma vieta neplīstu. Ja soma smaga vai skolēnam ejams tālāks ceļš, papildus iespējams izmantot arī jostasvietas stiprinājumu, kas ļauj svara radīto slodzi no pleciem novirzīt uz kājām. Līdz ar to soma ciešāk piekļaujas augumam un ejot nelēkā augšup lejup.

UZMANĪBU! Tikai «High Sierra» mugursomu plecu siksnas ir aprīkotas ar īpašu patentētu gumijas amortizatoru, kas padara slodzi vienmērīgāku, nešanas laikā amortizējot svaru un tā nenoslogojot plecus.

Ērtība un komforts
Lai pasargātu bērna stāju, «High Sierra» mugursomām izveidota neticami ērta mugursomu lenču regulēšanas sistēma. Parasti mugursomu lenču problēma aktualizējas, kad somas siksnu garums pielāgots virsdrēbju apjomam, bet virsjaka vai mētelis skolā jānovelk. Tā kā plecu siksnas paliek tajā pašā garumā, soma — ar nu jau pārlieku garām lencēm — tiek nesta vai nu uz viena pleca, vai arī zemu nokarājas mugurpusē un slīd nost no pleciem. Lai izvairītos no tā, «High Sierra» somu ražotāju izveidotā sistēma paredz īpaši vienkāršu regulēšanu: uzceļot plecos mugursomu pēc virsdrēbju novilkšanas, atliek vien pavilkt aiz regulēšanas lencītes, lai soma atkal piekļautos augumam. Tieši tāpat sistēma darbojas arī pretējā virzienā: apvelkot āra drēbes, tām piemērotu lenču garumu iegūst ar vieglu rokas kustību.

Tā kā gandrīz visas somas jau aprīkotas ar speciāli iestrādātiem atstarotājiem, kuri ir īpaši vajadzīgi diennakts tumšajā laikā, vecākiem nav jāraizējas, ka bērns varbūt aizmirsis apģērbam vai somai piestiprināt atstarotāju un tāpēc krēslā uz ielas nebūs pamanāms.

Ražošanas kvalitāte: ražots, lai kalpotu mūžīgi
Skolas somu mūžu parasti saīsina nevērīgā apiešanās (īpaši bieži ar to nākas saskarties zēnu vecākiem). Somas tiek pa roku galam nomestas, izmantotas par vārtiem improvizētos futbola mačos, bet dažkārt ziemā — pat šļūkšanai no kalna. Skaidrs, ka neviena soma nav mūžīga, taču kvalitatīvas somas mūžs noteikti būs ilgāks nekā nezināmas izcelsmes ražojumam. Savukārt Amerikā vadošais somu ražotājs «High Sierra» saviem izstrādājumiem dod mūža garantiju. Tas nozīmē, ka soma šūta no kvalitatīva materiāla, ar kvalitatīviem diegiem šūtās vīles ir stingras un izturīgas, turklāt katram rāvējslēdzējam ražotājs paredzējis līdz pat 10 miljoniem atvēršanas un aizvēršanas reižu — kā zināms, tieši bojātu rāvējslēdzēju dēļ daudzas somas ātri vien kļūst nelietojams. Tieši tāpēc «High Sierra» speciālisti pievērsuši īpašu uzmanību šai būtiskajai detaļai. Skolēnu somas bieži tiek piebāztas tiktāl, ka rāvējslēdzēji neiztur slodzi un zobiņi atnāk vaļā. Lielākajai daļai «High Sierra» somu rāvējslēdzēju piemīt neparastas pašatjaunošanās spējas: atliek slēdzi atvērt un vēlreiz aizvērt, lai tas atkal funkcionētu kā jauns. Protams, ja vien atkal netiks pārmēru pārslogots. Daudzas mugursomas aprīkotas ar rāvējslēdzēju, kas darbības laikā izspiež netīrumus no sava mehānisma.

Netīrumus «neuzņēmīgas» ir arī pašas «High Sierra» mugursomas: to ražošanai izmantotais audums austs no tik smalkas šķiedras, ka tam nav poru, kur uzkrāties netīrumiem, līdz ar to somas ir viegli kopjamas (viskozitātei un izturībai audumos izmantojot arī zīda šķiedras). Ja somai pielipuši gruži, tos var vienkārši notīrīt ar birsti, bet nepieciešamības gadījumā somu var mazgāt pat veļas mašīnā — saudzīgā režīmā 30 grādu temperatūrā.

Tajā pašā laikā somas audums un konstrukcija ir tādi, lai tās īpašniekam neradītu problēmas arī karstā laikā. Neraugoties uz blīvumu, audums elpo, turklāt somas konstrukcijā paredzētas īpašas ventilācijas atveres. Somas mugurpuses polsterējums ir rievains, lai ļautu gaisam brīvi cirkulēt starp apģērbu un somu.

Ražotājs rēķinās, ka «High Sierra» somām jākalpo ne vienu gadu vien, līdz ar to somu modeļi tiek ražoti tā, lai somas būtu ērtas dažādās dzīves situācijās un dažāda vecuma lietotājiem. 
Šo visu labo īpašību dēļ ražotājs droši informē: pareizi lietojot, šo somu ražošanas kvalitātei ir mūža garantija!

Ņemot vērā visu minēto, neizbēgami rodas jautājums: cik maksā šīs mugursomas, un vai tās vispār iespējams nopirkt? Protams, iespējams: Latvijas veikalos «High Sierra» mugursomas nopērkamas par 9–42 latiem. Kā paskaidroja ražotāja pārstāvis Baltijas valstīs Dainis Dambenieks, visas somas — gan lētākās, gan dārgākās — ir vienādi kvalitatīvas, un cena ir atkarīga no somas aprīkojuma (cik tai ir kabatu, sadaļu ar speciālo polsterējumu, piemēram, portatīvo datoru pārnēsāšanai, sporta tērpam, fotoaparātam vai brillēm, jostas siksna u.c.).

«High Sierra» somas nopērkamas veikalos visā Latvijā: Rīgā, Aizkrauklē, Bauskā, Saldū, Jelgavā, Liepājā, Kuldīgā, Kandavā, Tukumā, Talsos, Ventspilī, Rēzeknē, Dobelē, Daugavpilī, Preiļos, Madonā, Limbažos, Alūksnē, Cēsīs, Valmierā, Ogrē, Siguldā u. c.

www.hssc.com

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu