Lai samazinātu Āfrikas cūku mēra risku, atļauj meža cūku medības (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ņemot vērā Āfrikas cūku mēra draudus, lai nodrošinātu meža cūku populācijas blīvuma samazināšanu Latvijā, no 4.februāra līdz 15.martam atļautas meža cūku medības ar dzinējiem vai traucēšanu, portālam «Apollo» pavēstīja Valsts meža dienesta (VMD) Preses sekretāre Selva Šulce.

Šis lēmums pieņemts pamatojoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vēstuli, kurā minēti nepieciešamie profilaktiskie pasākumi attiecībā uz Āfrikas cūku mēra izplatības ierobežošanu un Medību noteikumiem.

VMD darbinieki informēs medību tiesību lietotājus par atļauju rīkot meža cūku medības ar dzinējiem. Sadarbībā ar PVD tiks izskaidrots par Āfrikas cūku mēra draudiem meža cūku populācijai un to izplatības ceļiem, kā arī informēs par ziņošanas kārtību PVD par meža cūkām, kas atrastas bojā gājušas vai nomedītas ar aizdomām par Āfrikas cūku mēri vai klasisko cūku mēri. VMD birojos medniekiem būs pieejami PVD sagatavotie informatīvie bukleti par Āfrikas cūku mēri.

Valsts meža dienests operatīvi izsniegs meža cūku atļaujas pēc medību tiesību lietotāja pieprasījuma virs noteiktā pieļaujamā nomedījamo meža cūku skaita 2013./2014. gada medību sezonā. Tiks pastiprināti uzraudzīts, vai medību vadītāji burtiski izpilda Medību noteikumos noteiktās prasības attiecība pret nomedīto meža cūku pirmapstrādi.

Medību tiesību lietotājam jāsniedz informācija VMD par nedēļas laikā izmantotajām meža cūku medību atļaujām periodā no 4.februāra līdz 31.martam.

Šajā medību sezonā pēc dzīvnieku uzskaites datiem ir 74 tūkstoši meža cūkas, bet noteiktais maksimālais pieļaujamais nomedīšanas limits ir 66 tūkstoši dzīvnieku. Pēc iepriekšējo gadu pieredzes, no maksimāli pieļaujamā apjoma reāli tiek nomedīti ap 60%.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu