Laika un ārsta uzmanības trūkums – galvenie iemesli pēcoperāciju komplikācijām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

«Premium Medical» uzskata, ka laika trūkums un nepietiekama ārsta uzmanība pacientam pirms un pēc ķirurģiskām operācijām, ir iemesls pēcoperāciju sarežģījumiem, kā rezultātā tiek apdraudēta pacientu veselība un pat dzīvība.

Ņemot vērā pērn uzsākto valsts reorganizāciju veselības aprūpes sistēmā, par plānveida operācijām cilvēkam tagad jāmaksā pašam, tāpēc šobrīd Latvijas iedzīvotāji rūpīgāk izvēlas speciālistus, kam uzticēt savu dārgāko – veselību.

Tomēr joprojām informācijas trūkuma, iesīkstējušo uzskatu un ieradumu dēļ, netiek izvērtēta dažādu veselības aprūpes iestāžu piedāvāto ķirurģisko operāciju kvalitātes un cenas atbilstība, kā rezultātā Latvijā vēl joprojām ir liels skaits pacientu, kam pēc dažādām ķirurģiskām operācijām rodas komplikācijas. Pēdējā laikā šiem skaitļiem pat ir tieksme palielināties, pie šāda secinājuma, raugoties uz pacientu skaita pieaugumu, kas vērsušies pēc palīdzības klīnikā ar dažādās medicīnas iestādēs veiktu ķirurģisko operāciju sarežģījumiem, ir nonācis klīnikas «Premium Medical» ķirurgs Sergejs Kļimčuks.

Viņš pieļauj, ka šī tendence skaidrojama ar to, ka pacienti palīdzību meklē novēloti, smagā stāvoklī, kā rezultātā nav bijis pietiekami daudz laika izvērtēt pakalpojuma sniedzēju, konsultēties ar ārstu individuāli par pacienta veselības stāvokli, riskiem, iespējamām blakusparādībām u.c. jautājumiem. Tas ir sadarbības un ieinteresētības trūkums starp ārstu, pacientu un viņa piederīgajiem.

Dažos gadījumos problēmas pēc operācijām var attīstīties arī ārsta neprofesionalitātes, vai, ļoti bieži, ārsta laika trūkuma dēļ. It sevišķi šobrīd tas aktualizējies dienas stacionāros piedāvāto ķirurģisko manipulāciju sakarā. Ārsti ir pārāk aizņemti, lai varētu pievērst individuālu uzmanību katram pacientam, jo mūsu medicīnas sistēmā pacientu ir daudz, bet līdzekļu un laika pacientiem maz.

Sergejs Kļimčuks skaidro: «Tas gan nenozīmē, ka jums būtu jābaidās no operācijām vai kādām citām manipulācijām, jo bieži, laicīgi veikta operācija, jums samazinās gan ārstēšanās izdevumus, gan iespējamos pēcoperācijas sarežģījumus. Kā jau minēju, svarīga ir gan pacienta, gan tā radinieku informētība, kā arī pacienta stāvokļa izvērtējums, izvēloties labāko ārstēšanas metodi. Ja, tomēr, jums vai kādam no jūsu radiniekiem ir veikta vai tiks veikta operācija, būtu jāatceras, ka operācijas un agrīnais un vēlīnais pēcoperācijas periods ir saistīts ar zināmu risku.

Ja pēc operācijas jūsu veselības stāvoklis un sajūtas ir tikai pasliktinājušās, jums ir parādījušies raksturīgi simptomi: sāpes, svara zudums, saaugumi, ēstgribas traucējumi, vēdera izejas traucējumi, smagākajos gadījumos apziņas un uztveres traucējumi, ka pacients nespēj atšķirt pat savus tuviniekus, ir pienācis laiks uzņemties pašam iniciatīvu un rīkoties saprātīgi, izvērtējot, kam vēlaties uzticēt savu atveseļošanos un, vai līdzšinējie speciālisti ir bijuši pietiekami kompetenti.»

Pēc klīnikas «Premium Medical» ķirurga domām, pacientam šādās situācijās nevajadzētu baidīties konsultēties ar citu speciālistu, šajā gadījumā ķirurgu, jo citam speciālistam, Jūs redzot pirmo reizi, veidosies savs priekšstats par jūsu saslimšanu, kas varētu atšķirties no iepriekšējā ārsta viedokļa un ārstēšanas metodēm, dažreiz pat radikāli mainot ārstēšanās veidu. Veiksmes atslēga ir sadarbība starp ārstu un pacientu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu