Laikmetīgo rotu izstāde Rīgā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Norvēģu laikmetīgo rotu mākslinieces Felīkes van der Lēstas personālizstāde «Dzīve ir ZOO» no 2014. gada 28. marta līdz 19. aprīlim apskatāma Rīgā.

Norvēģu laikmetīgo rotu māksliniece Felīke van der Lēsta (Felieke van der Leest) strādā ar tādām autortehnikām kā adīšana, tamborēšana, pērļošana, izmantojot speciālu, ļoti smalku dziju un īpaši pielāgotas adatas un āķus. Savienojot dārgmetālus ar tekstilu un rotaļu dzīvniekiem, māksliniece rada asprātīgas, atraktīvas un krāsainas rotaslietas, kas izraisa smaidu un neatstāj vienaldzīgu nevienu skatītāju.

«Kad es strādāju ar krāsām, es jūtos kā gleznotāja, kad es strādāju ar metālu, es jūtos kā konstruktore, un, kad strādāju ar rotaļlietām, es jūtos kā bērns,» tā par savu radošo procesu stāsta māksliniece.

Plastmasas zivis, roņi, lāči, žirafes, ziloņi, gorillas, suņi, putni un citi zvēri dzīvo autores mākslas darbos. Rotaļlietas tiek pārģērbtas un ieģērbtas, izgrieztas un sašūtas, rotātas un izgreznotas. Transformējot gan vizuāli, gan konceptuāli, māksliniecei izdodas tās iesaistīt savā sirreālajā pasaulē, atklājot tiem jaunu dzīvi.

«Manuprāt, mani darbi drīzāk ir saucami par valkājamām skulptūrām, nevis rotaslietām,» domā māksliniece.

Neskatoties uz asprātīgo pieeju rotaslietu tapšanā, Felīke ar saviem darbiem skar arī tādus nopietnus, sociālus jautājumus kā dzīvnieku tiesības un dabas aizsardzība.

«Bieži manu rotu nēsātāji pastāsta par to, ko es pati nebūtu varējusi iedomāties par savām rotaslietām un to radītajām asociācijām,» skaidro Felīke.

Felīke van der Lēsta ir dzimusi un uzaugusi Nīderlandē, bet kopš 2008. gada dzīvo Norvēģijas rietumos. Māksliniece rotkaļa diplomu ieguva 1996. gadā, absolvējot juvelierizstrādājumu nodaļu, Gerrit Rietveld akadēmijā Amsterdamā. Jau vairākus gadus starptautiskajā profesionālajā laikmetīgo un konceptuālo rotu mākslinieku sabiedrībā Felīkes van der Līstes darbi ir ļoti augstu novertēti, tie ir atrodami gan muzejos, gan privātās kolekcijās visā pasaulē.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu