Lāču puiku pārvietošana var noslēgties traģiski

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Atbildīgo amatpersonu lēmumi apdraud arī lāču Puikas un Mikus dzīvības, ceturtdien vēstī laikraksts «Neatkarīgā».

Lai atstātu savas mājas un gada beigās atkal atgrieztos tajās, viņiem nāksies izturēt vismaz trīs narkozes devas, kas pat jauniem lāčiem būtu nopietns pārbaudījums, vēstī avīze. Taču lāču puikas ir jau krietnos gados - abiem pāri 17. Risks ir ļoti augsts – lāči no narkozes var nepamosties.

Ekspertu komisija vērtējusi iespēju atteikties no lāču pārvietošanas, tomēr lēmums paliek spēkā, jo atstāt dzīvniekus Līgatnes voljērā būtu vēl bīstamāk.

Ja lāčiem izdotos īstenot savus bēgšanas mēģinājumus, visticamāk, viņus, tāpat kā Madi, nāktos nošaut, raksta avīze.

Veterinārārste Baiba Reinika, kas ikdienā strādā ar Rīgas cirka dzīvniekiem, ir skeptiski noskaņota par lāču kastrēšanu risinājumu. Vīrišķie hormoni turpinās darboties vēl ilgu laiku pēc operācijas, un lāči pilnīgi noteikti būs nemierīgi.

Reinika arī norāda: pastāv arī risks, ka lācim, saņemot šāvienu, no izbīļa iestājas infarkts.

Dzīvnieku patversmē «Mežavairogi», kas atrodas ķekavas novadā, patlaban mīt divas jaunas lācenes Māra un Laima. Kopā gan viņi netiks laisti.

Dabas aizsardzības pārvalde gan apzinās ar iemidzināšanu saistīto risku. Iestādes pārstāve Gunta Gabrāne stāsta, ka veterinārārsti un ķirurgi pašlaik rēķina pielietojamās zāļu devas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu