Latvijā atrasta reta sēne – Toverīšu sarkosoma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anita Namatēva

Vakar, 25. aprīlī Alūksnes rajona Melnupes mežā atrasta Latvijas Mikologu biedrības 2006. gadā par gada sēni pasludinātā Toverīšu sarkosoma (Sarcosoma globosum).

Retā sēne uzieta pavisam nejauši, tās atradēji ir dabas pētnieki Valdis Pilāts un Anita Namatēva, kas Latvijas mežos devušies pētīt lidvāveres projekta «Zaļais koridors» ietvaros. Atradums šobrīd nodots Latvijas Dabas muzeja rīcībā.

Eiropā šī sēne atrasta 11 valstīs, taču sastopama arī Ziemeļamerikā. Latvijā līdz šim tā atrasta ļoti reti, tādēļ ierakstīta Latvijas Sarkanajā grāmatā. 2005. gada pavasarī Toverīšu sarkosoma atrasta Valkas rajona Vijciema pagastā netālu no Kankarīšu ieža. Pēdējos gados šī sēne divreiz konstatēta arī Tukuma apkārtnes Putniņu mežā. Šīs atradnes līdz šim bijušas vienīgās, kas Latvijā zināmas kopš pagājušā gadsimta sākuma. Šogad varam lepoties ar to, ka tā atrasta vēl vienu reizi – šoreiz Alūksnes rajonā.

Toverīša sarkosoma aug agri pavasarī, pie kūstoša sniega, retāk arī rudenī vecos, mitros skuju koku mežos. Latvijā īpaši pētījumi par šo sēņu sugu vēl nav veikti.

«Tā ir ļoti grūti ieraugāma, jo ir meža zemsedzes krāsā un tikai nedaudz paceļas virs substrāta, kas liek domāt, ka tā iespējams nemaz nav tik reti sastopama, bet gan vienkārši nav pietiekoši meklēta,» apgalvo Latvijas Dabas muzeja botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele. Tā kā sēne nav ēdama, plašāku interesi tā nav izraisījusi arī sēņotāju vidū.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu