Latviešu izcelsmes speciālists izstrādā jaunu risinājumu «lietu internetam» (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latviešu izcelsmes zviedru informācijas tehnoloģiju speciālists Ādams Dunkels izstrādājis risinājumu «Thingsquare Mist», ko var izmantot dažādu tā saukto «gudro ēku» un «gudro pilsētu» sistēmu vadīšanai, teikts kompānijas «Thingsquare» paziņojumā medijiem.

Ar «Thingsquare Mist» var veidot datu tīklus, kuros ar bezvadu sakariem savstarpēji saslēdz, piemēram, apgaismes sistēmu atsevišķas lampas, savukārt visu apgaismes tīklu pieslēdz internetam, lai to var vadīt un ievākt tā darbības datus.

Kā skaidro «Thingsquare» dibinātājs Dunkels, »«lietu interneta» tirgus strauji aug, jo parādās zemas cenas ierīces un lētas to ražošanas tehnoloģijas». Sistēmu patlaban testē «vairāki ierīču ražotāji», un gaidāms, ka to varēs piedāvāt tirgū 2013.gada pirmajā ceturksnī, teikts paziņojumā.

http://www.thingsquare.com

Mikrokontrolieri ir specializēti mikroprocesori, kas autonomi vai tīklā saslēgti vada dažādas ierīces, kuros tie ir iebūvēti. Mikrokontrolieris, kas ieprogrammēts reaģēt uz sensoru, kas pamana tumsas iestāšanos, var atrasties, piemēram, dzīvojamās mājas pagalma apgaismojuma lampā. Saslēdzot šādus mikrokontrolierus bezvadu tīklā, var ieslēgt un izslēgt apgaismojumu veselā mikrorajonā vai pat pilsētā, vienlaikus ievācot datus par atsevišķu gaismas ķermeņu darbību un bojājumiem.

Jau ziņots, ka IT pētnieks, kura vectēvs bija pirmskara Latvijā pazīstamais vijolnieks Alfrēds Dunkels, bet nelaiķa tēvs - matemātikas profesors Andrejs Dunkels, specializējās tā saukto «iebūvēto sistēmu» izstrādē, kas padara dažādas ikdienas ierīces, kā gaismas ķermeņi, ventilatori, durvju vēršanas ierīces u.tml., par datu vācējiem un apstrādātājiem. Dunkels ir šādu iebūvēto sistēmu atvērtā koda operētājsistēmas «Contiki» autors.

«Iebūvētām sistēmām» ir īpašas prasības par operētājsistēmas un citas programmatūras kvalitāti, jo ar tām parasti nevar veikt programmatūras «remontus», kā tas ir iespējams ar parastiem datoriem. «Iebūvēta sistēma» var būt, piemēram, ierīce augstā radio mastā, kas liek naktī iedegties un mirgot sarkanām gaismām, kas brīdina lidaparātus.

Kā teikts «Thingsquare» mājaslapā, «Thingsquare Mist» paredz iespēju šo programmatūru jaunināt, izmantojot bezvadu tīklu. Kompānija dibināta šogad, un kopā ar Dunkelu tās līdzdibinātāji ir datorzinātnes doktors Fredriks Esterlinds un sistēmanalītiķis Rodžers Bergdāls. Esterlinds ar Dunkelu sadarbojies «Contiki» izstrādē.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu