Lai tiktu pie naudas, Latgalē cilvēki pārdod pases

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas valstspiederīgie, jo īpaši Latgales reģiona iedzīvotāji, naudas iegūšanai pārdod savas pases, bet pēc tam ziņo, ka tās ir nozagtas vai nozaudētas. Savukārt pircēji dokumentus vilto un pamatā izmanto personu nelikumīgai pārvietošanai pāri valsts robežai, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

Ik gadu Latvijā nozaudē vai nozog no 12-15 tūkstošus pasu. Daļa no tām pazudušas gluži sadzīviskos apstākļos un var gadīties, ka tās joprojām mētājas, aizkritušas aiz skapja. Tomēr ir tādi dokumentu zaudēšanas čempioni. Tā kāds rīdzinieks pazaudējis jau četrpadsmit pases, kāds cits – vienpadsmit. Vēl pieci cilvēki spējuši pazaudēt pa desmit pasēm.

Procentuāli no izsniegto pasu skaita visvairāk zūd no tām, kas izsniegtas ārzemēs, kā arī Rīgā, Daugavpilī un Jēkabpilī. Tie ir ap desmit procentiem no gadā izsniegtajām. Turklāt nepilsoņiem pases pazūd biežāk nekā pilsoņiem.

Policija apliecina, ka Latgalē biežāk nekā citur cilvēki savas pases pārdod, lai iegūtu naudu, bet pēc tam paziņo, ka tās ir zagtas vai pazaudētas.  Dokumentu varot pārdot par aptuveni 150-200 latiem. Un tas ir vairāk nekā izdevumi par jaunas pases saņemšanu, un sedz arī maksimāli iespējamo sodu par pases nozaudēšanu, kas ir 50 latu. Šīs pases tad arī visbiežāk vilto, lai nelegāli šķērsotu robežu.

Kā «De facto» atklāj Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Guntis Pujāts, pasu pārdevēji bieži zina, kam to dokumentu izmantos, viņi policijā neziņo, ka ir nozaudēts. Viņi nogaida, kamēr dokumentu vilto un ar to izceļo, un tikai  tad  tikai piesaka, ka ir nozaudēts.

Jau pārveidotā pase nelegālajam imigrantam var izmaksāt no sešiem simtiem līdz pat pāris tūkstošiem latu. Latvijā nav organizētu grupu, kuru pamatbizness ir dokumentu viltošana, tā bijusi tikai papildu nodarbe, liecina Kriminālpolicijas informācija. Ar pasu viltošanu nodarbojušās  grupas, kas organizē cilvēku pārvietošanu pāri robežām, un visbiežāk dokumenti gatavoti etniskajiem tautiešiem. Pēdējā laikā Latvijas pases īpaši iecienījuši gruzīni. Viens no organizētājiem bijis Gruzijas pilsonis ar legālu uzturēšanās atļauju Latvijā, ar ģimeni un bērniem šeit.

«Mēs arī esam konstatējuši, ka etnisko  grupu pārstāvji, kuri ieguvuši uzturēšanās atļauju Latvijā vai Eiropas Savienībā, tālāk organizē nelegālas imigrācijas kanālus. Mēs atklājām ēģiptieti, kurš gribēja masveidā vest ēģiptiešus no Krievijas uz Latviju, lai tālāk nonāktu Francijā, ar viltotām Francijas uzturēšanās atļaujām,» atklāj Pujāts.

Tikai pērn vien ārzemēs uzieti 67 Latvijā savulaik izsniegti un vēlāk zuduši dokumenti, šogad - jau 41. Pases, ko kādreiz izņēmuši Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, aizklīdušas tālu pasaulē. Pasu viltojumi uzieti Vācijā, Lietuvā, arī Francijā, Šveicē, Lielbritānijā, Slovēnijā, Kanādā, ASV, Kiprā, Islandē un citviet. Šajās dienās viens Latvijas pases viltojums uziets Vācijā, tīrot lidmašīnas salonu – acīmredzot, kāds pēdējā brīdī no tās centies atbrīvoties. Latvijas pase ir tikpat pieprasīta, cik jebkurš Eiropas Savienības dokuments.

Citkārt viltoto dokumentu uzrādītājiem nav ne mazāko zināšanu par Latviju un dokumenti ir vienkārši izdomāti. Tā viduseiropā aizturēts kāds Kongo iedzīvotājs ar it kā Latvijas Ārlietu ministrijas izdotu identifikācijas karti, kurā afrikānis norādījis profesiju «sūcējs». Viens otrs paguvis uzrādīt Latvijas identifikācijas kartes pirms vēl mūsu valsts tās bija sākusi izdot. Biežāk ar viltotām Latvijas pasēm pieķertas personas no bijušās padomju savienības. Bet tā kā pases kļūst aizvien sarežģītākas, populārāka kļūst līdzinieku meklēšana, kas ļauj iztikt bez dokumenta viltošanas.

PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta direktors Inguss Treiguts «De facto» norāda uz jaunākajām tendencēm nelegālā dokumentu izmantošanā, kas rodas, pieaugot pasēs iestrādātajiem drošības parametriem. Jo drošāks dokuments, jo vairāk viltvāržu.  Tas nozīmē, ka pieaug to cilvēku skaits, kuri izmanto sveša, bet ļoti līdzīga cilvēka dokumentu, neizdarot nekādas izmaiņas pasē vai identifikācijas kartē. Savukārt Eiropā pieaug mēģinājumi uz viltotas dzimšanas apliecības pamata saņemt jau pilnīgi īstu un reālu pasi. Tas iespējams valstīs, kur nav vienota iedzīvotāju reģistra un dzimšanas apliecības izsniedz katra pašvaldība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu