Latvietis, kurš, iespējams, uz visiem laikiem pametīs Zemi: Mēs visi mirsim (270)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvietis Pauls Irbins -  projekta «Mars One» vienīgais kandidāts no Latvijas, kurš 2025.gadā, iespējams, būs starp tiem, kas dosies uz Marsu, lai vairs nekad neatgrieztos uz Zemes, atzīst, ka viņam ir bail no šīs domas par neatgriešanos.

Intervijā radio «Baltkom» Irbins stāsta, ka galvenais, lai šīs bailes nepāraugtu panikā.

«Man nav tieksmes uz pašnāvību. Un bailes, protams, ir.Taču tām nevajadzētu pāraugt panikā. Es vados pēc principa, kas mēs visi tāpat kaut kad mirsim.Jautājums tikai - kur un kādos apstākļos.Man šķiet, ka baidīties no nāves ir muļķīgi. Daudz briesmīgāk ir neizdarīt to, ko ļoti esi vēlējies,» sacījis Irbins.

LETA jau ziņoja, ka no vairāk nekā 200 000 pretendentu, kas iespējai pieteicās, Irbins ir izgājis pirmo bezpeļņas projekta «Mars One» atlases kārtu un kļuvis par vienīgo latvieti, kurš kopā ar 1058 citiem kandidātiem turpinās cīņu par iespēju lidot uz Marsu.

Patlaban Irbins vada Cēsu novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļu. Viņš Latvijā izveidojis trīs bērnu zinātnes centrus - «Z(in)oo» Cēsīs, «Zili Brīnumi» Rīgā un «Lielvārde» Lielvārdē.

«Ziņu, ka esmu atlasīts nākamajai kārtai, saņēmu 31.decembrī neilgi pirms Jaunā gada sagaidīšanas. [..] e-pasta ziņojumā saņēmu detalizētas instrukcijas, kas paredz līdz 2014.gada 8.martam iziet medicīnas pārbaudi, lai pierādītu atlases žūrijai gatavību kosmonautu sagatavošanas procesam,» iepriekš stāstīja Irbins.

Viņš uzskata, ka dalība projektā veicinās Latvijas jauniešu interesi par Visuma izpēti un apgūšanu. «Kosmosa industrija ir straujāk augošā industrija pasaulē, kur karjeras un biznesa iespējas pavērsies arī latviešiem,» norāda Irbins un sola sociālajā tīklā «Twitter» informēt par konkursa tālāko gaitu.

Projekta «Mars One» mērķis ir līdz 2023.gadam uz Marsa izveidot cilvēku apmetni un desmitgadi ilgās misijas ikvienu mirkli pārraidīt televīzijā. Pieteikšanās projektam tika izsludināta 2013.gada sākumā un noslēdzās tā paša gada 31.augustā. Pieteikties tika aicināts ikviens brīvprātīgais.

Zināms, ka misijai bija pieteikušies cilvēki no vairāk nekā 120 valstīm. Līdz ar pieteikumu kandidātam bija jānosūta arī 60 sekundes garš videoieraksts, paskaidrojot, kāpēc viņš vēlas doties uz Marsu.

Lai iegūtu iespēju pamest Zemi un pārcelties dzīvot uz Marsu, kandidātiem būs jāiziet septiņu gadu apmācības.

Komentāri (270)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu