«Latio»: Tipveida dzīvokļu vidējā cena nedaudz palielinājusies sesto mēnesi pēc kārtas (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Samazinoties pircēju vajadzībām atbilstošam piedāvājumam, Rīgas sērijveida dzīvokļu vidējā cena nedaudz palielinājusies sesto mēnesi pēc kārtas, teikts «Latio» jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā.

Kā portālu «Apollo» informē Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs, aprīlī Rīgas sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena salīdzinājumā ar martu palielinājās par vienu eiro un bija 596 eiro. Atšķirībā no pēdējiem diviem gadiem raksturīgās tendences, kad vidējās cenas indekss faktiski bija nemainīgs, pērnā gada beigās un šā gada sākumā Rīgas sērijveida dzīvokļu vidējā cena ir nedaudz palielinājusies sešus mēnešus pēc kārtas. Dzīvokļu vidējā cena šajā laika posmā augusi par 2,8%. Pakāpeniski palielinājies arī dzīvokļu pirkuma darījumu skaits.

«Mikrorajonu tipveida dzīvokļu cenu pieauguma atjaunošanās galvenais iemesls ir labu, pircēju prasībām un maksātspējai atbilstošu īpašumu piedāvājuma samazināšanās. Patlaban nav citu nozīmīgu faktoru, kuru ietekmē palielinātos pieprasījums pēc tipveida dzīvokļiem un līdz ar to augtu arī šo īpašumu cenas. Izsniegto hipotekāro kredītu apjoms turpina samazināties, bet iedzīvotāju maksātspēja joprojām ir diezgan zema. Tomēr pēc vairāku gadu pārtraukuma mēs atkal saskaramies ar gadījumiem, kad par laba sērijveida dzīvokļa iegādi konkurējoši pircēji cenšas viens otru pārsolīt, piedāvājot īpašniekam kaut nedaudz augstāku cenu. Tas apliecina šādu īpašumu ierobežoto piedāvājumu,» skaidro «Latio» Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Sērijveida dzīvokļu pircēji galvenokārt vēlas iegādāties mājokļus labā stāvoklī, lai nebūtu jāiegulda būtiski papildlīdzekļi to remontā un uzlabošanā. Tomēr tā kā šādu īpašumu piedāvājumā trūkst, pircēji iegādājas arī remontējamus dzīvokļus, ja tie atrodas labā vietā ar atbilstošu apkārtējo infrastruktūru, un to cena atbilst īpašuma kvalitātei un tirgus situācijai.

Izvēloties dzīvokli, pircēji lielu vērību pievērš dzīvokļa uzturēšanas izmaksu līmenim, apsaimniekošanas kvalitātei un izdevumiem, kā arī tam, vai zeme pieder dzīvokļu īpašniekiem vai tiek nomāta.

Atšķirīgas kvalitātes sērijveida dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos saglabāsies atšķirīgs cenu līmenis - īpašumiem labā stāvoklī, ar labu atrašanās vietu, zemi īpašuma sastāvā un kvalitatīvu apsaimniekošanu cenas būs stabilas vai nedaudz augošas, savukārt dzīvokļiem sliktā stāvoklī cenas saruks.

Labā tehniskā stāvoklī esošu sērijveida dzīvokļu cenas tādos mikrorajonos kā Purvciems, Pļavnieki, Zolitūde, Imanta un Ziepniekkalns vienistabas dzīvokļiem aprīlī bija 23 000-29 000 eiro, divu istabu dzīvokļiem - 31 000-40 000 eiro, trīs istabu dzīvokļiem - 35 000-47 000 eiro, četru istabu dzīvokļiem - 41 000-51 000 eiro.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu