Kuzina vadītā arodbiedrība sāk parakstu vākšanu par 11.Saeimas atlaišanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas neatkarīgo arodbiedrību konfederācija (LNAK) ir sākusi parakstu vākšanu par 11.Saeimas atlaišanu, aģentūru LETA informēja LNAK padomes priekšsēdētājs Jānis Kuzins.

Kuzins ir bijis Jūrmalas domes deputāts un dažādu krievvalodīgos pārstāvošu politisko spēku biedrs, bet pēdējā laikā visbiežāk sevi ir pieteicis kā «Saskaņas centrā» ietilpstošās partijas «Saskaņa» Jūrmalas nodaļas biedru un «Apvienības pret nacismu» priekšsēdētāju.

«Uzskatām, ka līdzšinējā valdība sevi pilnība ir izsmēlusi un nav notikušas tās pārmaiņas, par kurām tika runāts pirms 11.Saeimas vēlēšanām, viss kļuvis vēl ļaunāk un mums nav tiesību šinī situācijā stāvēt malā un skatīties, kā koalīcijas partijas un valdība pārkāpj priekšvēlēšanu solījumus, katru dienu māna Latvijas tautu, ignorē sociālos partnerus un neieklausās to viedoklī,» teikts LNAK paziņojumā.

«Vienīgas veids, kā apturēt šo farsu un tiesisko nihilismu, slīgšanu nabadzībā un sociālo netaisnību» ir jaunas vēlēšanas, izteicies Kuzins, aicinot arī citas sabiedriskās organizācijas, arodbiedrības, partijas, biedrības un Latvijas sabiedrību sniegt savu artavu parakstu vākšanā par 11.Saeimas atlaišanu.

Kuzins sūrojās, ka LNAK vēl pērn nosūtījusi vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu komisijai un finanšu ministram ar priekšlikumiem 2012.gada valsts budžetam, aicinot palielināt ar nodokļiem neapliekamo ienākumu minimumu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu, minimālo algu u.tml. Taču Saeima un Finanšu ministrija ignorējusi LNAK prasības.

«10.Saeima tika atlaista ar tautas nobalsošanu pēc Valsts prezidenta rīkojuma, sakot, ka Saeima strādā korumpantu un oligarhu interesēs un neaizstāv tiesiskas valsts principus. Pirms 11.Saeimas vēlēšanām mēs visām partijām nosūtījām sadarbības memorandu un sociālas atbildības līgumu ar aicinājumu kopīgiem spēkiem cīnīties pret korupciju, tiesisku valsti un sociālo taisnīgumu. Diemžēl neviena no līdzšinējās koalīcijas partijām neparakstīja šo līgumu un memorandu, demonstrējot tiesisko un ideoloģisko nihilismu,» savas aktivitātes skaidroja Kuzins.

LNAK aicina savu sākto kampaņu atbalstīt materiāli ar ziedojumiem, pārskaitot naudu uz LNAK kontu. Parakstu lapas būšot pieejamas no 28.maija Rīgā, Lāčplēša ielā 38, kā arī mājaslapā «www.lnakonfederacija.lv».

Satversmes 14.pants paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

Tiesību ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu