«Latio»: Jauno dzīvokļu piedāvājums pakāpeniski palielinās (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tuvākajā laikā Rīgā tiks pabeigta vairāku jaunu dzīvojamo ēku projektu īstenošana, palielinot dažādām pircēju kategorijām atbilstošu dzīvokļu piedāvājumu, teikts «Latio» jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā, portālu «Apollo» informēja Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs.

«Pircēju pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem pēdējos gados ir pakāpeniski audzis, tādēļ labu mājokļu piedāvājums par tirgus situācijai atbilstošu cenu pilnībā pabeigtos jauno ēku projektos sarūk. Aktivitātes atjaunošanās sekmē gan iepriekš iesaldētu ēku būvniecības atsākšanu, gan arī jaunu projektu celtniecību. Arī daļu no banku īpašumā esošajiem jaunajiem projektiem pabeidz, savukārt citus pārdod investoriem vai attīstītājiem, kas gatavi turpināt to īstenošanu. Tuvākajā laikā Rīgas centrā un mikrorajonos tiks pabeigta vairāku dzīvojamo ēku būvniecība vai rekonstrukcija, tādējādi palielinot kā ārzemju, tā arī vietējo pircēju prasībām atbilstošu dzīvokļu piedāvājumu,» skaidro «Latio» Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Speciāliste piebilst, ka vairāki attīstītāji, kas iecerējuši augstākas klases dzīvojamo ēku būvniecību, un kuru īpašumā ir zemesgabali ar izstrādātiem projektiem, ieņēmuši nogaidošu pozīciju, jo pieprasījuma perspektīvas var ietekmēt iespējamās izmaiņas termiņuzturēšanās atļauju saņemšanas kārtībā.

«Latio» patlaban ir apkopojis informāciju par 120 Rīgas un tās tuvākās apkārtnes jaunajiem projektiem, kuros attīstītāji vai ar bankām saistītie uzņēmumi dzīvokļus piedāvā pirmreizējā tirdzniecībā. Dzīvokļu ēkas nodotas ekspluatācijā laikā no 2006. līdz 2013.gadam.

Septembrī jauno dzīvokļu segmentā kopējā pircēju aktivitāte bija iepriekšējā mēneša līmenī. Citu valstu pilsoņi pārsvarā meklē dzīvokļus par cenu līdz 150 000–180 000 eiro. Pircējiem, kas dzīvokļa iegādē plāno ieguldīt lielāku summu nekā Imigrācijas likumā noteiktais minimālais investīciju slieksnis, nozīmīgs faktors ir ienesīgums no īpašuma izīrēšanas, tādēļ liela vērība tiek pievērsta projekta atrašanās vietai, kvalitātei, dzīvoklim jābūt ar pabeigtu iekšējo apdari, iebūvētu virtuves iekārtu. Arī mikrorajonu un Pierīgas jauno dzīvokļu pircēji vēlas iegādāties pilnībā pabeigtus mājokļus ar iekšējo apdari.

Vietējo pircēju pieprasījums galvenokārt saistīts ar ekonomiskās klases jauno projektu dzīvokļiem, bet pēdējā laikā vērojams intereses pieaugums arī par dārgākiem jaunajiem dzīvokļiem.

Jauno dzīvokļu cenu pieauguma tendences Rīgas centrā un mikrorajonos ir saglabājušās. Rīgas centra jauno dzīvokļu (tai skaitā arī pilnībā renovēto ēku) kvadrātmetra vidējā cena šā gada trešajā ceturksnī bija 2500 eiro. Salīdzinājumā ar gada otro ceturksni tā ir palielinājusies par 2%, bet salīdzinājumā ar iepriekšējā gada trešo ceturksni – par 13,4%. Vecrīgā un tās tuvumā esošo jauno projektu (arī pilnībā renovēto ēku) dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena trešajā ceturksnī sasniedza 4200 eiro, un bija par 1,2% augstāka nekā otrajā ceturksnī un par 9,3% augstāka nekā pirms gada. Rīgas mikrorajonu jauno dzīvokļu vidējā cena šā gada jūlijā – septembrī bija 1330 eiro par kvadrātmetru, par 0,8% pārsniedzot otrā ceturkšņa un par 13,3% 2012.gada trešā ceturkšņa vidējo cenu.

Cenu diapazons, kādā notiek darījumi, ir visai plašs, un ir atkarīgs no projekta atrašanās vietas, dzīvokļu apdares veida un citiem faktoriem. Jauno projektu dzīvokļu vidējās cenas Pierīgā septembrī bija 700–900 eiro par kvadrātmetru, Rīgas mikrorajonos – 900–1500 eiro par kvadrātmetru, Rīgas centrā (ietverot arī attālākas centra daļas) – 1500–3500 eiro par kvadrātmetru. Pilsētas centra labās vietās esošos kvalitatīvos renovētos projektos dzīvokļu cenas mēdz sasniegt 5000–6000 eiro par kvadrātmetru.

Pirkuma darījumi ar jaunajiem dzīvokļiem Rīgā ik mēnesi veido aptuveni 10% no visiem dzīvokļu darījumiem.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu