Lai reāli samazinātu lieko svaru, jāizvairās no ĶMI aprēķiniem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

ĶMI patiesībā ir derīgs tikai, lai paspēlētos ar skaitļiem - kā būtu, ja būtu tā vai šitā. Reāli no šiem aprēķiniem labuma ir mazāk nekā ļaunuma. Šādas rotaļāšanās rezultātā cilvēkiem rodas kļūdaina pārliecība, ka liekais svars ir vienkārša svara un auguma attiecība.

Katram pašam ir jāpieņem lēmums, cik kilogrami viņam ir vajadzīgi, un cik no esošajiem ir lieki. Parasti liekos kilogramus pamanām tikai tad, kad tie sāk ietekmēt mūsu garderobi. Pirmais, ko pēc šāda fakta konstatēšanas darām, ir izglītojošas informācijas meklēšana par to, kā ātri un vienkārši atbrīvoties no nevēlamās nastas. Savukārt šis ceļš vienmēr sākas ar ieteikumiem, kā pareizi un nekļūdīgi noteikt liekā svara daudzumu.

Patiesībā liekā svara daudzuma noteikšanai nevajadzētu veltīt vairāk laikā par pāris minūtēm. Tomēr taisnības labad jāsaka, ka arī es šai problēmai esmu atdevis daudz vairāk, nekā vajadzīgs. Lai ietaupītu jūsu laiku, iesaku izlasīt pāris rindas no manas personīgās pieredzes.

Parasti pirmais, par ko mēs uzzinam ir divi indeksi.

Šobrīd mans viedoklis par šiem indeksiem ir tāds, ka tiem ir tikai informatīvs raksturs, un tos var attiecināt tikai uz kaut kādiem mistiskiem, ideāli - optimāliem cilvēkiem, kādu reālajā dzīvē nav. Bez tam, vairumā gadījumu mēs sastopamies ar kļūdainu informāciju, kas neļauj noteikt patieso situāciju.

Mēs runājam par Ķermeņa masas indeksu (ĶMI) un Broka indeksu.

Broka indekss saka, ka optimāls svars ir augums (centimetros) mīnus 100 (+ - 5 kg). Šie mērījumi nav garas apspriešanas vērti, jo tos nevar attiecināt nedz uz atlētiskiem, nedz smalkas miesasbūves cilvēkiem. Atlētisku un sportisku cilvēku normāls svars mēdz būt - augums (centimetros) mīnus 90, taču Broka indekss teiks, ka viņiem ir liekais svars. Tas pats attiecībā uz smalkas miesasbūves cilvēkiem - indekss uzrādīs, ka viņiem ir nepietiekams svars, kaut arī būs skaidri redzams, ka konkrētais biroja darbinieks ir ar izteiktu vēderiņu.

ĶMI ir nedaudz precīzāks par Broka indeksu, taču arī tā mērījumi ir ļoti vispārināti. ĶMI formula ir šāda. A : (B x B) = C, kur A ir svars kilogramos, B – augums metros, bet C – ķermeņa masas indekss. Ja cilvēka svars ir 100 kg un augums 1.9 metri, tad aprēķins ir šāds: 100 : (1.9 x 1.9) = 100 : 3.61 = 27.7

Rezultātā mēs saņemam skaitli, kuram vajadzētu būt kaut kādās normas robežās. Te, lūk, arī sākas visas problēmas.

Pirmkārt, praktiski visos medijos tiek piedāvātas rezultātu tabulas, kas patiesībā attiecas tikai uz gados jauniem cilvēkiem. Man nezināmu iemeslu dēļ, tiek noklusēts fakts, ka ar gadiem ĶMI «drīkst» pārbīdīties par dažiem skaitļiem «uz augšu». Piemēram, 55 - 64 gadus veciem cilvēkiem ĶMI norma ir tad, ja rezultāts būs robežās no 23 - 28, nevis no 18,5 - 24 kā tas ir vecumā no 19 - 24 gadiem.

Ko mēs iegūstam no šādas nepilnīgas informācijas? Tikai stresu un vilšanos. Taču, ja mediju redaktori nepaslinkotu un ieskatītos patiešām profesionālā literatūrā, tad, iespējams, situācija nemaz nebūtu tik traka.

Otrkārt, pat ja mēs atrodam pilnvērtīgu informāciju par ĶMI aprēķiniem, rezultātus vienalga var uzskatīt tikai par informatīva rakstura materiālu. Tas viss tāpēc, ka, saskaņā ar ĶMI, mana normālā svara amplitūda ir 15 - 20 kg robežās. Protams šādu rezultātu par īpaši precīzu nesauksim.

Treškārt, ĶMI patiesībā ir derīgs tikai, lai paspēlētos ar skaitļiem - kā būtu, ja būtu tā vai šitā. Reāli no šiem aprēķiniem labuma ir mazāk nekā ļaunuma. Šādas rotaļāšanās rezultātā cilvēkiem rodas kļūdaina pārliecība, ka liekais svars ir vienkārša svara un auguma attiecība. Vadoties pēc šādas pārliecības, cilvēks pāris dienas «pažāvējas», pazaudē zarnu saturu un pāris litrus ūdens. Matemātiski pazemina ĶMI par dažiem cipariem un ir laimīgs, jo domā, ka ir atbrīvojies no liekā svara. Teorētiski tā arī sanāk, jo jauniegūtie ĶMI skaitļi to uzrāda. Viss jau būtu jauki, taču zaudētajam šķidrumam un zarnu saturam nav nekā kopīga ar lieko svaru. Liekais svars ir pārmērīgs tauku daudzums organismā, no tā nevar atbrīvoties pāris dienu laikā, un nekādi indeksi to nespēj aprēķināt.

Iegaumējiet! ĶMI nespēj nespēj atšķirt atlētisku augumu no tāda, kurš ir aptaukojies. ĶMI nevar noteikt tauku un muskuļu īpatsvaru organismā. Tas ir jādara savādāk. Bet par to nākamajā stāstā.

Spiediet šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu