Lailas Pakalniņas filmas - visur pasaulē! (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 15. līdz 27. jūlijam Lailas Pakalniņas filmas skatīsies visā pasaulē, kur vien ir pieejams internets.  Izskaidrojums tam ir vienkāršs – filmu izplatīšanas platforma Doc Alliance rīko Laikas Pakalniņas retrospekciju savā  interneta vietnē «dafilms.com».

Visas skatē iekļautās filmas šai laikā ir skatāmas bez maksas!

Laila Pakalniņa, ir vienīgā Latvijas režisore, kas var lepoties ar savu spēlfilmu un dokumentālo filmu dalību gandrīz visos izcilākajos pasaules filmu festivālos - Kannu filmu festivālā pabijušas īsfilmas Veļa, Prāmis, Pasts, Klusums, spēlfilma Kurpe (par Pastu un Prāmi šeit saņemta arī starptautiskās kino kritiķu asociācijas FIPRESCI balva); Venēcijas filmu festivālā (Pitons un Pa Rubika ceļu); Berlīnes filmu festivālā (Ūdens), Lokarno filmu festivālā (Ķīlnieks, Par Dzimtenīti, Uguns, Akmeņi), Romas Starptautiskajā filmu festivālā (Picas, žūrijas speciālbalva) u.c. Saņemts atzinīgs novērtējums gan citos starptautiskos festivālos, gan balvas Nacionālajā festivālā Lielais Kristaps.

Leiputrija ir tikusi nominēta Eiropas Filmu akadēmijas gada labākās filmas balvai dokumentālo filmu kategorijā, Uguns – īsfilmu kategorijā.

Laila Pakalniņa ir režisore 4 pilnmetrāžas spēlfilmām, 5 spēles īsfilmām un 23 dokumentālajām filmām (23. no tām – Skurstenis- ir pabeigta nupat un vēl nav pieredzējusi ne savu nacionālo, ne starptautisko pirmizrādi). Lai arī kuru radošo cilvēku ik pa laikam skar ideju krīze, tā noteikti nav Laila Pakalniņa, jo patlaban top vēl 2 jaunas dokumentālās filmas (viena – Latvijā, otra – Igaunijā).

Būdama smalka un asprātīga lietu vērotāja, Laila Pakalniņa iedvesmojas no ikvienam pazīstamām situācijām, «mazo lietu» ietilpības un rada stāstus par Latvijas cilvēkiem – kalnu slēpotāju un Dziesmusvētku dalībnieku nāciju, riteņbraucējiem un zivju dīķu uzraugiem, vientuļu vīru laukos un enerģijas pārbagātu dzīvnieku feju lielpilsētas dzīvoklī. Viņas skatījumā izgāztuve kļūst par leiputriju un vienu no poētiskākajām latviešu dokumentālajām filmām. Avīžrakstos lasītie absurdie notikumi ļauj tapt filmām par izbēgušiem pitoniem un aizbēgušiem picu cepējiem. Uz intensīvo dzīves ritmu šīs filmas noraugās meditatīvā rāmumā un piedāvā saviem skatītājiem to pašu – mācīties ieskatīties un ieraudzīt. Un tad ieraudzīt izdodas neiedomājamākās lietas!

Likumsakarīgi, ka aizvien biežāk kino gardēžiem tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar plašāku Lailas Pakalniņas filmu programmu. Retrospekcijas jau bijušas Itālijā (Infinity filmu festivālā 2005.g.), Argentīnā (BAFICI, 2009.g), Somijā (Tamperes īsfilmu festivālā 2010.g.), Maķedonijā (Aster filmu festivālā 2011. gadā). Šī gada aprīlī visu filmu skate tika organizēta Šveicē – dokumentālo filmu festivālā Visions du Réel un Šveices sinametēkā, rudenī tāda būs arī Polijā.

Doc Alliance ir viens no šī brīža kvalitatīvākajiem un legālajiem filmu lejupielādēšanas piedāvājumiem interneta vidē. Šī platforma ir 7 izcilu Eiropas festivālu - CPH:DOX , Doclisboa, DOK Leipzig, FID Marseille, Jihlavas dokumentālo filmu festivāla, Planete Doc filmu festivāla un Visions du Réel - sadarbības rezultāts. Doc Alliance piedāvā noskatīties ap 8000 filmu, maksājot par katru no tām atbilstoši sev izvēlētai kvalitātei (0.50 – 5 EUR) vai arī izmantojot piedāvājumu daļu no filmām noskatīties bez maksas. Papildus kolekcijas pilnveidošanai, iekļaujot tajā aizvien jaunas mākslinieciski augstvērtīgas filmas (ap 20 jaunu filmu ik mēnesi), Doc Alliance piedāvā arī atsevišķas tematiskas filmu programmas un iepazīstina ar izcilāko Eiropas režisoru daiļradi.

Filmu veidotājiem šī ir viena no alternatīvām savu filmu popularizēšanai un izplatīšanai interneta vidē.

Lailas Pakalniņas filmu retrospekcija Doc Alliance vietnē būs svētki ne vien pašai režisorei , bet arī viņas ilggadējiem kolēģiem – operatoriem Gintam Bērziņam, Uldim Jancim, Mārim Maskalānam, operatoram un producentam Uldim Cekulim, skaņu režisoram Anrijam Krenbergam, filmu māksliniekam Jurģim Krāsonam un visiem citiem, kas piedalījušies atsevišķu filmu veidošanā.

Tiem, kas nepaspēs noskatīties visu filmu programmu http://dafilms.com/ Lailas Pakalniņas filmu retrospekcijas ietvaros, to klātienē iespējams izdarīt arī Rīgas Kino muzeja videotēkā. (www.kinomuzejs.lv)

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu