Lāču puikas mēģinājuši sekot Madei; viņus uz laiku iemidzinās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) piektdienas vakarā no atbildīgajiem dienestiem saņēma informāciju, ka voljēra lāču puikas ir mainījuši savu ierasto uzvedību un aktīvi mēģina izkļūt no voljēra.

Sprūdžs pēc šīs informācijas saņemšanas devās uz Līgatni, lai klātienē iepazītos ar situāciju, sasauktu operatīvo sanāksmi un izstrādātu ārkārtas plānu iespējamā lāču apdraudējuma cilvēkiem un citiem dzīvniekiem, novēršanai.
 
«Situācija turpina attīstīties negatīvā scenārija virzienā – lāču puikas aktīvi un mērķtiecīgi mēģina izkļūt no nožogojuma. Lai atrisinātu radušos ārkārtas situāciju, koordinēti strādā kopā ar visiem atbildīgajiem dienestiem,» – tā Sprūdžs.
 
Šobrīd Iekšlietu ministrija uz vietas nodrošina policijas klātbūtni teritorijas apsargāšanai. Tāpat notikumu vietā strādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsēji. Tāpat savu atbalstu sniedz Pārtikas un veterinārais dienests, nepieciešamības gadījumā nodrošinot nepieciešamo inventāru lāču iemidzināšanai.

Kā ziņo Latvijas Radio, lāču puikas šobrīd ir satraukti un mēģina rakt alas gan tur, kur izkļuva lācene Made, gan arī citviet.

Ugunsdzēsēji ar ūdens strūklu mēģina lāčus apturēt.

Patlaban tiek risināts jautājums par abu lāču pārvietošanu uz drošāku pagaidu mītni. Lai to izdarītu, lāči būs jāiemidzina, tikmēr paredzēts abus lāčus arī kastrēt, kas nākotnē varētu atturēt viņus no iespējamās izmukšanas.

Pēc ministra teiktā, lāči ir nemierīgi. «Viņi redzēja vietu, pa kuru Made izkļuva laukā, un acīmredzot lāči riesta laikā uzskata, ka dāma ir kaut kur ārpusē un viņiem ir jātiek līdzi. Kopš vakardienas pēcpusdienas abi lāči aktīvi mēģina tikt ārā no iežogojuma, kas nav tāds, lai noturētu divus agresīvi noskaņotus lāčus, kas vēlas tikt laukā. Līdz šim elektriskais gans novērsis šādu aktīvu darbību, taču patlaban lāčiem kaut kādu iemeslu dēļ elektrība neinteresē un viņi ir apgājuši tam apkārt, tiekot pie žoga,» sacīja Sprūdžs.

Ūdens strūkla lāču noturēšanai aiz žoga nav ilgtermiņa risinājums. Taču situācija Līgatnes dabas takās ir pietiekami sarežģīta, jo lāču voljers atrodas gana dziļi gravā, līdz ar to lāču izdabūšana no turienes ir apgrūtināta.

Ja izspruks lāču puikas, sekas var būt bēdīgākas.

LETA atgādina, ka 22.aprīlī, izrokoties zem iežogojuma, no Līgatnes dabas taku voljera atkārtoti izbēga lācene Made. Pirmo reizi viņa brīvsolī devās pērn augustā. Toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz «mājām».

Taču otrā bēgšanas reize Madei izrādījās liktenīga. Divas dienas nespējot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu, tika pieņemts lēmums viņu nošaut, jo dzīvnieks esot radījis draudus apkārtējiem iedzīvotājiem.

Mades tvarstītāji norādīja, ka viņu rīcībā arī neesot bijis instruments lāča īslaicīgai iemidzināšanai no attāluma.

LETA vēl piektdien ziņoja, ka Līgatnes dabas taku lāči Miks un Puika, kuri mitinājās vienā iežogojumā ar lāceni Madi, visticamāk, paliks savā voljerā līdz pat laikam, kad tiks uzbūvēta jauna lāču māja, kuru paredzēts pabeigt šī gada rudenī.

Kā pastāstīja Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis, pašlaik tiek strādāts vairākos virzienos. Tiek veikti drošības pasākumi, lai lāči neizmuktu, un joprojām tiek meklēta iespēja lāčus izmitināt citur.

Dabas taku speciālisti sazinājušies ar Rīgas un Tallinas zooloģiskajiem dārziem, bet diemžēl šajos zoodārzos nav vietas diviem pieaugušiem lāčiem. Tādēļ iespēja, ka lāčus varēs kaut kur pārvest, ir niecīga, jo, pēc speciālistu rīcībā esošās informācijas, Latvijā nav piemērota iežogojuma diviem pieaugušiem lāču tēviņiem, kurus nevar ievietot vienā voljerā kopā ar citiem lāčiem.

Kā stāsta Andrušaitis, lāči ir vienpaši. Miks un Puika jau sen dzīvo kopā, tādēļ ir saraduši, bet dabā lāči dzīvo pa vienam un pieradināt viņus vienu pie otra ir sarežģīts process.

Abi lāči pēdējās dienās ir satraukti, jo sācies riesta laiks, kas turpināsies visu maiju, bet viņi palikuši bez savas lācenes. Tiek apsvērta iespēja izmantot hormonus nomierinošus līdzekļus, kas uz lāčiem iedarbotos piecus mēnešus.

Diemžēl šāda līdzekļa izmantošana lāčiem neizslēdz to, ka viņi savu enerģiju nevar izmantot rokoties. Speciālisti novērojuši, ka abi lāču tēviņi pastiprinātu interesi pievērš vietai, pa kuru ārpusē izkļuva lācene Made. Viņi jūt, ka tur atradusies mātīte, tādēļ pašlaik tiek darīts viss, lai abi lāči šai Mades bēgšanas vietai nevarētu piekļūt. Notiek voljera stiprināšanas darbi un paralēli tiek domāts, kā vēl situāciju varētu uzlabot.

Lāči varētu būt satraukti arī tādēļ, ka viņu teritorijā sen nav bijusi tik liela rosība - notiek metināšana, papildus iežogojumu izvietošana, novilkts elektriskais žogs, kas palīdz atturēt lāčus no tuvošanās vietai, pa kuru ārpusē izkļuva Made. Pa dienu Miks un Puika ieslodzīti mazākā sprostā.

Kā stāsta Andrušaitis, ja būtu iespējams lāčus pārvest uz citu piemērotu voljeru, tas būtu visdrošākais risinājums. Taču speciālisti šaubās, ka šāda vieta tuvākajā laikā varētu atrasties.

Līgatnes dabas takas apmeklētājiem joprojām ir slēgtas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu