Laikraksts: «Apple» izvairās no nodokļu nomaksas miljardiem dolāru apmērā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV informācijas tehnoloģiju kompānija «Apple Inc.» izvairās no nodokļu nomaksas miljardiem dolāru apmērā, izveidojot dažādās pasaulēs valstīs mazus birojus, kas uzkrāj un investē kompānijas peļņu, vēsta laikraksts «The New York Times».

Viens no šādiem birojiem atrodas Nevadas štata Rīno pilsētā, kur netiek piemērots kapitāla pieauguma nodoklis, savukārt Kalifornijas štatā, kur atrodas «Apple» galvenā mītne, nodokļa likme ir 8,84%.

Laikraksts, atsaucoties uz augstiem avotiem «Apple» vadībā, raksta, ka biroji Rīno, Īrijā, Nīderlandē, Luksemburgā, Britu Virdžīnu salās un citās zemo nodokļu zonās ir viena no vairākām legālajām metodēm, kuras kompānija izmanto, lai samazinātu nodokļu nastu.

«Apple» izstrādājusi «korporatīvas stratēģijas, lai savā labā izmantotu nodokļu likumu vājās vietas,» laikrakstam stāstīja bijušie kompānijas vadītāji, kas palīdzējuši izstrādāt šīs stratēģijas.

Rīno kompānija izmantot apakšuzņēmumu «Braeburn Capital», kas pārvalda un investē «Apple» līdzekļus. Ja investīcijas ir veiksmīgas, tad, pateicoties Nevadas štata nodokļu politikai, gūtā peļņa netiek aplikta ar nodokļiem.

Bijušais «Apple» marketinga direktors Roberts Hata, kurš līdz 2007.gadam uzraudzīja «Apple» sistēmas «iTunes» mazumtirdzniecības marketingu un tirdzniecību Eiropas tirgos, sacīja, ka naudas plūsmas virzīšana cauri Luksemburgai ļāvusi kompānijai nodokļos nomaksāt krietni mazākas summas.

«Mēs apmetāmies Luksemburgā, jo tur ir izdevīgāki nodokļi. Lejupielādēšana atšķiras no traktoriem vai tērauda, jo tur nav nekā taustāma. Līdz ar to nav nekāda atšķirība, vai jūsu datori ir Francijā vai Anglijā. Ja jūs pērkat no Luksemburgas, tās ir attiecības ar Luksemburgu,» laikrakstam skaidroja Hata.

Komentārā laikrakstam «The New York Times» «Apple» norādīja, ka tā «visu savu uzņēmējdarbību veic saskaņā ar augstākajiem ētikas standartiem un atbilstoši visiem likumiem un grāmatvedības noteikumiem».

«Mēs esam ļoti lepni par visiem «Apple» ieguldījumiem,» teikts paziņojumā, norādot, ka kompānijas «nodokļos maksā milzīgas naudas summas, kas palīdz mūsu vietējām, štata un federālajām valdībām».

Kā jau ziņots, ASV informācijas tehnoloģiju kompānija «Apple Inc.» šā biznesa gada otrajā ceturksnī, kas noslēdzās martā, strādājusi ar 11,6 miljardu dolāru (6,19 miljardu latu) tīro peļņu un tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada.

Peļņas pieaugumu galvenokārt veicināja rekordliels viedtelefonu «iPhone» un planšetdatoru «iPad» pārdošanas apjoms.

Savukārt kompānijas apgrozījums iepriekšējā ceturksnī palielinājies līdz 39,2 miljardiem dolāru (20,9 miljardiem latu), salīdzinot ar 24,7 miljardiem dolāru (13,2 miljardiem latu) pirms gada.

«Apple» šā gada pirmajos trīs mēnešos pārdevis vairāk nekā 35 miljonus «iPhone», kas ir par 88% vairāk nekā pērn, bet «iPad» pārdošanas apjoms vairāk nekā dubultojies - līdz 12 miljoniem vienību.

Uzņēmums šā gada martā vairākās pasaules valstīs sāka planšetdatora «iPad» jaunākā modeļa tirdzniecību, un pieprasījums pēc šīs ierīces bijis ievērojams.

«Apple» pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka trīs dienās no 16. līdz 19.martam pārdoti trīs miljoni jaunākā planšetdatora «iPad» modeļu, kas ir desmit reizes vairāk nekā pirmā «iPad» pirmajās pārdošanas dienās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu