Latvija ar Kazahstānu pārrunā transporta, tranzīta un aviācijas sadarbības iespējas (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirmdien, 20.augustā, notika Latvijas satiksmes ministra Aivja Roņa tikšanās ar Kazahstānas transporta un komunikāciju ministru Askaru Žumagalijevu, kuras laikā tika pārrunāti svarīgākie abu valstu transporta nozares jautājumi.

Tikšanās laikā Satiksmes ministrijā (SM) tika pārrunāta esošā veiksmīgā sadarbība starp Latviju un Kazahstānu transporta un loģistikas jomā. Abas puses arī atklāja vēlmi turpmāk paplašināt sadarbību tranzīta jomā, attīstot jaunus projektus, kas skar tranzīta koridoru attīstību un kravu piesaisti no trešajām valstīm, īpaši virzienā no Ķīnas uz Rietumeiropu caur Kazahstānu, Krieviju un Latviju. Žumagalijevs aicināja Latvijas pusi apmeklēt Horgosas rūpniecības un loģistikas centru uz Ķīnas un Kazahstānas robežas.

A.Ronis: «Ir pagājuši 20 gadi kopš diplomātisko attiecību izveidošanas starp Latviju un Kazahstānu. Šajā laikā ir sekmīgi attīstījusies sadarbība ekonomikā, t.sk. transporta jomā, kur mums ir izveidojušās labas, lietišķas un konstruktīvas attiecības, kas balstītas uz savstarpēji izdevīgu sadarbību. Mēs ceram, ka arī turpmāk izdosies saglabāt šo pozitīvo tendenci, kas vērojama starp abām valstīm.»

Latvijas satiksmes ministrs sarunu laikā uzsvēra, ka Kazahstāna pēc kravu apgrozījuma ir ceturtā nozīmīgākā Latvijas sadarbības partnere dzelzceļa pārvadājumu jomā. Jau ilgus gadus veiksmīgi attīstās konteinervilciens «Baltika-Tranzit». Tāpat Latvija vēlas turpināt abu valstu sadarbību nemilitāro tranzīta kravu pārvadājumu jomā uz Afganistānu. Ronis aicināja Kazahstānu arī tikpat veiksmīgi atbalstīt aktīvu sadarbību, attīstot tranzīta pārvadājumus no Afganistānas arī atpakaļceļā. A.Žumagalijevs savukārt pauda pārliecību, ka Afganistānas kravu pārvadājumi būs labs pamats, lai palielinātu tranzīta plūsmas caur Latvijas un Kazahstānas teritorijām.

Abi valstu ministri arī pārrunāja iespēju VA «Civilās aviācijas aģentūra» sniegt atbalstu Kazahstānas valsts aviācijas uzraugošajai iestādei nostiprināt pārvaldības sistēmu, kas nodrošinātu lidojumu drošību atbilstoši Eiropas Savienības (ES) noteiktajām drošības prasībām. Ņemot vērā savu lielo pieredzi aviācijas darbības uzraudzības jomā, VA «Civilās aviācijas aģentūra» ir gatava sniegt atbalstu Kazahstānas valsts aviācijas uzraugošajai iestādei ES tiesību aktiem atbilstošas pārvaldības sistēmas izveidē un nostiprināšanā.

Tikšanās laikā satiksmes ministrs Ronis aicināja Kazahstānas valsts un privātā sektora uzņēmumus aktīvāk izmantot Latvijas ostu pakalpojumus, kā arī investēt Latvijas loģistikas infrastruktūrā.

Darba vizītes ietvaros Kazahstānas transporta un komunikāciju ministram paredzēta tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, kā arī Rīgas Brīvostas apmeklējums.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu