«Latectus» pārņemto īpašumu portfelis varētu tikt realizēts aptuveni piecu gadu laikā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aptuveni 77 miljonus latu vērtais «SEB bankas» pārņemto īpašumu portfelis varētu tikt realizēts aptuveni piecu gadu laikā, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «SEB bankas grupas» nekustamo īpašumu uzņēmuma SIA «Latectus» valdes priekšsēdētājs Ģirts Grīnbergs.

Kopējā «Latectus» īpašumu portfeļa vērtība patlaban ir aptuveni 110 miljoni eiro (77 miljoni latu), un «Latectus» īpašumā ir aptuveni 1300 kadastrālo vienību.

«Pārsvarā īpašumu portfeli veido jaunie projekti - attīstīšanas stadijā esošiem objekti jeb gatavi vai vēl nepabeigti mājokļi jaunajos projektos. Tāpat daļu īpašumu veido privātmājas. Mums ir ļoti maz sērijveida dzīvokļu, nav tā saucamo sekundārā tirgus objektu. Aptuveni trešdaļu veido zemes gabali dažādās attīstīšanas stadijās, un vēl kāda piektdaļa ir komerciālie objektu,» skaidroja Grīnbergs.

Viņš piebilda, ka īpašumu portfeļa realizācija jāveic pēc iespējas izdevīgāk, nevis ātrāk. Viss ir atkarīgs no īpašumu veida - jaunos projektus, kas «Latectus» ir vairumā, uzņēmums realizēs īsākā laika posmā.

«Ir objekti, kuru realizācijai vēl nav īstais laiks, un to pārdošana varētu ievilkties. Piemēram, «Latectus» portfelī ir arī tā saucamie «pļavu ciemati». Uzskatu, ka arī šos īpašumus izdosies pārdot, bet ne tik ātri kā jaunos projektus. Kopumā lielāko daļu īpašumu portfeļa varētu pārdot aptuveni piecos gados.

Jautāts, vai ir arī īpašumi, kurus nav nekādu izredžu pārdot, Grīnbergs atbildēja apstiprinoši, taču norādīja, ka tādu nav daudz, piemēram, nelieli komerciāli objekti lauku apvidos, fermas, dažādu darbnīcu telpas. Intereses par šādiem objektiem patlaban nav un tuvākajā nākotnē diez vai arī būs. Iespējams, ka tie arī netiks pārdoti, piebilda «Latectus» vadītājs.

Atšķirībā no citiem uzņēmumiem «Latectus» stratēģija ir pārdot īpašumus sadarbībā ar nekustamo īpašumu uzņēmumiem. Uzņēmums sadarbojas gan ar visiem lielākajiem uzņēmumiem, piemēram, «Latio», «Ober-Haus» un citiem, gan arī ar nekustamo īpašumu uzņēmumiem reģionos. Ar individuālajiem pircējiem uzņēmums nestrādā.

«Pieprasījums pēc īpašumiem ir bijis visu laiku, bet tas visu laiku ir bijis tā saucamais atliktais pieprasījums. Cilvēki pēc krīzes ieņēma piesardzīgu pozīciju - vēlme pirkt īpašumus bija, bet potenciālie pircēji nogaidīja, lai redzētu, kas notiks tirgū. Domāju, ka pieprasījums šogad noteikti pieaugs, turklāt tas būs tieši maksātspējīgais pieprasījums, tieši tāpēc «Latectus» ir sācies aktīvākas pārdošanas laiks,» piebilda Grīnbergs.

«SEB» grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem.

«SEB bankas» pamatdarbības peļņa 2012.gadā pēc nodokļu nomaksas un papildu uzkrājumu izveidošanas bija 14,1 miljons latu.

«SEB bankas» pamatdarbības peļņa Latvijā 2011.gadā pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumu atgūšanas bija 60,6 miljoni latu.

Kopējais «SEB bankas» kredītportfelis 2012.gada 31.decembrī bija 2,06 miljardi latu, saglabājot 2011.gada beigu līmeni. Bankas kopējais kredītportfelis 2011.gada 31.decembrī bija 2,07 miljardi latu.

Pagājušajā gadā no jauna izsniegto kredītu apjoms «SEB bankā» bija 533 miljoni latu, kas ir par 11% vairāk nekā gadu iepriekš. 73% no šiem jaunajiem kredītiem tika izsniegti uzņēmumiem. 2011.gadā no jauna izsniegto kredītu apjoms «SEB bankā» bija 479 miljoni latu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu