«Lattelecom» bažījas par ciparu apraides koncepcijas kavēšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Pašreizējais ciparu televīzijas (TV) apraides nodrošinātājs «Lattelecom» pauž bažas un satraukumu par to, ka šobrīd, iespējams, apzināti, tiek kavēta jauna konkursa sagatavošana par to, kurš nodrošinās virszemes TV apraidi pēc 2013.gada beigām.

Kā portālam «Apollo» norādīja uzņēmuma pārstāve Līga Bite, līdz pašreizējā apraides termiņa beigām ir atlicis gads un deviņi mēneši un lai neradītu problēmas vai pat ārkārtas situāciju vairāk nekā 260 tūkstošiem šī pakalpojuma lietotāju, nekavējoties būtu jāizsludina atklāts konkurss un jātiek skaidrībā, kurš pakalpojumu sniedzējs nodrošinās televīzijas apraidi, sākot no 2014.gada 1.janvāra.

«Diemžēl atsevišķu komersantu interesēs, šobrīd uz Ministru Kabineta durvju sliekšņa ir apturēta Ministru Prezidenta izveidotās darba grupas sagatavotā koncepcija un parādījušies jauni, īpatnēji priekšlikumi, kas draud ieviest sajukumu nozarē un skatītāju TV ekrānos,» uzskata «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Kā ziņots iepriekš, ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) rīkojumu tika izveidota darba grupa, kurā tika iekļauti un darbojās profesionāli eksperti no visām atbildīgajām valsts institūcijām, kā arī ar nozari saistītām nevalstiskajām organizācijām.

Darba grupa, veicot apjomīgu darbu un analizējot ievērojama apjoma informāciju, izstrādāja Koncepciju un ieteica apstiprināšanai valdībā variantu, kas paredz, ka bezmaksas kanālu apraidi turpina nodrošināt Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), bet maksas (nosacītas piekļuves) pakalpojumus nodrošina viens konkursā izvēlēts komersants, atgādina uzņēmumā.

Lai gan šāds risinājums atšķiras no līdzšinējās kārtības, «Lattelecom» kā pašreizējais ciparu apraides nodrošinātājs uzskata, ka tas ir optimāls gan skatītājiem un raidorganizācijām, gan arī nozarei un valstij, jo tādējādi ilgtermiņā pilnvērtīgi un garantēti tiks izmantota zemes ciparu apraides infrastruktūra, kā arī nodrošināts optimāls pakalpojums skatītājiem, skaidro «Lattelecom» pārstāve.

Uzņēmumā norāda: «Diemžēl, negaidīti šī koncepcija ir apturēta un Latvijas Telekomunikāciju asociācija (LTA), kas neslēpti lobē TV operatora «Baltcom» intereses, pēkšņi nākusi klajā ar jaunu, fundamentāli atšķirīgu priekšlikumu par to, kā būtu jānodrošina ciparu TV apraide pēc 2013.gada beigām. Turklāt, šis priekšlikums apdraud pakalpojuma pieejamību skatītājiem un pēc būtības ir vērsts uz ciparu apraides platformas konkurētspējas un ilgtspējas vājināšanu, kas varētu būt «Baltcom» kā kabeļoperatora, bet ne skatītāju interesēs.»

«Lattelecom» uzskata, ka šādā veidā faktiski tiek apšaubīta Ministru prezidenta izveidotas Darba Grupas kompetence un paveiktā darba lietderība, turklāt, rodas pamatotas šaubas par procesa pārskatāmību, profesionalitāti un prognozējamību.

«Vēl lielāku satraukumu rada fakts, ka atmetot premjera darba grupas gadu ilgo darbu un sākot izdomāt jaunas koncepcijas, visticamāk neizdosies laikus noorganizēt konkursu un nodrošināt ievērojamai iedzīvotāju daļai šī apraides formāta nepārtrauktību un pilnvērtīgu pieejamību,» uzsver uzņēmumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu