Latvieši triumfē Eiropas lielākajās robotu sacensībās (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ekrānuzņēmums

Latvijas dalībnieki ieņēmuši pirmās piecas pozīcijas Eiropas lielāko robotikas sacensību «RobotChallenge 2014» prestižākajā robotu sumo disciplīnā, biznesa portālam «Nozare.lv» paziņoja «iRobot» izplatītāja «Terra Virtuala» valdes loceklis Vitolds Bīriņš.

Eiropas robotikas čempionātā «RobotChallenge 2014», kas 29. un 30.martā notika Austrijā, pārliecinošu rezultātu uzrādījuši Latvijas robotikas entuziasti. Prestižākajā «Mega Sumo» disciplīnā robotiem svarā līdz trim kilogramiem Latvijas dalībnieki ieņēmuši pirmās piecas vietas. Šīs kategorijas uzvarētāji papildus medaļām saņēma arī ielūgumus uz pasaulē visprestižākajām robotu sumo cīņām «All Japan Robot Sumo Tournament», kas gada beigās norisināsies Tokijā. Balvas pasniedza sacensību organizatori no Japānas.

Latvijas komanda «Robotu skola», piedaloties tikai 4 disciplīnās no 15 un startējot tikai ar 9 robotiem, vairāk nekā 500 robotu konkurencē izcīnīja 6 medaļas, kas komandu vērtējumā deva pārliecinošu 2.vietu. Latvijas komanda izcēlās ar ļoti kvalitatīviem robotiem - teju katrs Latvijas robots izcīnīja uzvaru vai arī izslēgšanas cīņās zaudēja tikai citam Latvijas robotam. Latvija apsteidza tādas valstis kā Vācija, Lielbritānija, Francija, Krievija, Itālija, Meksika, ASV, Kanāda, Taivāna, Čehija, Turcija, Nīderlande, Zviedrija un daudzas citas, teikts «Robotu skolas» «Facebook» lapā.

Mini Sumo kategorijā Latviju pārstāvēja tikai 2 roboti. Robots «Tilt» 96 robotu konkurencē ieguva otro vietu, bet robots «Skudra» izstājās tikai finiša taisnē - ceturtdaļfinālā, savstarpējā Latvijas robotu cīņā. Priekšsacīkstēs abi šie roboti savās apakšgrupās bija pārliecinoši izcīnījuši pirmo vietu.

Robotu sumo cīņas ir līdzīgas tradicionālajām Japānas sumo cīņām, tikai cilvēku vietā pretinieku no ringa mēģina izgrūst roboti. Roboti ir pilnīgi autonomi - tie viens otru meklē ar saviem sensoriem un pēc tam atbilstoši programmai mēģina izvairīties no pretinieka uzbrukumiem, vienlaicīgi mēģinot izgrūst no ringa pretinieku. Robotu sumo cīņas ir ļoti dinamiskas - to kustības ātrums ir ap 5 m/s, un, lai nodrošinātu pietiekošu saķeri ar metāla ringu, robotus pie ringa pievelk jaudīgi magnēti, kuru spēks dažkārt sasniedz pat vairākus simtus kilogramu. Visi šie sumo roboti ir projektēti un izgatavoti Latvijā - gan mehāniskās detaļas, gan elektronika, gan programmnodrošinājums.

Citā kategorijā - mini sumo robotu lielcīņā - Latvija jau otru gadu pēc kārtas pārliecinoši uzvarēja visus pretiniekus. Šajā cīņā uz ringa vienlaicīgi tiek nolikti desmitiem robotu un uzvarētājs ir tas, kurš pirmais no ringa izgrūž pilnīgi visus pretiniekus. Latvijas robots «Tilt» jau pirmajās divās sacensībās apspēlēja visus pretiniekus, nedodot tiem ne mazāko cerību uz sacensību turpināšanu.

Vēl Latvija sekmīgi startēja robotu-līnijsekotāju sacensībās, izcīnot pirmo vietu. Līnijsekošanas robota uzdevums ir maksimāli ātri nobraukt pa sarežģītas formas līniju - trasi, kas uzzīmēta ar melnu krāsu uz baltas grīdas. Šie roboti trasi «redz» ar sensoriem un ar dažādiem konstruktīviem risinājumiem, programmas vadīti, mēģina nodrošināt maksimālu saķeri ar grīdu, lai varētu veikt precīzus pagriezienus lielā ātrumā.

Latvijas komandā «Robotu skola» startē Latvijas augstskolu studenti un Latvijas robotikas uzņēmumu inženieri.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu