Ķuzis: Nemierus Kijevā, visticamāk, uzkurina provokatori (230)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vardarbīgos nemierus Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, visticamāk, uzkurina provokatori, šodien intervijā Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» pauda Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Kā uzskata policijas priekšnieks, ukraiņu tauta ir pietiekami karstasinīga un ar austrumniecisku dzīvesveidu, bet arī citās valstīs šādi nemieri var izcelties vairāku komponentu sakritības rezultātā. «Ja mirst cilvēki miera laikā, tad kaut kas nav kārtībā ar dialogu, bet, visticamāk, ir monologs,» norādīja Ķuzis.

Ķuzis gan nezina situācijas detaļas, taču tikai dialogs var vardarbību izbeigt. «Es nezinu apstākļus, kā viss sākās, taču, vērtējot no publiskās situācijas, - pašā sākumā bija konfrontācija un nevēlēšanās saprast vienam otru un tas bija par pamatu cilvēku iziešanai ielās. Kā tas mēdz būt tādos gadījumos, pūlis bez provokatoriem nav nekas. Visticamāk, iekšā tur ir cilvēki, kuri provocē šo lietu. Un pateikt tagad no šīs dienas viedokļa, ka tie labie ir kreisie, tas laiks ir pagājis, un tur saprast nevar, kuri ir provokatori un kuri atnākuši, idejas vadīti. To ir pateikt grūti,» norādīja Ķuzis.

Lai arī internetā ievietotie videomateriāli liecina, ka no snaiperu lodēm krīt cilvēki, VP priekšniekam gan ir grūti pateikt, vai Ukrainas milicijas vadība ir devusi pavēli šaut uz protestētājiem.

Jebkuros nemieros lielu lomu spēlē tieši policija, jo neprofesionāla likumsargu rīcība var izraisīt atkārtotu protesta vilni, turklāt svarīgi ir bez pamata nepielietot ieročus. Arī 2009.gada Vecrīgas grautiņos policija bija devusi pavēli policistiem neņemt līdzi kaujas ieročus. Vecrīgas grautiņiem policija bija tikai teorētiski gatava. «Tas bija reāls pārbaudījums, un, par laimi, nebija bojāgājušo,» uzsvēra Ķuzis.

Patlaban Kijevā atrodas četri Valsts policijas darbinieki, kas nodrošina Latvijas vēstniecības apsardzi. Šie likumsargi Ukrainas galvaspilsētā atrodas pastāvīgi, nevis saistībā ar nemieriem.

Vēstniecība ir ārpus notikumu epicentra, tās darbiniekiem un policistiem draudu nav.

Jau ziņots, ka saistībā ar saspringto situāciju Ukrainā, nolemts uz laiku apmeklētājiem slēgt Latvijas vēstniecības Ukrainā Konsulāro nodaļu.

Situācija Ukrainas galvaspilsētā šodien ir ārkārtīgi saspringta. Šodien Kijevas Neatkarības laukumā nogalināti vismaz 50 cilvēki.

Protestētāji ceturtdienas rītā atspieda milicijas spēkus no Kijevas Neatkarības laukuma un ieņēma pozīcijas, kādās tie atradās otrdien pirms drošības spēku uzbrukuma.

Iepriekšējās dienās sadursmēs Kijevā dzīvību zaudēja 28 cilvēki un vēl daudzi simti tika ievainoti.

Komentāri (230)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu