«Latio»: Pieaug vietējo pircēju interese par jauno projektu dzīvokļiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Jūnijā vietējo pircēju aktivitāte Rīgas mikrorajonu jauno projektu segmentā bija lielāka nekā iepriekš, teikts «Latio» jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā, portālu «Apollo» informēja Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs.

«Cilvēku interese pakāpeniski pieaug gan par tiem projektiem, kas patlaban nonāk tirgū, gan arī par banku uzņēmumu piedāvātajiem jauno projektu dzīvokļiem. Pēdējie no tiem pircējiem ir interesanti, ja to cena atbilst īpašuma kvalitātei un tirgus situācijai, proti, nav nepamatoti paaugstināta. Kopumā gan šis pieprasījums nav tik liels, lai sekmētu banku īpašumā nonākušo, kā arī citu jauno projektu dzīvokļu cenu strauju pieaugumu,» skaidro «Latio» Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Rīgas mikrorajonu jauno dzīvokļu vidējā cena šā gada otrajā ceturksnī bija 1170 eiro par kvadrātmetru. Salīdzinājumā ar gada pirmo ceturksni tā ir palielinājusies par 0,9%. Attiecībā pret iepriekšējā gada otro ceturksni mikrorajonu jauno dzīvokļu vidējā cena augusi par 1,8%, bet pret 2010.gada otro ceturksni – par 15,4%.

Tā kā ārvalstu pircēju prasībām atbilstošu dzīvokļu piedāvājums ir mazāks, tad Rīgas centrā jauno dzīvokļu cenas palielinās jūtamāk. Galvaspilsētas centra jauno projektu dzīvokļu (tai skaitā arī pilnībā renovēto ēku) vidējā cena 2012.gada otrajā ceturksnī bija 2150 eiro par kvadrātmetru – tas ir par 6,2% vairāk nekā gada pirmajos trijos mēnešos un par 17% un 19,3% vairāk nekā attiecīgi 2011. un 2010.gada otrajā ceturksnī.

Savukārt Vecrīgā un tās tuvumā esošo jauno projektu (arī pilnībā renovēto ēku) dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena šā gada otrajā ceturksnī bija 3690 eiro. Tas ir par 4,6% vairāk nekā gada pirmajos trijos mēnešos. 2011. un 2010.gada otrā ceturkšņa vidējā cena pārsniegta attiecīgi par 23,5% un 50,5%.

Dzīvokļu darījumu apjoms Rīgā turpina palielināties. «Latio» apkopoto Zemesgrāmatas datu analīze rāda, ka galvaspilsētas dzīvokļu pirkuma darījumu skaits šā gada piecos mēnešos sasniedza gandrīz 3000 un attiecībā pret 2011.gada janvāri – maiju tas ir pieaudzis par 38,5%. No visiem dzīvokļu darījumiem Rīgā ik mēnesi vidēji 10% ir darījumi ar jaunajiem dzīvokļiem. Galvaspilsētas centrā jauno mājokļu darījumos lielākais īpatsvars ir ārvalstu pircējiem, bet mikrorajonos dominē vietējie pircēji. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu