Latvijā augstākā mātes mirstība Eiropā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šī gada 7-.8.septembrī Rīgā notika līdz šim Latvijā vērienīgākā vispasaules konference par attīstības sadarbību - «Ieguldījums seksuālajā un reproduktīvajā veselībā un tiesībās ekonomikas krīzes laikā.» («Investing in Sexual and Reproductive Health and Rights in Times of Economic Crisis»), portālu «Apollo» informēja Dace Zaldāte, biedrības «Papardes zieds» sabiedrisko attiecību speciāliste.

Konferencē dalībnieki vienojās, ka tieši sievietes reproduktīvai veselībai ir noteicoša loma sabiedrības labklājībā. Šobrīd pasaulē ik dienas mirst 70 000 sieviešu dzemdību vai nedrošu abortu laikā. Arī Latvijā šis jautājums ir aktuāls, jo mums ir augstākais mātes mirstības rādītājs Eiropā.

Katrā valstī ekonomiskās krīzes laikā ir jāizvērtē izmaksu lietderība. Pētījumi rāda, ka efektīvāk ir finanses novirzīt uz veselības profilaksi. Piemēram, Sjūsana Kohena savā prezentācija uzsvēra, ka, «ieguldot 1 dolāru HIV profilaksē, mēs ietaupītu 27 dolārus nākošā gada budžetā, kuru mums nāktos iztērēt, nodrošinot HIV inficētos ar viesiem nepieciešamajiem medikamentiem.«

Visām pasaules sievietēm jābūt vienlīdzīgām tiesībām izvēlēties, cik daudz bērnu viņas vēlas. Ierobežotās informācijas un nepietiekamā pakalpojumu pieejamības sekas ir nabadzība, pārapdzīvotība un ekoloģiskās problēmas. Dr. Deivids MakKoijs (David McCoy) uzsvēra, ka «jo vairāk pasaulē ir cilvēku, jo vairāk pārtikas ir nepieciešams. Taču tās ražošana atstāj milzīgas sekas uz pasaules ekosistēmu.«

Konfernecē piedalījās vairāk kā 90 dalībnieki no 33 valstīm un visiem pieciem kontinentiem. To vidū bija EuroNGOs dalīborganizācijas, sadarbības partneri un Bila un Melindas Geitu fonds, Hewlett fonds, BOCS fonds, MacArtur fonds un Apvienoto nāciju iedzīvotāju fonds. Konferenci šogad organizē EuroNGOs dalīborganizācija Latvijā - Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācija «Papardes zieds».

Šīs konferences mērķis bija veidot kopīgu izpratni par ekonomiskās krīzes ietekmi uz seksuāli-reproduktīvo veselību un tiesībām. Tās laikā dalībnieki iepazinās ar jaunākajiem pētījumu rezultātiem par ekonomiskās krīzes ietekmi uz seksuālo un reproduktīvo veselību un situāciju attīstības valstīs. Tā bija lieliska iespēja satikties Ziemeļu un Dienvidu valstu pārstāvjiem, lai kopīgiem spēkiem meklētu risinājumus, dalītos pieredzē un veidotu jaunus sadarbības modeļus.

www.eurongos.org

Šogad aizrit jau 15. gads, kopš biedrība «Papardes zieds» strādā, lai Latvijā dzīvotu veseli un izglītoti cilvēki, kas paši pieņem atbildīgus lēmumus par savām attiecībām un dibina noturīgas un laimīgas ģimenes, kurās dzimst gaidīti un mīlēti bērni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu