«Latio»: Palielinājusies interese par Rīgas centra tirdzniecības telpu iegādi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

2011.gada beigās palielinājusies ārzemju pircēju interese par Rīgas centra tirdzniecības platību iegādi, teikts «Latio» jaunākajā komercplatību tirgus pārskatā, portālu «Apollo» informēja Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs. 

Par ļoti labām tirdzniecības telpām ir nopietna pircēju konkurence. Tas mudina pārdevējus palielināt piedāvājuma cenas. Ļoti labās vietās esošu Vecrīgas vai aktīvā centra tirdzniecības telpu pārdošanas cenas pagājušā gada beigās bija 4 000–5 000 eiro par kvadrātmetru, citur centrā – 1 200–2 300 eiro par kvadrātmetru, sliktākās vietās esošas telpas ir lētākas. 

Ārvalstu pircēji, kas interesējas par tirdzniecības telpu iegādi, patlaban ir gatavi iegādāties telpas par cenu, kas, ņemot vērā pašreizējo nomas maksu līmeni, nodrošina ienesīgumu 6–8% apmērā. 

«Īpašumu pircēji ir gatavi pieņemt šādu ienesīguma līmeni, jo apzinās, ka Rīgas centra tirdzniecības telpu cenas vairs nesamazināsies, bet nomas maksas varētu tikai pieaugt. Patlaban pircēji visbiežāk tirdzniecības telpas iegādājas tad, ja attiecīgo īpašumu raksturo trīs faktori – laba vieta, zema kvadrātmetra cena un zema nomas maksa,» skaidro «Latio» Komercīpašumu tirdzniecības daļas vadītājs Jānis Šīns. 

Raksturojot kopējo komercīpašumu pārdošanas piedāvājumu, J.Šīns norāda, ka daļa īpašumu investoriem nav pievilcīgi, jo tiem ir dažādi trūkumi, piemēram, liels brīvo telpu īpatsvars, nomnieki, kas maksā nomas maksu virs tirgus līmeņa. Ja šādi nomnieki pamet telpas, jaunu nomnieku piesaiste iespējama tikai par zemāku nomas maksu. Daļa komerctelpu ir apgrūtināti ar prasībām un citām saistībām, kas atgrūž investorus, jo viņi nevēlas iesaistīties sarežģītos un grūti pārskatāmos darījumos. 

Tirdzniecības telpu nomas maksas 2011.gada pēdējā ceturksnī Vecrīgā un aktīvajā centrā saglabājušās iepriekšējā ceturkšņa līmenī. Vecrīgā tādās ielās kā Kaļķu, Vaļņu, Audēju iela 50–100 kvadrātmetrus lielu telpu nomas maksa ceturtajā ceturksnī bija 40–70 eiro par kvadrātmetru mēnesī robežās. Rīgas centra labākajās tirdzniecības ielās – Tērbatas, K.Barona ielā virzienā no centra līdz Ģertrūdes ielai, Brīvības ielā līdz Lāčplēša ielai, Elizabetes ielā posmā starp Brīvības un A.Čaka ielu, dzelceļa stacijas tuvumā – 150 kvadrātmetrus lielu telpu nomas maksa ceturtajā ceturksnī bija 15–25 eiro par kvadrātmetru mēnesī robežās. 

Tirdzniecības telpu segmentā lielākā nomnieku aktivitāte bija Vecrīgā un Rīgas centrā, kur brīvo telpu īpatsvars saglabājas minimāls. Pēdējo divu gadu laikā neiznomāto telpu īpatsvars Rīgas aktīvajā centrā samazinājies ļoti strauji – 2009.gada nogalē brīvi bija 25–30% tirdzniecības platību. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu