Labradori var saost zarnu vēzi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Labradors-retrīvers var noteikt zarnu vēzi agrīnā stadijā ar vairāk nekā 90% precizitāti, liecina jauns pētījums, vēsta «Orange News».

Arī iepriekš pētījumos secināts, ka noteiktas sugas suņi - pārsvarā labradori un Portugāles ūdens suņi - var saost urīnpūšļa, ādas, plaušu, krūts un olnīcu vēzi.

Īpaši apmācīti suņi spējuši atklāt arī melanomas, apošņājot ādas bojājumus, bet reizēm saimnieku uzmanību iespējamai saslimšanai pievērsuši arī pašu mājdzīvnieki.

Zarnu vēža diagnosticēšanai Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta programmas ietvaros tiek pārbaudīts asins sastāvs izkārnījumu paraugos, tomēr tādējādi iespējams atklāt tikai vienu no desmit agrīnas saslimšanas gadījumiem.

Medicīniskajā žurnālā «Gut» publicētais jaunākais pētījums liecina par necerētiem panākumiem vēža diagnosticēšanā, izmantojot suņus.

Vairāku mēnešu laikā pētnieki izmantoja labradorus, lai kopumā veiktu 74 «ošņāšanas testus».
Katra testu grupa saņēma vienu paraugu no saslimuša cilvēka un četrus no veseliem cilvēkiem. Paraugi tikai ievietoti piecās kastēs, izkārtojot tās nejaušā secībā.
Labradori spēja atšķirt paraugus, tos apošņājot, ar 95% precizitāti kopumā un 98% precizitāti, pārbaudot izkārnījumu paraugus.

«Precizitāte bija liela pat vēža agrīnā stadijā,» teikts japāņu zinātnieku veiktajā pētījumā, pieļaujot iespēju, ka nākotnē suņi varētu kļūt par efektīviem skrīninga instrumentiem.
Tiesa, pētījuma autori atzina, ka lielo izmaksu un apmācības laika dēļ suņus būtu grūti izmantot klīniskajā praksē.

Tomēr viņi cer, ka suņu noteiktie vēža specifiskie savienojumi varētu tikt iekļauti jaunā elektroniskā sensorā, atvieglojot slimības diagnosticēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu