«Lattelecom»: optisko pakalpojumu lietotāju skaits gada laikā teju trīskāršojies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Abonentu skaits, kas lieto «Lattelecom» optiskā interneta pieslēgumus, sasniedzis 66 349 - teju trīs reizes vairāk nekā 23 000, kas šo pakalpojumu lietoja pirms gada, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «Lattelecom» komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Gabriloviča raksta, ka uz vairāk nekā 360 000 mājsaimniecību, kas atrodas optisko tīklu pārklājumā, «tas veido vairāk nekā 18% tīkla piesātinājuma, kas tikai divarpus gadus pēc tīkla izbūves sākuma ir ievērojams sasniegums».

Lai gan nozares aprindās ir izskanējuši jautājumi, vai «Lattelecom» spēs atpelnīt apjomīgās investīcijas par samērā dārgo «optika līdz mājoklim» tehnoloģiju, Gabriloviča uzsver, ka, «neskatoties uz ievērojamām līdzšinējām investīcijām optikas tīklā 40,7 miljonu latu apjomā, «Lattelecom» šis ir ilgtermiņa investīciju projekts un, plānojot biznesa plānus, esam rēķinājušies ar investīciju atdevi desmit gadu termiņā».

«Lattelecom» komercdirektore uzskata, ka vairāku izklaides un citu mājsaimniecībām derīgu tehnoloģiju attīstība būs galvenais dzinējspēks, kas turpinās vairot optikas pieslēgumu lietotāju skaitu.

«Attīstoties tehnoloģijām (viedtālruņi, planšetdatori, klēpjdatori, smartTV utml,) un tirgū parādoties jauniem, uz interneta datu plūsmu bāzētiem pakalpojumiem (piemēram, «Lattelecom» interaktīvā televīzija un interneta televīzija), lēcienveidīgi aug arī interneta patēriņš, kam nepieciešams stabils un jaudīgs interneta pieslēgums. Šādai tendencei turpinoties, pavisam drīzā nākotnē ikdienas datu pārraides vajadzību apmierināšana nebūs iespējama bez optiskā pieslēguma,» prognozē Gabriloviča.

«Lattelecom» piedāvā optisko internetu, sākot no 20 megabitiem sekundē (Mbps) līdz pat 500 Mbps. Lielākā daļa optikas abonentu izvēlējušies lietot 100 Mbps internetu. Kopējais «Lattelecom» optisko kabeļu garums ir 4600 kilometri, no kuriem 2600 kilometri ir Rīgā.

«Lattelecom» optiskā tehnoloģija ievelk optiskās šķiedras vadu lietotāja mājoklī vai birojā un tur pieslēdz ierīci, kas gaismas impulsus pārvērš datu plūsmā, un tos ievada lietotāja datu apstrādes ierīces. Citi operatori Latvijā, kas izmanto optiku, piemēram, «Izzi» un «Baltkom», lieto nedaudz atšķirīgu tehnoloģiju, kas optisko vadu pieslēdz pie pārkodēšanas un maršrutēšanas ierīces, kas atrodas daudzdzīvokļu mājā, un ātrgaitas interneta signālu gala lietotājam padod pa «Ethernet» standarta vadiem vai izmantojot kādu citu tehnoloģiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu