Laivu nomās liels pieprasījums pēc laivošanas ekipējuma (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Iestājoties pavasarim, laivu nomās strauji audzis pieprasījums pēc laivošanas ekipējuma, un pavasara palu laikā pieprasītākā upe kā vienmēr ir Amata.

Aģentūras LETA aptaujāto laivu nomu pārstāvji skaidroja, ka liels pieprasījums pēc laivām ir uz šo nedēļas nogali, kā arī laivotāji jau rezervē laivas nākamajai nedēļas nogalei. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka Amatā augsts ūdens līmenis turas aptuveni divas nedēļas, tādēļ šajā un arī nākamajā nedēļas nogalē šajā upē būs ļoti daudz laivotāju.

Tomēr uzņēmuma «Jūras laivas» īpašniece Mirdza Jansone akcentēja, ka uzņēmums šajā nedēļas nogalē laivas Amatai neiznomās, jo ūdens līmenis šajā upē ir pārāk augsts, līdz ar to tas var būt bīstams laivotājiem. Taču bez Amatas Kurzemē ir vēl daudzas citas interesantas upes, kur laivošanas sezona tika atklāta jau aizvadītajās brīvdienās.

«Šajā nedēļas nogalē Amatā ūdens līmenis būs ļoti augsts, tādēļ uz šo upi laivas neiznomāsim, jo negribam riskēt ar laivotāju dzīvībām. Pavasara sākumā cilvēku lielo vēlmi braukt pa Amatu varētu raksturot kā nacionālo masu neprātu, kas atkārtojas gadu no gada. Gumijas laivas nav piemērotas šādam braucienam un arī cilvēkiem, kuri ir ietērpušies garos gumijas zābakos un smagos kamzoļos, ir liels risks viegli pakļūt zem ūdens,» sacīja Jansone. Viņa iesaka tagad laivu braucienā doties pa tādām Kurzemes upēm kā Abavu, Amulu, Irbi, Tebru un Durbi.

Lai arī «Jūras laivas» braucienam pa Amatu laivas patlaban neiznomā, tomēr tās tiek aktīvi rezervētas citiem upes maršrutiem.

Viss inventārs šai nedēļas nogalei ir aizrunāts arī «Laivunoma.lv» un «Campo».

Ūdens tūrisma inventāra nomas «Laivunoma.lv» līdzīpašnieks Andris Pārups stāstīja, ka šajā nedēļas nogalē Amatā atradīsies 50 līdz 60 cilvēki, kuri inventāru nomājuši «Laivunoma.lv». Viņa novērojumi liecina, ka lielākoties pavasara sākumā laivas iznomāt vēlas jau iepriekšējā sezonā braukuši laivotāji, taču vienmēr ir arī tādi, kas ūdenstūrismu vēlas izbaudīt pirmo reizi.

Savukārt «Campo» nomas vadītājs Mārtiņš Morlats minēja, ka visas uzņēmumam esošās laivas šai nedēļas nogalei jau ir iznomātas. Uzņēmums piedāvā gan kanoe, gan arī laivas trīs un četriem cilvēkiem.

Viņš uzsvēra, ka šajā nedēļas nogalē ļoti pieprasīta būs Amata. Lai arī viss ir atkarīgs no laika apstākļiem, tomēr laika prognozes liecina, ka upē augsts līmenis būs vismaz divas nedēļas. Tāpat Morlats pauda gandarījumu par to, ka laivas tiek iznomātas ne tikai nedēļas nogalēm, bet arī darbdienām.

«Ņemot vērā to, ka pavasaris iestājās ļoti vēlu, šogad sagaidāms, ka pēc pavasara laivu braucieniem sāksies uzreiz vasaras braucieni. Ja saglabāsies silts laiks, tad jau maija brīvdienās pamazām varētu sākt atklāt vasaras laivu braucienus,» minēja «Campo» nomas vadītājs. Bez ierastās Gaujas «Campo» aicina cilvēkus iepazīt arī citas skaistas Latvijas upes, piedāvājot laivošanas maršrutus pa Mēmeli, Abavu, Irbi un citām upēm.

Aptaujātie laivu nomu pārstāvji atklāja, ka cerīgi raugās uz jauno sezonu. Pārups klāstīja, ka uzņēmumam arī pagājušā gada sezonā veicies diezgan labi, vien aizvadītā sezona beigusies ātrāk, nekā cerēts. Pagājušajā gadā augusts bija diezgan vēss, tādēļ cilvēkiem nenesās vairs prāts uz laivu braukšanu, taču šogad «Laivunoma.lv» līdzīpašnieks cer, ka pie labiem laika apstākļiem sezona varētu turpināties līdz pat septembra otrajai pusei.

Arī «Jūras laivu» īpašniece piebilda, ka ar katru gadu laivošanas sezona kļūst arvien labāka un pieprasījums pēc laivām ar katru gadu pieaug. Īpašs prieks Jansonei ir par to, ka laivu braucienā dodas arī ģimenes ar bērniem, jo tieši šādos pasākumos bērni var vislabāk iepazīt savus vecākus. «Mēs ģimenēm piedāvājam maršrutus, kur vajadzību gadījumā varam steidzami sniegt palīdzību. Laivu braucienos bērni atklāj savus vecākus, jo uz ugunskura mammas vārīta zupa garšo pilnīgi savādāk nekā tad, ja tā gatavota uz gāzes vai elektrības plīts, savukārt, ja tēvs prot iekurināt ugunskuru, tad viņš bērnu acīs kļūst par varoni,» sacīja Jansone.

Aptaujāto laivu nomu pārstāvji atzina, ka ir gatavi jaunajai sezonai un salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu cenas nav paaugstinājuši.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu